Løkke om storfiskere: Det sagde han - og det ville han ikke udtale sig om
Statsministeren fastholdt på samrådet, at han ikke behøver at svare på alle spørgsmål. Det drejer sig om retten til privatliv, mener han.
Lars Løkke Rasmussen var onsdag i samråd for at svare på spørgsmål fra oppositionen om sit forhold til de såkaldte kvotekonger og især storfiskeren John-Anker Hametner Larsen fra Thyborøn.
Men hvad blev der egentlig sagt på samrådet, der varede over halvanden time? Vi har samlet et overblik over de vigtigste nedslagspunkter.
Først dog en kort baggrundsorientering.
Det handler sagen om
Sagen om Lars Løkke Rasmussens forhold til storfiskeren John-Anker Hametner Larsen begyndte for alvor at rulle, efter Ekstra Bladet tidligere på måneden afslørede, at statsministeren i 2016 gratis lånte storfiskerens sommerhus i Skagen.
John-Anker Hametner Larsen havde givet den daværende oppositionsleder opholdet i 50-årsfødselsdagsgave i 2014, men på et samråd om den såkaldte kvotekongesag den 9. november sidste år fik flere oppositionspartier det indtryk, at statsministeren dårligt kendte manden.
Blandt andet på grund af følgende udtalelse:
- Jeg vælger at overhøre den her mærkelige insinuering om, at jeg skulle kende kvotekonger. Jeg ved ikke, hvad der gemmer sig bag den upassende bemærkning, lød det fra Lars Løkke Rasmussen på samrådet i november om de såkaldte kvotekonger, der er en betegnelse for de få velhavende fiskere, der de seneste år har sat sig på en meget stor del af de danske fiskekvoter.
Statsministeren forklarede dog på samme samråd, at han engang havde mødt ”en bestemt fisker ovre i Thyborøn” i forbindelse med ”et velgørenhedsarrangement” for Løkke-Fonden, som statsministeren har stiftet for at hjælpe utilpassede drenge.
John-Anker Hametner Larsen har ifølge Ekstra Bladet indsamlet over 1,2 millioner kroner til LøkkeFonden.
Statsministeren nævnte i november ikke noget om andre relationer mellem de to, men i sidste uge skrev Ekstra Bladet, at Lars Løkke Rasmussen og hans kone Sólrun i marts 2017 var med til en firmafest hos John-Anker Hametner Larsen. Statsministeren har dog slået fast, at han ikke har relationer til kvotekonger, som har indflydelse på hans politiske arbejde.
Historierne kommer efter en tid, hvor regeringens indsats over for storfiskere har været stærkt omdiskuteret. Og i august tog Lars Løkke Rasmussen ansvaret for fiskeriområdet fra Esben Lunde Larsen på grund af dårligt samarbejde med de øvrige ordførere.
Og så til nedslagspunkterne fra dagens samråd.
Gav statsministeren korrekte og fyldestgørende oplysninger?
På baggrund af historierne i Ekstra Bladet har flere oppositionspartier sat spørgsmålstegn ved, om Lars Løkke Rasmussen har giver ”korrekte” og ”fyldestgørende” oplysninger om sine relationer til storfiskere.
På samrådet onsdag fastholder statsministeren, at det har han.
- Jeg vil gerne med det samme understrege, at det er min klare opfattelse, at de oplysninger, jeg gav på det pågældende samråd, var både korrekte og fyldestgørende, siger Lars Løkke Rasmussen, der afviser, at han helt skulle have benægtet at have relationer til storfiskere.
Har storfiskere haft indflydelse på regeringens politik?
Et andet spørgsmål har været, om storfiskere som eksempelvis John-Anker Hametner Larsen har haft indflydelse på regeringens fiskeripolitik.
Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, sagde tidligere på ugen til TV 2, at han har på ”fornemmelsen”, at statsministeren har ladet sig påvirke politisk af storfiskere. DF’eren har dog ikke været i stand til at dokumentere sin ”fornemmelse”.
På samrådet onsdag afviste Lars Løkke Rasmussen flere gange enhver snak om, at det er muligt at købe sig til indflydelse på regeringens politik.
- Det egentlige spørgsmål, som jo ligger under antydninger om min relation til en fisker eller andre, det er, om det påvirker min eller regeringens politik. Og her er svaret helt entydigt nej, siger Lars Løkke Rasmussen.
Ib Poulsen skulle onsdag eftermiddag have gæstet programmet ”Lippert” på TV 2 News. Her skulle DF'eren efter planen have uddybet beskyldningerne. Han har dog meldt fra i sidste øjeblik og siger til Radio24syv, at han har udtrykt sig forkert.
Socialdemokratiets fiskeriordfører, Simon Kollerup, siger efter samrådet, at han fortsat mangler svar på, hvilken rolle Lars Løkke Rasmussen har spillet i udformningen af regeringens fiskeripolitik.
Spørgsmålet er vigtigt for Socialdemokratiet, fordi man mener, at regeringen bevidst har modarbejdet flertallets ønske om at skærpe reglerne over for kvotekonger.
Hvorfor fortalte Løkke ikke om sommerhus og firmafest?
Flere oppositionspartier undrer sig over, at Lars Løkke Rasmussen ikke i november fortalte, at han har lånt John-Anker Hametner Larsens sommerhus gratis og deltaget i hans firmafest.
Til det siger statsministeren på samrådet onsdag:
- Burde jeg have nævnt disse ting eller andre konkrete situationer, hvor jeg har truffet denne eller andre fiskere? Nej. Det mener jeg ganske enkelt ikke er en rigtig målestok at trække ned over tingene.
Hans primære argument er, at samrådet i november ikke handlede om hans forhold til kvotekonger. Han siger, at han selv bragte emnet på banen for at understrege, at forholdet til storfiskeren ikke har betydning for regeringens politik.
Hvad med gaverne?
En del af spørgsmålene under onsdagens samråd gik på, hvilke gaver og ydelser Lars Løkke Rasmussen og andre ministre har fået af storfiskere.
Dette havde statsministeren på forhånd tilkendegivet, at han ikke ville svare på, og det gentog han på samrådet. Han mener, det er privat og ikke har noget med ministergerningen at gøre.
To juraprofessorer afviser imidlertid over for Berlingske, at der er tale om en rent privat sag. De mener, det er i offentlighedens interesse at få kortlagt, om der er et habilitetsproblem.
Samme holdning har Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding.
- Jeg mener, at statsministeren er statsminister 24 timer i døgnet. Og jeg mener helt oprigtigt, at befolkningen og offentligheden har krav på at vide, hvilke personlige relationer statsministeren har præcist til kvotekonger, siger hun.
Det er endnu ikke afgjort, om der bliver indkaldt til et nyt samråd.