Politik

- Det var mest en salgstale på vegne af Amerika. Og det er jo fint nok

Den danske statsminister kalder præsident Donald Trumps tale til verdenseliten for "fredelig".

USA’s præsident Donald Trumps tale ved årets topmøde i den schweiziske skisportsby Davos har længe været imødeset med spænding.

Fredag eftermiddag gik verdens mest magtfulde mand så på scenen og leverede en tale, der mest af alt handlede om, hvor godt den amerikanske økonomi har klaret sig, siden Donald Trump for godt et år siden tiltrådte som præsident.

Men det var samtidig en tale, som ikke beskæftigede sig meget med de emner, der ellers har fyldt dagsordenen i Davos, hvor den politiske og økonomiske verdenselite er samlet. Sådan lyder vurderingen fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der var blandt tilhørerne.

- Jeg ved jo godt, hvad Trump er for en. Og jeg synes, det var en meget fredelig tale, hvor han trods alt også fik sagt ”America first, but not alone”. Så der var da et vist internationalt perspektiv. Men ellers var det jo en salgstale på vegne af Amerika. Og det er jo fint nok, siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2 og fortsætter:

- Men vi er jo samlet her for at diskutere nogle af fremtidens udfordringer. For eksempel den helt nye type arbejdspladser, der vil komme i fremtiden. Er vi i dag klædt på til det? Den diskussion meldte han sig ikke ind i.

Rigtigt at lette virksomhedernes vilkår

- Jeg er kommet for at tale den amerikanske befolknings sag, lød det fra Donald Trump i begyndelsen af talen.

- USA er stedet, hvor man gør forretninger. Så kom til USA, hvor man kan innovere, skabe og bygge. Verden oplever, at USA atter bliver stærkt og oplever fremgang. Jeg er kommet for at fremsætte det enkle budskab, at det er nu, man skal ansætte folk, bygge, investere og udvide i USA. USA har åbnet dørene, og vi er atter konkurrencedygtige, lød det videre fra præsidenten.

Han brugte blandt andet tid på at tale om den skattereform, han netop har fået gennemført. Og hans arbejde for at forsøge at begrænse byrderne for landets virksomheder.

En målsætning, som Lars Løkke Rasmussen deler.

- Der er ingen tvivl om, at den skattereform har en betydning for den amerikanske økonomi. Selvfølgelig skaber det optimisme i en befolkning, når man sætter skatterne ned. Hele den indsats, der handler om at reducere byrderne for virksomheder, er jo en rigtig prioritet. Og den har vi også derhjemme, siger statsministeren og fortsætter:

- Det er også derfor, vi har indført et byrdestop og kun to dage om året vil indføre ny erhvervsrettet regulering. Og det betyder noget. Det virksomhederne efterspørger er forudsigelighed. At kende vilkårene.