Politik

Kommune vil gøre det nemmere at smide problem-familier ud

Aarhus Kommune har sendt et forslag til regeringens ghettoplaner og vil blandt andet kæmpe for videoovervågning og lokale politistationer.

Hvis medlemmer af en familie begår kriminalitet eller ballade, skal det være muligt at smide hele familien på porten.

Sådan lyder et af i alt 24 forslag fra Aarhus Kommune i et ni sider langt brev, borgmester Jacob Bundsgaard (S) har sendt til statsministeren i forbindelse med regeringens nye ghettoplan.

- Hvis en familie, inklusiv børnene, har en udfordrende adfærd, der for eksempel involverer larm, hærværk, problemer med korrekt håndtering af affald og generel utryghedsskabende adfærd, så skal der foretages en samlet vurdering, der kan danne grundlag for en samlet bedømmelse af, hvorvidt en familie kan blive boende, står der i forslaget.

På gaden for at sortere affald forkert

Det er fortrinsvis personer af anden etnisk herkomst end dansk, der bor i de områder, ghettoplanen kommer til at ramme, og debattør Ahmad Mahmoud er bekymret for, at forslaget fra Aarhus Kommune kan komme til at ramme skævt.

- Vi skal passe på med, at vi ikke kommer ind i en ond cirkel, hvor vi ikke behandler folk på samme måde, siger han.

Han støtter, at man skal kunne straffe familier, hvis familiemedlemmer gentagne gange begår kriminalitet. Men det må ikke blive for småligt.

- Det her med, at man nærmest kan blive smidt på gaden for at sortere sit affald forkert, det er for meget. Man skal også huske på, at det bliver kommunens ansvar at genhuse de mennesker, så man kan komme til bare at flytte dem fra ghetto til ghetto, siger Ahmad Mahmoud.

Borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard forklarer overfor TV 2, at adfærd der ikke bryder loven, skal indgå i en samlet vurdering af familierne i områderne. 

- Hvis man ikke kan overholde de regler, der er sat op af fællesskabet, hvis man smider affald i opgangen, hvis man kører på knallert eller motorcykel på de stier og legepladser, hvor børn færdes, og i det hele taget har en adfærd, der skaber utryghed, selvom det ikke nødvendigvis er direkte kriminelt, så synes jeg, at det skal tælle med, når man opsummere overtrædelser, siger han.

Politiet skal tættere på

Et andet forslag fra Aarhus går på, at der skal laves flere lokalpolitistationer, og at de eksisterende skal styrkes. Det er formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, stor tilhænger af.

- Jeg tror virkelig på, at det har en værdi, at vi kommer ud og møder befolkningen i øjenhøjde. Det er også vigtigt, at vi gør det, så vi ikke halser bagefter, når så først der har været for eksempel bandeskyderier og hvad ved jeg i en lind strøm.

- Så er det først derefter, politiet måske særligt sætter ind. Alt hvad vi kan lave af forebyggende arbejde, det er af det gode, og det er noget, der lønner sig på den lange bane, siger han.

Det forslag støtter Ahmad Mahmoud også op om.

- Jeg er selv vokset op i et område, hvor der var en lokal politistation, og kriminaliteten tog til, da man fjernede den. Så fik man en distance og en mistillid til politiet, fordi man ikke var i kontakt med dem, siger han.

Politiformanden er stor tilhænger af nyt forslag fra Aarhus Kommune. Video: Esben Christensen