Politik

LA klar til at bøje sig i skilsmisse-forhandlinger

På Christiansborg revurderer man skilsmissereglerne og diskuterer lige nu en separationsperiode på nul, tre eller seks måneder.

Der var tilfredshed i Liberal Alliance, da loven om straks-skilsmisser trådte i kraft den 1. juli 2013.

Indtil da måtte par, der var klar til skilsmisse, i udgangspunktet gennemgå en seks måneders separationsperiode, men pludselig kunne et nem-id, få klik på nettet, og et mindre gebyr skille ægtefolk fra hinanden på ganske kort tid. 

De såkaldte straks-skilsmisser er siden blevet anvendt hyppigt. I 2017 blev der gennemført 14.467 skilsmisser, heraf var 77 procent såkaldte straks-skilsmisser.

Den politiske virkelighed tvinger imidlertid Liberal Alliance op i et hjørne for både Socialdemokraterne, Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative vil ændre systemet. Derfor sigter man nu efter et kompromis hos Liberal Alliance.

- Nu rækker vi hånden ud mod Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne. Udgangspunktet er stadig, at separationsfasen skal være nul dage, men nu må vi forhandle om det, siger Liberal Alliances politiske ordfører, Christina Egelund. 

Dansk Folkeparti vil fortsat have et halvt års separation

Over for TV 2 understreger Dansk Folkepartis kirkeordfører, Christian Langballe, at partiet fortsat vil have et halvt års separationsperiode genindført: 

- Vi mener, det er den tid, der er behov for, når man træffer sådan en beslutning. Men vi lytter selvfølgelig til alt, siger han.

Christina Egelund er klar til et kompromis i forhandlingerne, så det hårdt testede forhold mellem Liberal Alliance og Dansk Folkeparti ikke ender i skilsmisse.

- Vi må forhandle os frem til en mindelig løsning. Dansk Folkepartis bud er seks måneder, Liberal Alliances er nul, så tre måneder er et godt bud på et kompromis. Der er rigtig mange borgere og især mange børn, der er i et system, hvor de står i en rigtig dårlig situation. Det synes jeg ikke, de har fortjent. Vi skal ikke påtvinge par en tænkepause, siger hun. 

S vil have en refleksionsperiode

Venstre var i 2013 imod afskaffelse af straks-skilsmisser. Her er man åbne over for en tænkeperiode på tre måneder.

- Vi har hele tiden været villige til at drøfte en genindførelse. Det, der kigges på nu, er jo ikke en 100 procent genindførelse af ordningen fra før 2013, så vi er positive, siger Venstres familieordfører, Carl Holst.

Også hos Socialdemokraterne er man åben over for en tre måneders separationsperiode. 

- Vi vil ikke have en separationsperiode i gammeldags forstand, men en periode hvor man skal træffe beslutninger vedrørende børnene. Vi kalder det en refleksionsperiode, skriver partiets ordfører på området, Pernille Rosenkrantz-Theil, i en sms til TV 2.