Politik

I dag skal Løkke i samråd - sådan begyndte sagen om statsministeren og storfiskerne

De seneste uger er der sået tvivl om, hvorvidt statsministeren har ladet sig påvirke politisk af en gruppe fiskere. Få overblik over sagen her.

Er der vandtætte skotter mellem LøkkeFonden, som statsministeren har stiftet, og Lars Løkke Rasmussens politiske arbejde? Det har den seneste tids afdækning af statsministerens relation til en gruppe storfiskere i Thyborøn gjort til et omdiskuteret emne.

Fiskeriordfører i Dansk Folkeparti Ib Poulsen har med egne ord haft på "fornemmelsen", at statsministeren har ladet sig påvirke politisk af fiskerne. Det har Claus Hjort Frederiksen stålfast afvist og påpeget som en udokumenteret påstand.

Onsdag skal Lars Løkke Rasmussen i samråd om sagen.

Men hvordan hænger det hele sammen? Og hvornår begyndte det? Det giver denne artikel et overblik over.

Det begynder med fiskerikvoter

I marts 2017 kom det frem, at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) havde tilbageholdt oplysninger for Folketinget om, hvordan man kunne komme de såkaldte storfiskere til livs. Storfiskere - eller kvotekonger - er betegnelsen for en gruppe fiskere, der råder over meget store mængde fiskekvoter.

Ministeren havde forelagt én mulighed over for Folketinget, men Berlingske afslørede, at der fandtes et katalog med 16 konkrete indgrebsmuligheder, som Natur- og Erhvervsstyrelsen havde udarbejdet - en styrelse under Miljø- og Fødevareministeriet.

Sagen førte i sidste ende til, at Lars Løkke Rasmussen fjernede fiskeriområdet fra Esben Lunde Larsen.

Det blev statsministeren kaldt i samråd omkring - og her tager sagen om Løkke og kvotekongerne sit udgangspunkt:

Overblik: Sagen om Lars Løkke Rasmussen og storfiskerne i Thyborøn

 1. 2017

  1. Afviser relationer til "kvotekonger" under samråd

   Statsministeren er kaldt i samråd om den såkaldte kvotekongesag.

   Her finder han det både "upassende", ”ulækkert” og ”uværdigt”, da Simon Kollerup (S) med en række spørgsmål insinuerer, at statsministeren skulle have personlige relationer til en af de meget omtalte kvotekonger.

 2. 2018

  1. Det kommer frem i pressen, at Løkke holdt ferie i storfiskers sommerhus

   I sommeren 2016 låner Lars Løkke Rasmussen et sommerhus i Skagen af den omstridte storfisker John-Anker Hametner Larsen, som er landets ottende største kvotefisker.

   Opholdet var ifølge statsministeren en fødselsdagsgave fra John-Anker Hametner Larsen til hans 50 års fødselsdag.

  2. Løkke giver storfiskeren fra Thyborøn en undskyldning

   Til årets torskegilde i Thyborøn, hvor LøkkeFonden indsamler penge, giver Lars Løkke Rasmussen en undskyldning til John-Anker Hametner Larsen efter den seneste tids opmærksomhed fra medierne. 

   -  Jeg er faktisk lidt ked af; oprigtigt ked af, at man skal slå sig så meget på at kende mig. Det synes jeg egentlig ikke er rimeligt. Det vil jeg gerne sige undskyld for, sagde han i sin tale.

  3. Løkke er med til John-Ankers firmafest

   Det kommer frem, at statsministeren deltog til John-Anker Hametner Larsens firmafest i 2016.

   Under det tidligere samråd havde han forklaret, at han engang havde mødt ”en bestemt fisker ovre i Thyborøn” i forbindelse med ”et velgørenhedsarrangement” for Løkke-fonden.

  4. Det kommer frem, at Løkke holdt møde med storfiskere før torskegilde

   Før et torskegilde i LøkkeFonden i 2016 holdt statsministeren et møde med en gruppe storfiskere i Thyborøn.

   På mødet drøftede de blandt andet bestanden af tobis, som dansk fiskeri tjener mange penge på.

  5. Halvdelen af check til LøkkeFonden kommer fra storfiskere

   Det viser sig, at over halvdelen af de indsamlede midler til LøkkeFonden i 2018 kommer fra 12 storfiskere og fiskerivirksomheder - herimellem storfiskeren John-Anker Hametner Larsen.

   De donerede tilsammen 190.004 kroner ud af i alt 372.829 indsamlede støttekroner til LøkkeFonden. John-Anker Hametner Larsen donerede selv 50.000 kroner.