Politik

Flertal vil indføre automatisk minimumsstraf for grov vold

Efter flere sager vil et politisk flertal have hårdere straffe for eksempelvis grov vold og uagtsomt manddrab.

Et politisk flertal vil ifølge Berlingske indføre hårdere straffe for flere typer forseelser som grov vold og uagtsomt manddrab. Det skal ske ved at indføre "normalstraffe", der pålægger dommere at uddele en vis straf.

Det sker efter flere sager, blandt andet den meget omtalte vandscooter-sag, hvor to amerikanske turister mistede livet i Københavns havn.

Berlingske omtaler desuden en sag, hvor grov vold udløste tre års fængsel selv om straframmen var ni.

- Jeg kan simpelthen ikke forstå, at man har strafferammer på op til ni års fængsel, og så i de allergroveste tilfælde kun udnytter en tredjedel.

- Den måde, der straffes på i dag, ligger himmelråbende langt fra lovgivningens strafferammer, siger Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, til Berlingske.

Støtte fra S og DF

Han vil gerne indføre normalstraffe, der pålægger dommere at bruge en vis del af straframmen.

Det støttes af Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

- Der er for mange sager, hvor man tænker: Hold da op! Bare: Hold da op! Hvad i alverden skal folk gøre for at komme op i den øverste del af straframmen, siger Dansk Folkepartis Peter Kofod Poulsen til Berlingske.

Dommerforening opfordrer til forsigtighed

Det demokratiske princip det danske samfund er bygget op om, hviler på magtens tredeling. Den foreskriver, at politikere laver lovgivning, men at dommere står for at dømme inden for den.

Dommerforeningen opfordrer til forsigtighed, når det kommer til politikernes indblanding i dommeres mulighed for at fortolke loven i forhold til strafudmåling.

- Politikerne vil fastsætte straffen for enkelte tilfælde: Hvad er straffen for en lussing, et knytnæveslag eller mishandling? Og der mener jeg, at man går så meget i detaljer, at man faktisk laver dømmende virksomhed, siger formand for Dommerforeningen Mikael Sjöberg til TV 2.

- Alle forbrydelser er forskellige, og det er jo det, vi har domstolene til, minder han om.

Grov vold er meget forskellig

Men vi har i dag normalstraf for voldtægt. Der kan det vel godt fungere?

- Ja, men voldtægt er også en mere ensartet forbrydelse end vold. Grov vold er så utroligt mange ting, siger Mikael Sjöberg til TV 2.

- Jeg mener, det er en umulig opgave for Folketinget, at sætte forskellige strafniveauer for forskellige former for vold. 

Dommerformanden giver Preben Bang Henriksen ret i, at dommerne ikke udfylder strafferammen særlig ofte.

- Og det har heller aldrig været meningen. Det er meget, meget få forbrydelser, hvor vi udnytter strafferammen fuldt ud. Det drejer sig om narko og drab, tilføjer han, siger Mikael Sjöberg.