Politik

BLOG: Hæv prisen på tobak, hvis færre skal dø af kræft

Det danske sundhedsvæsen er blevet markant bedre til at udrede og behandle kræft, og det betyder, at flere danskere overlever kræft. Det er en rigtig

Det danske sundhedsvæsen er blevet markant bedre til at udrede og behandle kræft, og det betyder, at flere danskere overlever kræft. Det er en rigtig glædelig nyhed for de mange tusinde danskere, der hvert år bliver berørt af sygdommen. Mange af os har selv eller kender nogen, der har haft kræft helt inde på livet. Det er en forfærdelig sygdom, og det er et emne, som berører mig meget.

Derfor er jeg stolt over, at mit parti tilbage i 2007 slog i bordet og sagde, at danskerne ikke måtte stille sig tilfreds med lang ventetid på behandling af kræft. Der skulle gøres noget. Og siden hen er det blevet til fire kræftpakker – og det er de initiativer, vi ser effekten af i dag.

Men som Kræftens Bekæmpelse for nyligt gjorde opmærksom på, så er der stadig meget at gøre. Vi må aldrig slå os til tåls uanset, hvor store fremskridt, vi tager på området. Vi skal fastholde skyhøje ambitioner for udredning og behandling af kræft. For sygdommen kan ramme os alle.

Og et af de områder, jeg mener, vi bør tage fat i, er rygning. For tobakspinden kan være roden til, at mange patienter får kræft. Derfor skal vi gøre noget effektivt ved rygning, og det er et område, vi i den gang grad forsømmer. Folk, der har trukket vejret igennem en cigaret i mange år, kan vi nødvendigvis ikke ændre så meget på. Voksne mennesker er i deres gode ret til selv at afgøre, om de vil ryge cigaretter, cigarer eller pibe for den sags skyld. Den frihed skal vi selvfølgelig ikke tage fra folk. Men vi kan gøre en indsats for at undgå, at de unge starter med ryge. For det er nu engang nemmere at lade være med at begynde at ryge, end det er at stoppe.

Og nu er det ikke fordi, at jeg som ikke-ryger har en personlig vendetta mod cigaretter. Men når al forskning viser, at rygning skader mere end det gavner, hvorfor er det så, at vi ikke hopper i løbeskoene og sætter spurten ind for at komme rygning til livs blandt unge? Vi politikere og forældre bør gøre alt, hvad vi kan for at forhindre unge i at tage det første sug af en cigaret.

Jeg mener, at der er tre helt konkrete ting, man kunne tage fat på. Det første er, at vi kan hæve prisen på en pakke cigaretter til samme niveau, som det koster ved grænsen, så de helt unge ikke har råd til købe cigaretter i det omfang, det sker i dag. Det andet er, at vi kan fjerne alle farver, logoer og reklamer på pakkerne, så de bliver helt neutrale og ikke springer i øjnene på de unge. Det tredje er, at vi kan hive tobakken ned fra hylderne og gemme dem væk under låget ved kassen.

Hvis vi har ambitioner om at indtage førstepladsen i udredning og behandling af kræft, bør vi også tage tunge skyts i brug for at mindske den mest hyppige årsag til sygdommen. For det er en smule blåøjet at tro, at de unge ikke ved, at rygning er skadeligt og kræftfremkaldende. Det er ikke oplysning, der mangler. Det er handling.