Politik

Samuelsens møde med Tillerson er mere end håndtryk og pressebilleder

Den danske udenrigsminister er for første gang på officielt besøg i Washington for at tale med den amerikanske udenrigsminister.

Danmarks udenrigsminister er på vej mod en unik chance.

Sådan betegner tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) det møde, som nuværende minister på området, Anders Samuelsen (LA), er på vej til i USA.

Her skal han for første gang besøge sin amerikanske kollega Rex Tillerson. Og ”det er jo ikke hver dag, det sker”, som Holger K. Nielsen siger.

I det følgende giver TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz, og Holger K. Nielsen en række bud på, hvad de to udenrigsministre skal diskutere. For mødet er mere end håndtryk og pressebilleder.

Unik chance for indflydelse

Alene-tid med en så central figur i Trumps regering er en unik chance for at få indsigt i USA's interesser og luftet sine egne, fortæller Holger K. Nielsen.

Og inden flyafgang sagde Anders Samuelsen til TV 2:

- I en så turbulent tid, som verden er i, i øjeblikket, så er det enormt vigtigt, at vi er tæt på dem og forstår, hvad der er tænkningen i og omkring det Hvide Hus.

I dag mødes Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), med sin amerikanske kollega for at diskutere terrorforsvar. Video: Karoline Lunddal Dam

Anders Samuelsen til amerikanerne; vi har lyttet til jer

Jesper Steinmetz, TV 2s korrespondent i USA

Samuelsens dagsorden ifølge TV 2-korresondent

Anders Samuelsen får en halv time med Rex Tillerson, hvor fokus er på Danmark, og her mener Jesper Steinmetz, at Samuelsens dagsorden vil indeholde:

  • Kampen mod terrorisme
  • Truslen fra Rusland
  • Flere penge til det danske Forsvar

- Jeg tror, at den danske udenrigsminister vil minde USA om, hvor alvorlig en trussel Rusland er, og hvor væsentligt det er, at USA bevarer sit fokus på det emne. Og så vil kampen mod terrorisme i lande som Afghanistan og Syrien formentlig også blive et emne, siger TV 2s korrespondent.

Derudover har Donald Trump flere gange kritiseret NATO-lande som Danmark for ikke at bruge de to procent af BNP på forsvarsbudgettet, som landene har forpligtet sig til.

Men med sig i bagagen har Anders Samuelsen en dugfrisk forsvarsaftale, der blev indgået søndag ved middagstid, der blandt andet betyder, at Danmark fremover vil bruge 1,17 procent af landets BNP på forsvaret. Det er noget tættere på de to procent, som er NATOs mål, end tidligere. Det vil også blive bragt på bordet, mener Jesper Steinmetz.

- Det er der, hvor USA rammer Danmark og andre NATO-landes ømme punkt. Derfor vil Anders Samuelsen formentlig sige til amerikanerne; vi har lyttet til jer, lyder analysen fra USA-korrespondenten.

Bør snakke klima, mener Holger K.

Ifølge Udenrigsministeriet skal Anders Samulesen også tale med Rex Tillerson om en række globale udfordringer.

Holger K. Nielsen mener, at de oplagte punkter på sådan en dagsorden bør være:

  • Klima
  • Revurdering af Trumps beslutning om at flytte den amerikanske ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem
  • USAs forhold til Nordkorea

- Altså, at få opfordret den amerikanske udenrigsminister til, at USA igen går ind i et internationalt samarbejde i bekæmpelsen af klimaændringer. Det er meget vigtigt, siger SF'eren til TV 2 med henvisning til, at USA har trukket sig ud af klimaaftalen i Paris.

Derudover bør Samuelsen appellere til, at USA's forhold til palæstinenserne kommer på fode igen, efter at præsident Trump for nylig har besluttet at flytte den amerikanske ambassade i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem, mener Holger K. Nielsen. 

Sidst men ikke mindst mener han, at Samuelsen bør opfordre til, at konflikterne på den koreanske halvø bliver dæmpet med henvisning til den seneste tids stridigheder mellem USA og Nordkorea.

Udover mødet med Rex Tillerson skal Samuelsen også mødes med andre nøglepersoner i amerikansk politik, meddeler Udenrigsministeriet.