Politik

Løkke i ophedet debat på Twitter før samråd: - Det er ret alvorlige anklager

Statsministeren mener, at det bliver insinueret, at han er korrupt.

Lars Løkke Rasmussen (V) skal onsdag klokken 13 svare på spørgsmål om sin relation til storfiskere, de såkaldte kvotekonger, men statsministeren har allerede nu taget hul på diskussionen.

Det sker i en ophedet debat på Twitter med debattør og politisk kommentator David Trads.

I en længere debattråd på det sociale medie skriver David Trads, at problemet for Lars Løkke Rasmussen blandt andet er, at ”det ser ud til, at man kan købe sig til dit nærvær ved at sikre pengestrømme i din og din fonds retning”.

David Trads hentyder formentlig til, at der den seneste tid har været flere historier om Lars Løkke Rasmussens relation til storfiskerne - nærmere bestemt en storfisker fra Thyborøn ved navn John-Anker Hametner Larsen.

Statsministeren ser ud til at tolke David Trads’ kommentarer som korruptionsanklager.

- Du insinuerer, at min politik kan købes for penge (= korruption). Det har du - og ikke jeg - bevisbyrden for. Og det er ret alvorlige anklager, skriver Lars Løkke Rasmussen.

David Trads fremlægger ikke noget bevis i tråden.

Det handler sagen om

Samrådet onsdag med statsministeren er det andet af slagsen, og her vil oppositionen blandt andet have svar på, om der har været vandtætte skotter mellem LøkkeFonden, som statsministeren har stiftet for at hjælpe utilpassede drenge, og Lars Løkke Rasmussens politiske arbejde.

Anledningen er, at Ekstra Bladet den seneste tid har bragt historier om relationer mellem storfiskeren John-Anker Hametner Larsen, der støtter LøkkeFonden, og statsministeren. Historierne kommer efter en tid, hvor regeringens indsats over for kvotekongerne - en betegnelse for de få velhavende fiskere, der de seneste år har sat sig på en meget stor del af de danske fiskekvoter - har været stærkt omdiskuteret.

Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, sagde mandag til TV 2, at han har haft på ”fornemmelsen”, at statsministeren har ladet sig påvirke politisk.

DF-ordføreren har ikke dokumenteret sin ”fornemmelse”, og udlægningen er blevet kategorisk afvist af både Lars Løkke Rasmussen og senest forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), der kalder DF-ordførerens påstand udokumenteret og uhørt.

Gratis sommerhusophold og firmafest

Sagen om Lars Løkke Rasmussens forhold til kvotekongen John-Anker Hametner Larsen begyndte for alvor at rulle, efter Ekstra Bladet tidligere på måneden afslørede, at statsministeren i 2016 gratis lånte storfiskerens sommerhus i Skagen.

John-Anker Hametner Larsen havde givet den daværende oppositionsleder opholdet i 50-årsfødselsdagsgave i 2014, men på et samråd om den såkaldte kvotekongesag den 9. november sidste år fik flere oppositionspartier det indtryk, at statsministeren dårligt kendte manden.

Blandt andet på grund af følgende udtalelse:

- Jeg vælger at overhøre den her mærkelige insinuering om, at jeg skulle kende kvotekonger. Jeg ved ikke, hvad der gemmer sig bag den upassende bemærkning, lød det fra Lars Løkke Rasmussen på samrådet i november.

Statsministeren forklarede dog på samme samråd, at han engang havde mødt ”en bestemt fisker ovre i Thyborøn” i forbindelse med ”et velgørenhedsarrangement” for Løkke-Fonden.

Han nævnte ikke noget om andre relationer mellem de to, men i sidste uge skrev Ekstra Bladet, at Lars Løkke Rasmussen og hans kone Sólrun i marts 2017 var med til en firmafest hos John-Anker Hametner Larsen.

Statsministeren har endnu ikke kommenteret festen, men tidligere på måneden betegnede han sommerhusopholdet som ”totalt uskyldigt” og slog fast, at han ikke har relationer til kvotekonger, som har indflydelse på hans politiske arbejde.

Det er sagen om fødselsdagsgaven fra John-Anker Hametner Larsen, der har fået Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet og SF til at indkalde til et nyt samråd. De vil have svar på, om statsministeren har fortalt hele sandheden om sit forhold til kvotekongen.

Det er dog ikke alle spørgsmål, statsministeren vil svare på. Læs mere her.

Kritiske partier kræver klare svar fra Løkke

DF'ers fornemmelse

DF'ers fornemmelse

Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, har igennen lang tid været kritisk over for regeringens håndtering af de såkaldte kvotekonger. Og mandag kom han med en opsigtsvækkende udmelding.

