Politik

Løkke fortalte ikke om sommerhus og firmafest - en rigtig beslutning, siger han selv

Oppositionen kræver flere svar på statsministerens relation til de såkaldte kvotekonger. Lars Løkke Rasmussen henviser til retten til privatliv.

Hvorfor fortalte Lars Løkke Rasmussen under et samråd i november ikke, at han havde fået et gratis sommerhusophold af en såkaldt kvotekonge og deltaget i hans firmafest?

Det spørgsmål er statsministeren onsdag blevet stillet under et samråd onsdag, der handler om hans relation til storfiskere.

Lars Løkke Rasmussen selv er ikke i tvivl.

 - Burde jeg have nævnt disse ting eller andre konkrete situationer, hvor jeg har truffet denne eller andre fiskere? Nej. Det mener jeg ganske enkelt ikke er en rigtig målestok at trække ned over tingene, siger Lars Løkke Rasmussen på samrådet.

- Først og fremmest, fordi samrådet slet ikke handlede om mine relationer til fiskere, tilføjer han.

Sommerhus og firmafest

Sagen om Lars Løkke Rasmussens forhold til storfiskeren John-Anker Hametner Larsen begyndte for alvor at rulle, efter Ekstra Bladet tidligere på måneden afslørede, at statsministeren i 2016 gratis lånte storfiskerens sommerhus i Skagen.

John-Anker Hametner Larsen havde givet den daværende oppositionsleder opholdet i 50-årsfødselsdagsgave i 2014, men på et samråd om den såkaldte kvotekongesag den 9. november sidste år fik flere oppositionspartier det indtryk, at statsministeren dårligt kendte manden.

Blandt andet på grund af følgende udtalelse:

- Jeg vælger at overhøre den her mærkelige insinuering om, at jeg skulle kende kvotekonger. Jeg ved ikke, hvad der gemmer sig bag den upassende bemærkning, lød det fra Lars Løkke Rasmussen på samrådet i november.

Statsministeren forklarede dog på samme samråd, at han engang havde mødt ”en bestemt fisker ovre i Thyborøn” i forbindelse med ”et velgørenhedsarrangement” for Løkke-Fonden, som statsministeren har stiftet for at hjælpe utilpassede drenge.

Han nævnte ikke noget om andre relationer mellem de to, men i sidste uge skrev Ekstra Bladet, at Lars Løkke Rasmussen og hans kone Sólrun i marts 2017 var med til en firmafest hos John-Anker Hametner Larsen.

Storfiskeren har ifølge Ekstra Bladet indsamlet over 1,2 millioner kroner til LøkkeFonden.

Kritiske partier kræver klare svar fra Løkke

DF'ers fornemmelse

DF'ers fornemmelse

Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, har igennen lang tid været kritisk over for regeringens håndtering af de såkaldte kvotekonger. Og mandag kom han med en opsigtsvækkende udmelding.

Hvis landets statsminister bliver afsløret i at have ladet sig købe politisk af storfiskere, vil det ikke overraske ham.

- Slet ikke, siger Ib Poulsen til TV 2. Jeg ville ikke blive særligt overrasket.

Faktisk har DF'eren det selv på "fornemmelsen". DF-ordføreren har dog ikke dokumenteret sin fornemmelse, som bliver afvist af både Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark

S: Drop gemmelegen

S: Drop gemmelegen

Hos Socialdemokratiet hæfter politisk ordfører, Nicolai Wammen, sig ved en udtalelse fra professor i forvaltningsret ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet Jørgen Albæk Jensen.

Til Berlingske siger professoren - og han bekræfter udlægningen over for TV 2 - at Lars Løkke Rasmussen kan have vildledt og overtrådt ministeransvarsloven, fordi statsministeren på samrådet i november ifølge ham gav indtryk af ikke at have noget med kvotekongen John-Anker Hametner Larsen at gøre.

På den baggrund opfordrer Nicolai Wammen Lars Løkke Rasmussen til at komme til samrådet og svare på alle spørgsmålene.

