Løkke fortalte ikke om sommerhus og firmafest - en rigtig beslutning, siger han selv

Oppositionen kræver flere svar på statsministerens relation til de såkaldte kvotekonger. Lars Løkke Rasmussen henviser til retten til privatliv.

Hvorfor fortalte Lars Løkke Rasmussen under et samråd i november ikke, at han havde fået et gratis sommerhusophold af en såkaldt kvotekonge og deltaget i hans firmafest?

Det spørgsmål er statsministeren onsdag blevet stillet under et samråd onsdag, der handler om hans relation til storfiskere.

Lars Løkke Rasmussen selv er ikke i tvivl.

 - Burde jeg have nævnt disse ting eller andre konkrete situationer, hvor jeg har truffet denne eller andre fiskere? Nej. Det mener jeg ganske enkelt ikke er en rigtig målestok at trække ned over tingene, siger Lars Løkke Rasmussen på samrådet.

- Først og fremmest, fordi samrådet slet ikke handlede om mine relationer til fiskere, tilføjer han.

Sommerhus og firmafest

Sagen om Lars Løkke Rasmussens forhold til storfiskeren John-Anker Hametner Larsen begyndte for alvor at rulle, efter Ekstra Bladet tidligere på måneden afslørede, at statsministeren i 2016 gratis lånte storfiskerens sommerhus i Skagen.

John-Anker Hametner Larsen havde givet den daværende oppositionsleder opholdet i 50-årsfødselsdagsgave i 2014, men på et samråd om den såkaldte kvotekongesag den 9. november sidste år fik flere oppositionspartier det indtryk, at statsministeren dårligt kendte manden.

Blandt andet på grund af følgende udtalelse:

- Jeg vælger at overhøre den her mærkelige insinuering om, at jeg skulle kende kvotekonger. Jeg ved ikke, hvad der gemmer sig bag den upassende bemærkning, lød det fra Lars Løkke Rasmussen på samrådet i november.

Statsministeren forklarede dog på samme samråd, at han engang havde mødt ”en bestemt fisker ovre i Thyborøn” i forbindelse med ”et velgørenhedsarrangement” for Løkke-Fonden, som statsministeren har stiftet for at hjælpe utilpassede drenge.

Han nævnte ikke noget om andre relationer mellem de to, men i sidste uge skrev Ekstra Bladet, at Lars Løkke Rasmussen og hans kone Sólrun i marts 2017 var med til en firmafest hos John-Anker Hametner Larsen.

Storfiskeren har ifølge Ekstra Bladet indsamlet over 1,2 millioner kroner til LøkkeFonden.

Kritiske partier kræver klare svar fra Løkke

Ret til privatliv

På samrådet onsdag siger Lars Løkke Rasmussen, at relationen er af ren privat karakter. Han slår også fast, at det ikke er muligt at købe sig til indflydelse på regeringens politik.

Derfor mener statsministeren, at han gav korrekte oplysninger, selvom han på sidste samråd ikke fortalte om sommerhus og firmafest.

- Jeg har ikke afvist nogen relation til kvotekonger. Jeg har derimod meget klart sagt, at jeg ikke har nogen relation, som på nogen måde skulle være styrende for, hvad jeg går og tænker, siger Lars Løkke Rasmussen.

Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding, siger på samrådet, at der er behov for mere åbenhed omkring statsministerens relationer. Lars Løkke Rasmussen afviser dog at svare på, om han eller andre ministre har modtaget andre gaver fra erhvervsledere.

- Jeg forstår interessen. Og det ville på alle måder være rigtig let at svare. Men det er bare ikke i orden, at jeg skal gøre det. Jeg har lige som alle andre ret til et privatliv, siger Lars Løkke Rasmussen.

Her kan du blive klogere på, hvilke spørgsmål, Lars Løkke Rasmussen på forhånd har sagt, han ikke vil svare på.

Maria Reumert Gjerding er uenig.

- Jeg mener, at statsministeren er statsminister 24 timer i døgnet. Og jeg mener helt oprigtigt, at befolkningen og offentligheden har krav på at vide, hvilke personlige relationer statsministeren har præcist til kvotekonger, siger hun.