Hvis landets statsminister bliver afsløret i at have ladet sig købe politisk af storfiskere, vil det ikke overraske ham.

- Slet ikke, siger Ib Poulsen til TV 2. Jeg ville ikke blive særligt overrasket.

Faktisk har DF'eren det selv på "fornemmelsen". DF-ordføreren har dog ikke dokumenteret sin fornemmelse, som bliver afvist af både Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark

S: Drop gemmelegen

S: Drop gemmelegen

Hos Socialdemokratiet hæfter politisk ordfører, Nicolai Wammen, sig ved en udtalelse fra professor i forvaltningsret ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet Jørgen Albæk Jensen.

Til Berlingske siger professoren - og han bekræfter udlægningen over for TV 2 - at Lars Løkke Rasmussen kan have vildledt og overtrådt ministeransvarsloven, fordi statsministeren på samrådet i november ifølge ham gav indtryk af ikke at have noget med kvotekongen John-Anker Hametner Larsen at gøre.

På den baggrund opfordrer Nicolai Wammen Lars Løkke Rasmussen til at komme til samrådet og svare på alle spørgsmålene.

- Det er jo en helt usædvalig sag, hvor en førende professor siger, at der efter hans opfattelse kan være tale om både vildledning og overtrædelse af ministeransvarsloven fra statsministerens side. Det er jo ikke hverdagskost, og derfor nytter det ikke noget, at Løkke prøver at lege gemmeleg og sige, at der er nogle ting, han ikke vil svare på. Han må komme og lægge kortene på bordet, siger Nicolai Wammen, der dog ikke selv vil svare på, om han mener, Lars Løkke Rasmussen har overtrådt ministeransvarsloven.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix Denmark

Ø: Fortæl sandheden, Løkke

Ø: Fortæl sandheden, Løkke

Enhedslisten landbrugsordfører, Maria Reumert Gjerding, glæder sig over, at statsministeren stiller op til samrådet. Men venstrefløjspartiet er kritisk over for, at han ikke vil svare på de fleste af spørgsmålene.

- Sagen er jo, at Venstre i årevis, blandt andet under Lars Løkke, har ført en fiskeripolitik, der har gjort en lille gruppe mennesker meget, meget rige. Jeg synes, det er væsentligt for offentligheden og den danske befolkning at vide, om de her mennesker er Lars Løkkes private venner, eller om de ikke er, siger Maria Reumert Gjerding til TV 2.

Hun kalder Lars Løkkes eventuelle relationer til storfiskere for essensen af sagen og råder statsministeren til at svare på alle spørgsmål.

- Det er jo et demokrati, vi lever i, det er ikke en bananrepublik. Og derfor synes jeg, han skal komme og fortælle sandheden. Stå på mål for, hvis det er hans venner. Forsvare det, han har gjort. Forsvare sine relationer til de her mennesker, hvis de er der, siger hun.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark

V afviser: Uhørt

V afviser: Uhørt

Der er ikke skyggen af dokumentation for den ”fornemmelse”, som DF’s fiskeriordfører luftede mandag: at statsminister Lars Løkke Rasmussen har ladet sig styre politisk af en gruppe storfiskere fra Thyborøn.

Det slår Venstres Claus Hjort Frederiksen fast over for TV 2:

- I de mange år jeg har været i politik, er det helt uhørt grove og alvorlige insinuationer, siger han.

Ifølge ham er der ingen sammenhæng mellem de gaver, som Venstres partimedlemmer modtager, og den politik partiet fører.

 - Jeg kan forsikre om, at noget af det vi har vogtet mest nidkært over, det er, at der ikke er knyttet nogle betingelser overhovedet til økonomiske bidrag til Venstre.

Foto: Sarah Christine Nørgaard / Scanpix Denmark

Funding: Alvorligt og en anelse komisk

Ifølge TV 2s politiske analytiker Thomas Funding kan Lars Løkke Rasmussen godt regne med, at oppositionen vil anfægte beslutningen om ikke at svare på flere af spørgsmålene.

I sidste uge sagde han, at sagens kerne for oppositionen er at finde ud af, om statsministeren har ageret politisk på baggrund af relationen til John-Anker Hametner Larsen. Derfor vil spørgsmålene om gaver være helt centrale for oppositionen, lyder vurderingen.

- Samrådet bliver en anelse komisk, hvis Løkke ikke vil svare på de spørgsmål, som er årsagen til, at oppositionen har indkaldt til samrådet, siger Thomas Funding.

