BLOG: Et markant l√łft til danskernes tryghed

16x9
Flere værnepligtige og flere mand til livgarden. Det er nogle af brikkerne i udspillet til et nyt forsvarsforlig. Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark

BLOG: Vi lever stadigvæk i en verden, hvor der er trusler mod Danmarks sikkerhed.

Derfor gl√¶der jeg mig over det nye forsvarsforlig, der l√¶gger op til et styrket forsvar med mere fokus p√• Danmark og det danske n√¶romr√•de. Det indeb√¶rer blandt andet en √łget st√łtte til politiet med bevogtning og med soldater p√• h√łjt beredskab, som kan tr√¶de til i tilf√¶lde af terrorangreb. Det er helt afg√łrende for vores tryghed, at vi har et beredskab, der kan rykke hurtigt ud i tilf√¶lde af mistanke om terrorangreb.

Ved landets grænser vil forsvaret fortsat bistå politiet med grænsekontrol, så længe politiet har behov herfor, så vi også beskytter os mod det massive pres på vores grænser fra menneskesmuglere og andre med kriminelle formål. Det er vigtigt.

Et andet centralt punkt i forliget er styrkelsen af v√¶rnepligten, hvor vi fremover f√•r et st√łrre antal v√¶rnepligtige og l√¶ngere v√¶rnepligtstid for mange af soldaterne. V√¶rnepligtsuddannelsen f√•r st√łrre betydning, og man vil, som noget nyt, bruge v√¶rnepligtige i mobiliserings-enheder i den nye brigade. Det skal bidrage til at styrke Forsvarets samlede kampkraft og mobilitet, s√• vi bliver st√¶rkere i deltagelsen af internationale missioner, og bliver bedre rustet til at beskytte vores land mod trusler udefra.

Desuden vil brigaden modtage nye og styrkede kapaciteter i form af operative kampvogne og yderligere materiel, der skal h√łjne soldaternes sikkerhed og arbejdsvilk√•r.

Det er dog ikke kun de nuv√¶rende soldater, som f√•r gl√¶de af den nye forsvarsaftale. Det g√łr sig ogs√• g√¶ldende for en gruppe tidligere udsendte, hvis vilk√•r l√¶nge har v√¶ret overset. For 22 √•r siden vedtog man i Folketinget en r√¶kke bedre pensions- og erstatningsvilk√•r for veteraner udsendt efter 1996, men ikke for dem, der blev udsendt f√łr. Dem har Dansk Folkepartis veteranordf√łrer, Jeppe Jakobsen sammen med forsvarsordf√łrer Marie Krarup og udenrigsordf√łrer S√łren Espersen k√¶mpet for i dette forsvarsforlig, s√• der nu indg√•r en ligestilling i alle veteraners vilk√•r. Det er rigtigt godt. 

I den seneste √•rlige risikovurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste vurderede man, at den st√łrste trussel mod Danmark er cyberangreb, s√¶rligt fra cyberspionage og -kriminalitet. Vi er et af verdens mest digitaliserede samfund, hvor virksomheder og myndigheder i h√łj grad er digitalt forbundne. Det kr√¶ver, at vi ikke kun er rustet til den fysiske verden, men ogs√• den digitale. Derfor indg√•r der i forsvarsaftalen ogs√• en √łget indsats mod cybertrusler, s√• vi hurtigt og effektivt kan beskytte os mod cyberangreb fra n√¶r og fjern. 

Det er vigtigt, at Danmark har et st√¶rkt forsvar, der kan bidrage til danskernes tryghed og sikkerhed. Det nye forsvarsforlig giver et markant l√łft til landets sikkerhed, og jeg gl√¶der mig over de gode DF-aftryk, som vi har f√•et med i forliget.