Højspændt sag

Årsagen til spørgsmålene om Lars Løkke Rasmussens relation til storfiskere hænger sammen med, at fiskeriområdet har været genstand for massiv politisk opmærksomhed det seneste år.

Den politisk højspændte sag tog for alvor fart, da et flertal udenom regeringen i december 2016 indgik en fiskeriaftale, der blandt andet havde til formål at gøre op med kvotekongerne - en betegnelse for de få velhavende fiskere, der de seneste år har sat sig på en meget stor del af de danske fiskekvoter og dermed har skabt næsten monopollignende tilstande.

En af dem er John-Anker Hametner Larsen, der ifølge Berlingske omsætter "for omtrent 90 millioner kroner årligt i fiskeriet”. 

Folketingets fiskeriordførere spurgte dengang ved flere lejligheder den ansvarlige minister Esben Lunde Larsen (V), hvilke muligheder der var for at forbedre situationen for de mange små og mellemstore fiskere. Men ministeren videregav ikke en række af de forslag til en indsats mod storfiskerne, som han og hans ministerium havde kendskab til.

Sagen førte til, at Lars Løkke Rasmussen valgte at fjerne fiskeriområdet fra Esben Lunde Larsens ministeropgaver. Han blev erstattet af Karen Ellemann-Jensen (V), som i november samlede flertal bag en ny aftale med stramninger over for storfiskerne.

Lars Løkke Rasmussen siger på samrådet onsdag, at han ikke var vidende om, at Esben Lunde ikke videregav forslagene.

Du kan læse meget mere om sagen her

Denne artikel opdateres løbende under samrådet.

Overblik: Sagen om Lars Løkke Rasmussen og storfiskerne i Thyborøn
2017
9. november
Afviser relationer til "kvotekonger" under samråd
Statsministeren er kaldt i samråd om den såkaldte kvotekongesag.
Her finder han det både "upassende", ”ulækkert” og ”uværdigt”, da Simon Kollerup (S) med en række spørgsmål insinuerer, at statsministeren skulle have personlige relationer til en af de meget omtalte kvotekonger.
2018
16. januar
Det kommer frem i pressen, at Løkke holdt ferie i storfiskers sommerhus
I sommeren 2016 låner Lars Løkke Rasmussen et sommerhus i Skagen af den omstridte storfisker John-Anker Hametner Larsen, som er landets ottende største kvotefisker.
Opholdet var ifølge statsministeren en fødselsdagsgave fra John-Anker Hametner Larsen til hans 50 års fødselsdag.
22. januar
Løkke giver storfiskeren fra Thyborøn en undskyldning
Til årets torskegilde i Thyborøn, hvor LøkkeFonden indsamler penge, giver Lars Løkke Rasmussen en undskyldning til John-Anker Hametner Larsen efter den seneste tids opmærksomhed fra medierne. 
-  Jeg er faktisk lidt ked af; oprigtigt ked af, at man skal slå sig så meget på at kende mig. Det synes jeg egentlig ikke er rimeligt. Det vil jeg gerne sige undskyld for, sagde han i sin tale.
23. januar
Løkke er med til John-Ankers firmafest
Det kommer frem, at statsministeren deltog til John-Anker Hametner Larsens firmafest i 2016.
Under det tidligere samråd havde han forklaret, at han engang havde mødt ”en bestemt fisker ovre i Thyborøn” i forbindelse med ”et velgørenhedsarrangement” for Løkke-fonden.
29. januar
Det kommer frem, at Løkke holdt møde med storfiskere før torskegilde
Før et torskegilde i LøkkeFonden i 2016 holdt statsministeren et møde med en gruppe storfiskere i Thyborøn.
På mødet drøftede de blandt andet bestanden af tobis, som dansk fiskeri tjener mange penge på.
29. januar
Halvdelen af check til LøkkeFonden kommer fra storfiskere
Det viser sig, at over halvdelen af de indsamlede midler til LøkkeFonden i 2018 kommer fra 12 storfiskere og fiskerivirksomheder - herimellem storfiskeren John-Anker Hametner Larsen.
De donerede tilsammen 190.004 kroner ud af i alt 372.829 indsamlede støttekroner til LøkkeFonden. John-Anker Hametner Larsen donerede selv 50.000 kroner.