- Det er jo en helt usædvalig sag, hvor en førende professor siger, at der efter hans opfattelse kan være tale om både vildledning og overtrædelse af ministeransvarsloven fra statsministerens side. Det er jo ikke hverdagskost, og derfor nytter det ikke noget, at Løkke prøver at lege gemmeleg og sige, at der er nogle ting, han ikke vil svare på. Han må komme og lægge kortene på bordet, siger Nicolai Wammen, der dog ikke selv vil svare på, om han mener, Lars Løkke Rasmussen har overtrådt ministeransvarsloven.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix Denmark

Ø: Fortæl sandheden, Løkke

Ø: Fortæl sandheden, Løkke

Enhedslisten landbrugsordfører, Maria Reumert Gjerding, glæder sig over, at statsministeren stiller op til samrådet. Men venstrefløjspartiet er kritisk over for, at han ikke vil svare på de fleste af spørgsmålene.

- Sagen er jo, at Venstre i årevis, blandt andet under Lars Løkke, har ført en fiskeripolitik, der har gjort en lille gruppe mennesker meget, meget rige. Jeg synes, det er væsentligt for offentligheden og den danske befolkning at vide, om de her mennesker er Lars Løkkes private venner, eller om de ikke er, siger Maria Reumert Gjerding til TV 2.

Hun kalder Lars Løkkes eventuelle relationer til storfiskere for essensen af sagen og råder statsministeren til at svare på alle spørgsmål.

- Det er jo et demokrati, vi lever i, det er ikke en bananrepublik. Og derfor synes jeg, han skal komme og fortælle sandheden. Stå på mål for, hvis det er hans venner. Forsvare det, han har gjort. Forsvare sine relationer til de her mennesker, hvis de er der, siger hun.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark

V afviser: Uhørt

V afviser: Uhørt

Der er ikke skyggen af dokumentation for den ”fornemmelse”, som DF’s fiskeriordfører luftede mandag: at statsminister Lars Løkke Rasmussen har ladet sig styre politisk af en gruppe storfiskere fra Thyborøn.

Det slår Venstres Claus Hjort Frederiksen fast over for TV 2:

- I de mange år jeg har været i politik, er det helt uhørt grove og alvorlige insinuationer, siger han.

Ifølge ham er der ingen sammenhæng mellem de gaver, som Venstres partimedlemmer modtager, og den politik partiet fører.

 - Jeg kan forsikre om, at noget af det vi har vogtet mest nidkært over, det er, at der ikke er knyttet nogle betingelser overhovedet til økonomiske bidrag til Venstre.

Foto: Sarah Christine Nørgaard / Scanpix Denmark

Ret til privatliv

På samrådet onsdag siger Lars Løkke Rasmussen, at relationen er af ren privat karakter. Han slår også fast, at det ikke er muligt at købe sig til indflydelse på regeringens politik.

Derfor mener statsministeren, at han gav korrekte oplysninger, selvom han på sidste samråd ikke fortalte om sommerhus og firmafest.

- Jeg har ikke afvist nogen relation til kvotekonger. Jeg har derimod meget klart sagt, at jeg ikke har nogen relation, som på nogen måde skulle være styrende for, hvad jeg går og tænker, siger Lars Løkke Rasmussen.

Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding, siger på samrådet, at der er behov for mere åbenhed omkring statsministerens relationer. Lars Løkke Rasmussen afviser dog at svare på, om han eller andre ministre har modtaget andre gaver fra erhvervsledere.

- Jeg forstår interessen. Og det ville på alle måder være rigtig let at svare. Men det er bare ikke i orden, at jeg skal gøre det. Jeg har lige som alle andre ret til et privatliv, siger Lars Løkke Rasmussen.

Her kan du blive klogere på, hvilke spørgsmål, Lars Løkke Rasmussen på forhånd har sagt, han ikke vil svare på.

Maria Reumert Gjerding er uenig.

- Jeg mener, at statsministeren er statsminister 24 timer i døgnet. Og jeg mener helt oprigtigt, at befolkningen og offentligheden har krav på at vide, hvilke personlige relationer statsministeren har præcist til kvotekonger, siger hun.

Højspændt sag

Årsagen til spørgsmålene om Lars Løkke Rasmussens relation til storfiskere hænger sammen med, at fiskeriområdet har været genstand for massiv politisk opmærksomhed det seneste år.

Den politisk højspændte sag tog for alvor fart, da et flertal udenom regeringen i december 2016 indgik en fiskeriaftale, der blandt andet havde til formål at gøre op med kvotekongerne - en betegnelse for de få velhavende fiskere, der de seneste år har sat sig på en meget stor del af de danske fiskekvoter og dermed har skabt næsten monopollignende tilstande.

En af dem er John-Anker Hametner Larsen, der ifølge Berlingske omsætter "for omtrent 90 millioner kroner årligt i fiskeriet”. 

Folketingets fiskeriordførere spurgte dengang ved flere lejligheder den ansvarlige minister Esben Lunde Larsen (V), hvilke muligheder der var for at forbedre situationen for de mange små og mellemstore fiskere. Men ministeren videregav ikke en række af de forslag til en indsats mod storfiskerne, som han og hans ministerium havde kendskab til.

Sagen førte til, at Lars Løkke Rasmussen valgte at fjerne fiskeriområdet fra Esben Lunde Larsens ministeropgaver. Han blev erstattet af Karen Ellemann-Jensen (V), som i november samlede flertal bag en ny aftale med stramninger over for storfiskerne.

Lars Løkke Rasmussen siger på samrådet onsdag, at han ikke var vidende om, at Esben Lunde ikke videregav forslagene.

Du kan læse meget mere om sagen her

Denne artikel opdateres løbende under samrådet.

Overblik: Sagen om Lars Løkke Rasmussen og storfiskerne i Thyborøn

 1. 2017

  1. Afviser relationer til "kvotekonger" under samråd

   Statsministeren er kaldt i samråd om den såkaldte kvotekongesag.

   Her finder han det både "upassende", ”ulækkert” og ”uværdigt”, da Simon Kollerup (S) med en række spørgsmål insinuerer, at statsministeren skulle have personlige relationer til en af de meget omtalte kvotekonger.

 2. 2018

  1. Det kommer frem i pressen, at Løkke holdt ferie i storfiskers sommerhus

   I sommeren 2016 låner Lars Løkke Rasmussen et sommerhus i Skagen af den omstridte storfisker John-Anker Hametner Larsen, som er landets ottende største kvotefisker.

   Opholdet var ifølge statsministeren en fødselsdagsgave fra John-Anker Hametner Larsen til hans 50 års fødselsdag.

  2. Løkke giver storfiskeren fra Thyborøn en undskyldning

   Til årets torskegilde i Thyborøn, hvor LøkkeFonden indsamler penge, giver Lars Løkke Rasmussen en undskyldning til John-Anker Hametner Larsen efter den seneste tids opmærksomhed fra medierne. 

   -  Jeg er faktisk lidt ked af; oprigtigt ked af, at man skal slå sig så meget på at kende mig. Det synes jeg egentlig ikke er rimeligt. Det vil jeg gerne sige undskyld for, sagde han i sin tale.

  3. Løkke er med til John-Ankers firmafest

   Det kommer frem, at statsministeren deltog til John-Anker Hametner Larsens firmafest i 2016.

   Under det tidligere samråd havde han forklaret, at han engang havde mødt ”en bestemt fisker ovre i Thyborøn” i forbindelse med ”et velgørenhedsarrangement” for Løkke-fonden.

  4. Det kommer frem, at Løkke holdt møde med storfiskere før torskegilde

   Før et torskegilde i LøkkeFonden i 2016 holdt statsministeren et møde med en gruppe storfiskere i Thyborøn.

   På mødet drøftede de blandt andet bestanden af tobis, som dansk fiskeri tjener mange penge på.

  5. Halvdelen af check til LøkkeFonden kommer fra storfiskere

   Det viser sig, at over halvdelen af de indsamlede midler til LøkkeFonden i 2018 kommer fra 12 storfiskere og fiskerivirksomheder - herimellem storfiskeren John-Anker Hametner Larsen.

   De donerede tilsammen 190.004 kroner ud af i alt 372.829 indsamlede støttekroner til LøkkeFonden. John-Anker Hametner Larsen donerede selv 50.000 kroner.