Politik

Regeringen vil tillade peberspray i eget hjem

Det skal også være tilladt at bære peberspray på offentlige steder for folk, der er særligt udsatte.

Det skal være lovligt for alle personer over 18 år at have peberspray i sit eget hjem uden at skulle søge om tilladelse.

Sådan lyder et nyt lovforslag om ændring af reglerne for peberspray, som regeringen forventer at fremsætte til efteråret.

Med lovforslaget skal politiet også kunne give personer tilladelse til at bære peberspray på offentlige steder, hvis de har et særligt behov.

SÅDAN FUNGERER EN PEBERSPRAY

Peberspray består af en væske af vand eller olie tilsat chilipulver eller cayennepeber i høj koncentration. 

Den udsender en tynd stråle, som kan mærkes helt op til syv meter fra dåsen. Det giver kraftig svien i øjnene, ubehag på huden og hoste, når man indånder støvet, men virkningen forsvinder igen efter omkring to timer.

Det gælder eksempelvis personer, som har været udsat for overfald af tidligere partnere, ofre for stalking og personer, der har fået udleveret en overfaldsalarm.

- Jeg er glad for, at Dansk Folkeparti har været med til at sætte sagen på dagsordenen, så vi nu kan give ofrene en ekstra beskyttelse på gaderne og almindelige borgere mulighed for at føle sig mere trygge i eget hjem, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i en pressemeddelelse.

Hårdere straffe

Regeringen lægger op til, at peberspray kun skal forhandles af godkendte forhandlere som for eksempel våbenhandlere, og der skal følge en vejledning med ved købet.

I samme forbindelse vil regeringen øge straffen for ulovligt at bære peberspray på offentlige steder for folk, der tidligere har siddet i fængsel for personfarlig kriminalitet.

Regeringen vil straffe de pågældende med 14 dages ubetinget fængsel. I dag er straffen en bøde på 3000 kroner.

Personer, der bruger peberspray ulovligt - det vil sige ved alt andet end nødværge - skal som udgangspunkt dømmes efter straffelovens paragraf om grov vold. Sådan er det også i dag.

Vigtig DF-sag 

Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, har i flere år arbejdet for, at peberspray skal gøres lovligt i Danmark.

- Jeg synes, det er fornuftigt, at hvis man bliver forsøgt voldtaget, har man selvfølgelig mulighed for at pacificere den eller de gerningsmænd, som vil gøre én fortræd. Det er fuldstændig rimeligt, sagde Peter Kofod, der er retsordfører for partiet, til TV 2 i juli sidste år.

Dengang frarådede Det Kriminalpræventive Råd, at peberspray lovliggøres.

- Hvis du ender i en situation, hvor du bliver overfaldet og er nødt til at trække din peberspray, så er det i udgangspunktet ukontrollabelt. Det, at du bruger et våben, skaber en situation, hvor der er større risiko for, at du kan komme alvorligt til skade, hvis du ikke får pacificeret din gerningsmand. Vi er meget større tilhængere af at uddanne i konflikthåndtering, sagde Jon Lund Elbek fra Det Kriminalpræventive Råd.