Politik

Eksperter skyder S-forslag ned og kalder det useriøst og naivt

Socialdemokratiet vil sende danske asylansøgere til modtagecentre i Afrika. Men eksperter giver det ikke mange chancer.

'Retfærdig og realistisk – en udlændingepolitik, der samler Danmark'. Sådan lyder overskriften på Socialdemokratiets bud på Danmarks nye udlændingepolitik.

Men realistisk er ikke lige det, flere eksperter vil kalde udspillet. Blandt andet fordi det bliver svært overhovedet at overbevise de nordafrikanske lande om at tage imod Danmarks asylansøgere, som udspillet ellers lægger op til.

- Det man typisk har hørt fra lande som Marokko, Libyen og Niger er, at landene ikke er interesserede i at agere skraldespand for de flygtninge, Europa ikke vil have, lyder det fra adjunkt på Aalborg Universitet Martin Lemberg-Pedersen, som forsker i aftaler om flygtninge med lande uden for Europa.

Hvis det står til Socialdemokratiet skal det ikke længere være muligt at søge asyl ved den danske grænse. Spontane asylansøgere skal derimod sendes til et danskdrevet modtagecenter i et tredjeland i Nordafrika.

Skal betales for at tage imod ansøgere

På mandagens pressemøde ville formand Mette Frederiksen (S) dog ikke sætte navne på, hvilke lande partiet forestiller sig at skulle deportere danske asylansøgere til.

- Verden forandrer sig, og det gør muligheden for politiske aftaler også. Men det kan vi kun få, hvis vi sikrer, at de lande, der skal løse opgaven, får penge, sagde Mette Frederiksen, der dog understregede, at der skal være tale om et sikkert tredjeland med en demokratisk valgt ledelse.

Men det vil ifølge Rikke Haugbølle, der kender den nordafrikanske region ganske godt, sende et meget uheldigt signal, hvis man indgår den slags aftaler.

- Man kan selvfølgelig komme med en pose penge, men den pose vil underminere hele det demokratiske arbejde, som Danmark ellers deltager i dernede, siger Rikke Haugbølle, der er ekspert i tunesiske forhold og rådgiver for blandt andet Udenrigsministeriet i spørgsmål om Nordafrika, til TV 2.

Ekspert: Samarbejde er dobbeltmoralsk

Ifølge hende er landene i Nordafrika langt fra egnede til at modtage Danmarks asylansøgere, og det kan blive svært at finde et land, der er fuldt ud demokratisk, som Mette Frederiksen ellers efterspørger.

- For eksempel Libyen er et land, der er faldet fuldstændig fra hinanden. Det er styret af militser, og det er så dem, vi skal ind og forhandle med, hvis det står til Socialdemokratiet, siger Rikke Haugbølle.

Det oser af, at man skal have noget flot og stort, man kan gå ud og præsentere for vælgerne. Men det bliver useriøst 

Rikke Haugbølle, ekspert i tunesiske forhold

Med udspillet kommer Danmark til at føre en politik, der strider ”temmelig meget” imod den udenrigspolitik, vi ellers fører.

- På nogle punkter tager vi afstand fra de her lande, men når det handler om flygtningepolitik, vil vi gerne samarbejde med dem, siger Rikke Haugbølle.

Frankrig og Tyskland har forsøgt sig tidligere

Både den franske præsident Emmanuel Macron og den tyske kansler Angela Merkel har tidligere forsøgt sig med forslag lignende Socialdemokratiets.

Det franske forslag mødte kritik fra både menneskerettighedseksperter og flygtningeorganisationer og endte med at blive opgivet igen. Det samme gjorde det tyske.

- Måske har man hos Socialdemokratiet ikke lige fået googlet færdigt, for ellers ville man have set, at både Macron og Merkel har været igennem den her proces uden held, siger Rikke Haugbølle.

Hun tror slet ikke på, at man vil komme så langt som til at forhandle med de nordafrikanske lande, før man vil indse, at det ikke kan lade sig gøre. Socialdemokratiets udspil er for ”naivt”, lyder det.

- Det oser af, at man skal have noget flot og stort, man kan gå ud og præsentere for vælgerne. Men det bliver useriøst, siger Rikke Haugbølle.

Dansk Folkeparti kalder til ”gruppekrammer”

Hos Dansk Folkeparti er begejstringen dog en anelse større.

- Hvis de virkelig vil stå fast på det her, skal de have en stor gruppekrammer, for det er noget, der vil gøre en forskel for Danmarks fremtid, siger partiets udlændingeordfører Martin Henriksen.

Regeringspartiet Venstre er til gengæld kritiske over for planen og kalder det ”urealistisk” at forestille sig, at man kan lave aftaler med Nordafrikanske lande om at oprette danske modtagecentre her.

Samme opfattelse deler Radikale Venstres politiske leder Morten Østergaard.

- Det vil gå som det asylstop, Lars Løkke Rasmussen gik til valg på sidst, som heller ikke blev til noget. Det ville svare til at bede FN om at skrotte sin egen flygtningekonvention. Det kommer ikke til at ske i praksis, og det vil ikke kunne blive nogen regerings politik. Ikke af politiske grunde, men fordi virkeligheden ikke vil gøre det muligt, lyder det fra R-lederen.