Politik

Nyt forslag skal gøre omskæring af børn forbudt

Organisationen Intackt Denmark foreslår, at man skal være mindst 18 år, før man kan blive omskåret.

Siden årsskiftet har alle danskere kunnet komme med ideer til folketingsbeslutninger på hjemmesiden borgerforslag.dk.

Nu er et nyt borgerforslag om at forbyde omskæring af børn på vej mod Folketinget. Det er organisationen Intackt Denmark, der står bag.

Hvis forslaget i løbet af 180 dage får samlet støtte fra minimum 50.000 borgere inde på hjemmesiden, så har Folketinget forpligtet sig til at behandle forslaget.

Skal kunne vælge selv

Intackt Denmark foreslår, at man skal være mindst 18 år, før man kan blive omskåret.

- Hvis folk ønsker at lade sig omskære, så skal de have mulighed for at tilvælge det som voksne. Ellers skal de have lov til at vokse op med hele deres krop, siger Lena Nyhus, der er forkvinde i organisationen til TV 2.

I sidste uge kom det frem i en Megafonmåling, at 83 procent af danskerne støtter et forbud mod omskæring af drengebørn.

Emnet, som ofte er blevet debatteret vidt og bredt, kom igen på dagsordenen, da den tidligere SF-politiker Özlem Cekic i børnebogen 'Ayse får en lillebror' satte fokus på omskæring af drengebørn.

En bog som blandt andet Dansk Folkeparti ville have trukket tilbage, inden den skulle uddeles som undervisningsmateriale på folkeskoler.

Har ikke taget stilling

Liselott Blixt, der er sundhedsordfører i Dansk Folkeparti, siger til TV 2, at Dansk Folkeparti ikke har taget stilling til, hvad de vil stemme, hvis forslaget om et forbud mod omskæring af børn kommer til behandling i Folketinget.

- Jeg ved ikke, hvad vi ville stemme. Det er derfor, jeg ønsker, at vi får gravet lidt mere i en konsekvensanalyse, siger hun til TV 2.

Der kan også være en national sikkerhedsrisiko, hvis Danmark som det først land vælger at forbyde omskæring, vurderer Liselott Blixt.

- Nogle af de ting vi hører, når vi omtaler omskæring af drenge, og hvis vi laver et forbud, er, at det kan have nogle sikkerhedsmæssige konsekvenser. Det vil jeg godt have undersøgt, siger hun.

Lena Nyhus fra Intackt Denmark siger, at man er klar til at løbe den risiko et forbud mod omskæring kan medføre.

- Hvis vi kan blive truet for, at nogle tegner en tegning, så er der også en risiko for, at vi kan opleve konsekvenser, hvis vi vælger at beskytte børnene på det her område. Det er en risiko, vi synes er værd at løbe, fordi det handler om en helt grundlæggende beskyttelse af børns tarv i Danmark, siger hun.

Venstre støtter ikke umiddelbart et forbud

Jane Heitmann, der er sundhedsordfører hos Venstre, siger, at det er afgørende, at man følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer på området.

- Umiddelbart støtter vi ikke et forbud i Venstre. Men det er klart, hvis der bliver stillet et forslag i folketingssalen, og vi skal diskutere det, så vil vi også diskutere det i Venstres folketingsgruppe.

Forslaget skal i første omgang accepteres, hvorefter det vil blive offentliggjort på borgerforslag.dk. I sidste uge blev et forslag om at afskaffe uddannelsesloftet på forhånd vraget af et flertal af politikerne.

Dansk Folkeparti vil nu bede etisk råd om at tage stilling til forslaget om omskæring.

Se hvad de danske partier mener om omskæring her: