Politik

Ny aftale sikrer mange danskere lavere elregning allerede i 2018

Der er forskel på besparelsens størrelse. Den kan blive op til 2000 kroner i 2018.

Bruger du elvarme i din bolig, kan du snart se frem til at spare penge.

Det er resultatet af en ny politisk aftale, som fra den 1. maj sænker elvarmeafgiften med 15 øre per kilowattime.

Det var i forvejen besluttet at sænke elvarmeafgiften fra 2019, men med den nye aftale fremrykkes afgiftssænkelsen, så det allerede sker om tre måneder.

Omkring 110.000 parcelhuse bruger elradiatorer. Det er forskelligt, hvor meget de kommer til spare, men ifølge Skatteministeriet kan de største besparelser blive op til 2000 kroner årligt inklusiv moms.

Cirka 50.000 parcelhuse bruger varmepumper, og de kan ifølge Skatteministeriet slippe omkring 650 kroner billigere i år.

Dyr elvarme

Elvarme er den dyreste måde at opvarme sin bolig på. Et hus på 120 kvadratmeter koster i gennemsnit 32.000 kroner om året at opvarme med elvarme.

Aftalen indeholder også øget fradrag for virksomheder, der investerer i forskning. Og samlet vil der i 2018 være skatte- og afgiftslempelser på 220 millioner kroner.

- Som skatteminister er jeg altid glad for at kunne gøre det billigere at være dansker. Vi giver nu en konkret håndsrækning til mange danske familier og virksomheder i form af en mindre elregning allerede i år, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) i en pressemeddelelse.

Naturbeskyttelse og støjbekæmpelse

Foruden de ekstra 220 millioner kroner til skatte- og afgiftslettelser i 2018 bliver midler, der i forvejen var afsat, også udmøntet.

Det drejer sig blandt andet om en tilskudspulje på 130 millioner kroner til energilagringsprojekter. På miljøområdet oprettes en pulje på 45 millioner kroner til kystbeskyttelse og naturindsater. Og på transportområdet afsættes 45 millioner kroner til støjbekæmpelse på vejene.

Bag aftalen står regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og SF.