Politik

Hjort om DF’ers ”fornemmelse” af Løkke: - Det er helt uhørt alvorlige og grove insinuationer  

Claus Hjort Frederiksen afviser anklager fra DF'er om, at Lars Løkke Rasmussen har ladet sig påvirke politisk af storfiskere fra Thyborøn.

Der er ikke skyggen af dokumentation for den ”fornemmelse”, som DF’s fiskeriordfører luftede mandag: at statsminister Lars Løkke Rasmussen har ladet sig styre politisk af en gruppe storfiskere fra Thyborøn.

Det slår Venstres Claus Hjort Frederiksen fast over for TV 2:

- I de mange år jeg har været i politik, er det helt uhørt grove og alvorlige insinuationer, siger han.

Ifølge ham er der ingen sammenhæng mellem de gaver, som Venstres partimedlemmer modtager, og den politik partiet fører.

 - Jeg kan forsikre om, at noget af det vi har vogtet mest nidkært over, det er, at der ikke er knyttet nogle betingelser overhovedet til økonomiske bidrag til Venstre.

DF’er har på ”fornemmelsen” at Løkke har ladet sig påvirke

I den seneste tid har Ekstra Bladet afdækket, at statsministeren har modtaget en gave fra en såkaldt storfisker og afholdt et møde med en gruppe af storfiskere fra Thyborøn, efter at han på et samråd sidste år afviste at kende til fiskerne.

Det har pustet til den ”fornemmelse”, som fiskeriordfører Ib Poulsen (DF) med egne ord har haft siden foråret om, at Lars Løkke Rasmussen har ladet sig påvirke politisk af storfiskerne, der har doneret penge til LøkkeFonden, som hjælper drenge med faglige udfordringer, og som Lars Løkke Rasmussen har grundlagt.

- Det har været vanskeligt at få stramninger igennem, når størstedelen af donationerne kom fra de her fiskeskippere, som jo køber sig adgang til statsministeren, sagde Ib Poulsen, da han talte med TV 2 mandag.

Han mener, at donationerne tydeligt kan spores i politikken.

Det er helt uacceptabelt, at man helt udokumenteret, u-underbygget, kan slynge ud med sådan en påstand

Claus Hjort Frederiksen, Venstre

Hjort er ”forbitret” over DF’ers påstand

Men der er ingen beviser i sagen, påpeger Claus Hjort Frederiksen. Og det forarger venstremanden, der tager sin partikammerat og landets statsminister i forsvar i sagen.

- Det er uacceptabelt, at man helt udokumenteret kan slynge sådan en påstand ud, siger han til TV 2.

- Derfor er jeg faktisk, med mit gode forhold til Dansk Folkeparti, noget forbitret over, at en samarbejdspartner kan komme med så udokumenterede påstande.

Ifølge Claus Hjort Frederiksen bør også pressen slå bremsen i, inden man udgiver anklagerne.

Det følger klart af forvaltningsreglerne, at man må holde møder med folk

Sten Bønsing, Professor i forvaltningsret, AAU

Løkke holder sig inden for loven

Og spørger man professor i forvaltningsret Sten Bønsing fra Aalborg Universitet, holder Lars Løkke Rasmussen sig inden for lovens rammer, trods de afsløringer der har været i Ekstra Bladet.

- Det følger klart af forvaltningsreglerne, at man må holde møder med folk. Det må man som minister og som partiformand og med de forskellige kasketter, man nu har på, siger Sten Bønsing til TV 2.

Det afgørende er kasketten, man har på, og hvis Lars Løkke Rasmussen modtager gaver og holder møder i privat regi, som grundlægger af LøkkeFonden, er det ukritisabelt.

Lars Løkke Rasmussen er ”først tættere på et problem”, som Sten Bønsing formulerer det, hvis han i direkte forbindelse med sin ministergerning modtager gaver eller holder møder.

Det er totalt uacceptabelt, hvis det at møde mennesker skulle være et problem

Claus Hjort Frederiksen, Venstre

Claus Hjort: Det er kørt totalt af sporet

Claus Hjort Frederiksen mener, at hele sagen mistænkeliggør politikere, der gerne vil tale med danskerne. 

- Det er totalt uacceptabelt, hvis det at møde mennesker skulle være et problem, for så får vi et system, hvor politikerne sidder herinde bag de tykke mure og ikke møder nogen, siger han til TV 2.

- Når man kommer til en by, der lever af fisk, skulle man så ikke interessere sig for, hvad fiskeriets problemer er, spørger Claus Hjort Frederiksen med henvisning til, at Lars Løkke Rasmussen i 2016 mødtes med en mindre kreds af fiskere samme dag, som LøkkeFondens årlige nytårskur fandt sted i Thyborøn. Det skete for at drøfte en presserende dagsorden i dansk fiskeri, nemlig bestanden af den største industrifisk, tobis.

Men er der ikke en sammenblanding, når Lars Løkke på dagen mødes med mennesker, som efterfølgende donerer penge til LøkkeFonden. Ville de fiskere have fået et møde med Lars Løkke Rasmussen, hvis de ikke havde doneret penge til LøkkeFonden?

- Selvfølgelig ville de det, for vi er som politisk parti ansvarlige for udviklingen i det her land, og derfor skal vi da vide, hvad der er af problemer i fiskeriet, i landbruget og så videre. Det er da fuldstændig naturligt, svarer Claus Hjort Frederiksen. 

Men det ligner, at de her fiskere får en unik mulighed for at mødes med statsministeren. De har sågar talt om tobis, som dansk fiskeri tjener mange penge på, samtidig med at de donerer penge til hans fond. Kan du ikke se, at det er mistænkeligt?

- Det kan jeg overhovedet ikke se, og du begår nøjagtig samme fejl med dit spørgsmål: at fordi man møder nogle mennesker, så ligger der skumle planer bagved. Det er helt uacceptabelt.

- Det ville da være fuldstændigt åndssvagt, hvis han tog til møde om LøkkeFonden én dag og så skulle vende tilbage den næste dag for at høre om de problemer, fiskeriet har. Jeg synes, det er kørt totalt af sporet, siger Claus Hjort Frederiksen.

Lars Løkke Rasmussen skal i samråd om sagen onsdag.