Han understreger, at der ikke er nogen beviser for, at Lars Løkke Rasmussen skal have ageret politisk på baggrund af sin relation til den jyske storfisker. Først hvis det viser sig at være tilfældet, vil sagen blive rigtig alvorlig for statsministeren.

- Lige nu er det i gåseøjne ’bare’ en sag om, hvorvidt han potentielt har vildledt Folketinget i forhold til det, han sagde på sidste samråd om sin relation til kvotekonger. Det er alvorligt nok, men det er på ingen måde noget, han vælter på, siger Thomas Funding.

Højspændt kvotekonge-sag

Årsagen til spørgsmålene om Lars Løkke Rasmussens relation til kvotekonger hænger sammen med, at fiskeriområdet har været genstand for massiv politisk opmærksomhed det seneste år.

Den politisk højspændte sag tog for alvor fart, da et flertal udenom regeringen i december 2016 indgik en fiskeriaftale, der blandt andet havde til formål at gøre op med de såkaldte kvotekonger og den næsten monopollignende tilstand på fiskeriområdet.

En af dem er John-Anker Hametner Larsen, der ifølge Berlingske omsætter "for omtrent 90 millioner kroner årligt i fiskeriet”.

Folketingets fiskeriordførere spurgte dengang ved flere lejligheder den ansvarlige minister Esben Lunde Larsen (V), hvilke muligheder der var for at forbedre situationen for de mange små og mellemstore fiskere. Men ministeren videregav ikke en række af de forslag til en indsats mod kvotekongerne, som han og hans ministerium havde kendskab til.

Sagen førte til, at Lars Løkke Rasmussen valgte at fjerne fiskeriområdet fra Esben Lunde Larsens ministeropgaver. Han blev erstattet af Karen Ellemann-Jensen (V), som i november samlede flertal bag en ny aftale med stramninger over for storfiskerne.

TV 2 følger samrådet onsdag tæt.

Overblik: Sagen om Lars Løkke Rasmussen og storfiskerne i Thyborøn

 1. 2017

  1. Afviser relationer til "kvotekonger" under samråd

   Statsministeren er kaldt i samråd om den såkaldte kvotekongesag.

   Her finder han det både "upassende", ”ulækkert” og ”uværdigt”, da Simon Kollerup (S) med en række spørgsmål insinuerer, at statsministeren skulle have personlige relationer til en af de meget omtalte kvotekonger.

 2. 2018

  1. Det kommer frem i pressen, at Løkke holdt ferie i storfiskers sommerhus

   I sommeren 2016 låner Lars Løkke Rasmussen et sommerhus i Skagen af den omstridte storfisker John-Anker Hametner Larsen, som er landets ottende største kvotefisker.

   Opholdet var ifølge statsministeren en fødselsdagsgave fra John-Anker Hametner Larsen til hans 50 års fødselsdag.

  2. Løkke giver storfiskeren fra Thyborøn en undskyldning

   Til årets torskegilde i Thyborøn, hvor LøkkeFonden indsamler penge, giver Lars Løkke Rasmussen en undskyldning til John-Anker Hametner Larsen efter den seneste tids opmærksomhed fra medierne. 

   -  Jeg er faktisk lidt ked af; oprigtigt ked af, at man skal slå sig så meget på at kende mig. Det synes jeg egentlig ikke er rimeligt. Det vil jeg gerne sige undskyld for, sagde han i sin tale.

  3. Løkke er med til John-Ankers firmafest

   Det kommer frem, at statsministeren deltog til John-Anker Hametner Larsens firmafest i 2016.

   Under det tidligere samråd havde han forklaret, at han engang havde mødt ”en bestemt fisker ovre i Thyborøn” i forbindelse med ”et velgørenhedsarrangement” for Løkke-fonden.

  4. Det kommer frem, at Løkke holdt møde med storfiskere før torskegilde

   Før et torskegilde i LøkkeFonden i 2016 holdt statsministeren et møde med en gruppe storfiskere i Thyborøn.

   På mødet drøftede de blandt andet bestanden af tobis, som dansk fiskeri tjener mange penge på.

  5. Halvdelen af check til LøkkeFonden kommer fra storfiskere

   Det viser sig, at over halvdelen af de indsamlede midler til LøkkeFonden i 2018 kommer fra 12 storfiskere og fiskerivirksomheder - herimellem storfiskeren John-Anker Hametner Larsen.

   De donerede tilsammen 190.004 kroner ud af i alt 372.829 indsamlede støttekroner til LøkkeFonden. John-Anker Hametner Larsen donerede selv 50.000 kroner.