Politik

S: Slut med at søge asyl i Danmark

Alle spontane asylansøgere skal sendes til et danskdrevet modtagecenter i et tredjeland, lyder et af forslagene i udspillet "Retfærdig og realistisk".

Står det til Socialdemokratiet, skal det ikke længere være muligt at få ophold i Danmark ved at møde op på den danske grænse eller i Center Sandholm og søge asyl. 

Partiet vil i stedet sende spontane asylansøgere til et dansk-drevet modtagecenter i et tredjeland i eksempelvis Nordafrika eller Mellemøsten. 

Det skriver DR Nyheder

- Det er bydende nødvendigt at få skabt et flygtningesystem, der er mere humant, end det vi har i dag, siger partiformand Mette Frederiksen (S) til DR Nyheder.

- Situationen er jo den, at der er kommet flere flygtninge til Europa, end vi selv kan klare. Men de fleste af verdens flygtninge hjælper vi slet ikke, siger hun.

Heller ikke flygtninge, der får asyl i det nye system, vil få adgang til Danmark. De skal sendes til en af FN’s flygtningelejre.

Til gengæld vil Socialdemokratiet igen åbne for kvoteflygtninge fra FN, og antallet kan så være højere end de 500, Danmark har taget, indtil der blev lukket helt af.

Det nye asylsystem skal kombineres med et loft over ikke-vestlig indvandring. Loftet skal både omfatte flygtninge, mennesker med humanitært ophold og familiesammenførte fra ikke-vestlige lande. Og loftet skal hvert år vedtages af Folketinget. 

Socialdemokratiets udspil ”Retfærdig og realistisk”

Der skal indføres et loft over, hvor mange med ikke-vestlig baggrund, der kan komme til Danmark. Det gælder både flygtninge og familiesammenførte. Loftet fastsættes årligt af Folketinget.

En asylreform skal stoppe adgangen til at søge asyl i Danmark.

Alle spontane asylansøgere skal sendes til et danskdrevet modtagecenter i et tredjeland. F.eks. i Nordafrika. Her skal de være, mens deres asylsag behandles.

Det skal ikke være muligt at søge asyl ved at møde op direkte på det danske modtagecenter.

Danmark forpligter sig til gengæld til at tage kvoteflygtninge gennem FN-systemet.

V: Et urealistisk udspil

Hos Venstre kalder man intentionerne bag forslaget for fine, og partiets udlændingeordfører, Marcus Knuth, ville ønske, forslaget kunne lade sig gøre. Han mener dog, det er urealistisk. 

- Det er urealistisk at lave lejre i Nordafrika, alene af den simple årsag, at der mig bekendt ikke er et eneste af landene, der er stabilt nok til, at man kan lave lejre der. De nordafrikanske lande ønsker det heller ikke, da de selv er i knæ med problemer på grund af migranter og flygtninge, så det er et useriøst udspil, siger han.  

Til DR Nyheder vurderer De Radikales politiske leder Morten Østergaard – ligesom Venstre – at Socialdemokratiets asyludspil er helt urealistisk at få gennemført og mere har karakter af et valgoplæg.

- Det socialdemokratiske forslag her er muligvis velegnet til valgkamp, men gennemføres i praksis kan det ikke. Det kræver forpligtende samarbejde med andre lande, ikke mindst i EU, og det burde socialdemokraterne sige ærligt til danskerne, siger Morten Østergaard.

Politisk kommentator: Forslag savner enhver logik 

Politisk kommentator Jarl Cordua tolker Socialdemokraternes udspil som et forsøg på at overhale regeringen højre om på indvandrepolitikken.

Han mener heller ikke, at forslaget er realistisk. 

-  Danmark er et meget rigt land med relativt få flygtninge - særligt i forhold til landene i Nordafrika og Mellemøsten. Hvorfor skulle de lande tage vores relativt små problemer og gøre dem til deres? Det savner enhver logik. Det er hokus-pokus-politik, siger han.