Politik

Politikere vil kigge på reglerne efter TV 2s skatte-afsløringer

Virksomheder fravælger revision, og det koster samfundet dyrt i skattesnyd. Nu åbner skatteordførere op for at lave reglerne om.

Flere virksomheder skal tvinges til at få deres regnskaber revideret.

Det mener Dansk Folkeparti, efter TV 2 de seneste dage har dokumenteret, hvordan virksomheder uden revision bryder skattereglerne.

- Når man sidder fra min stol og kigger bagud, og ser hvad konsekvensen har været for Skat, så tror jeg, at man har lempet for meget. Jeg synes, det er oplagt, at man bruger revisorerne som Skats forlængede arm, siger skatteordfører fra Dansk Folkeparti Dennis Flydtkjær.

Staten mister hvert år 22,8 milliarder kroner på fejl og snyd med skatteindbetaling.

TV 2 har konfronteret en stribe direktører og personer som har brudt skattereglerne eller været godt på vej til det. Fælles for dem er, at de virksomheder, som de ejer eller er tilknyttet, alle har fravalgt at få deres virksomheders regnskaber revideret.

Der har altså ikke været en revisor inde for at tjekke, om tallene i deres regnskaber stemmer.

En mulighed som Folketinget har givet flere og flere virksomheder.

Nemmere at snyde i skat

Siden 2006 har Folketinget løbende lempet revisionspligten. Ideen har været, at det skulle være nemmere og mindre bureaukratisk at drive virksomheder i Danmark.

Men som vi fortalte tidligere i dag har lempelsen også været med til at gøre det lettere for direktører at hive penge ulovligt ud af deres virksomheder og skjule dem for skattevæsenet. 

Nu viser det sig, at lempelsen af revisionspligten højest sandsynligt har kostet samfundet mere i skattesnyd, end erhvervslivet har sparet.

Det mener professor Claus Holm fra Aarhus Universitet, efter vi har forelagt ham TV 2s research.

- Der er stor sandsynlighed for, at vi faktisk har tabt flere penge samfundsmæssigt, end der er sparet i erhvervslivet, siger Claus Holm.

Vi er nødt til at se kritisk på, om de regler skal laves om.

Jesper Petersen, Socialdemokratiet

- Kæmpe problem

Den udmelding får nu politikerne til at reagere.

Dansk Folkeparti vil tvinge flere virksomheder til at få revideret deres regnskaber. Socialdemokratiet og Enhedslisten vil have undersøgt, om der er brug for en lovændring, så man kan mindske problemet med skattesnyd.

- Det er tydeligt, at der er behov for at se kritisk på, om den lempelse kunne gennemføres, uden at det førte betydelig skattesnyd med sig. Man er jo nødt til, som politiker, der har været med til at lave lempelsen, at hanke op og sige, at vi er nødt til at se kritisk på, om de regler skal laves om, siger skatteordfører for Socialdemokratiet, Jesper Petersen.

Lempelsen af revisionspligten i 2013 blev gennemført med støtte fra alle Folketingets partier. Enhedslisten fortæller i dag, at de dengang opfattede loven som nogle tekniske ændringer.

- Hvis det viser sig, at den ændring i 2013 ikke bare var nogle små mindre justeringer omkring loven om revision, men at det i virkeligheden var et kæmpe hul, der blev lavet, og som åbnede op for skattesnyd, så har vi et kæmpe problem. Hvis det forholder sig sådan, så skal den ændring rulles tilbage, siger skatteordfører fra Enhedslisten, Rune Lund.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) vil også kigge på reglerne for revisionspligten.

- Jeg beder Erhvervsstyrelsen om at kigge grundigt på det her sammen med nogle eksterne eksperter for at se på, om man kan gøre det bedre, og hvad man gør i udlandet. Mit hovedformål som erhvervsminister er at gøre livet let for virksomheder, og så skal man sørge for at stoppe de svindlere, der stadig er derude, fortæller han til TV 2.

Samme konklusion i Sverige

Sverige har de samme problemer. Her har det vist sig, at ulemperne med skattesnyd og økonomisk kriminalitet overstiger fordelene som virksomhederne får ved at droppe revisionen.

Det konkluderer den svenske Rigsrevision, som for nyligt offentliggjorde resultaterne af en undersøgelse af den svenske revisionspligtlempelse.

- Vores undersøgelse viser, at ulemperne ved, at man afskaffede revisionspligten er større end fordelene. Vi ser desuden indikationer på, at der er risiko for, at der kommer skattesnyd, og at arbejdet med økonomisk kriminalitet er blevet vanskeligere. Derfor anbefaler vi regeringen at arbejde for en genindførelse af revisionspligten. Vi mener nemlig ikke, at det kan løses på anden vis, fortæller Nedim Colo, der er revisor i den svenske Rigsrevision.

Hemmelig evaluering

I Danmark er der faktisk også lavet en evaluering af den seneste revisionspligtlempelse. Regeringen vil bare ikke ud med den.

TV 2 har flere gange forsøgt at få aktindsigt i evalueringen, men det er blevet afvist af Erhvervsministeriet hver gang.

Vi har dog fået nogle tal fra Skat. De viser, at der er flere skattesnydere blandt dem, som fravælger revisionspligt.

Skat vurderer, at 11 procent af de virksomheder, som fravælger revision, er bevidste skattesnydere. Blandt de virksomheder, som har fået revideret årsregnskabet, er det kun syv procent.