Lippert

Nu åbner Anna Mee Allerslev op om sagerne, der kostede hende borgmesterjobbet

Efter tre måneders tavshed fortæller den tidligere radikale politiker Anna Mee Allerslev nu om forløbet, der fik hende til at forlade politik.

Mødesalen bag værelse 57 på Københavns Rådhus var fyldt til bristepunktet af journalister og fotografer, der alle skulle overvære kulminationen på en af efterårets altoverskyggende historier.

Med håret sat op i en knold, og talekortene placeret foran sig på den hvide dug, var Anna Mee Allerslev klar til at fortælle skoven af mikrofoner, at hun sagde "farvel og tak for denne gang".

Torsdag er det tre måneder siden.

Og den tidligere dronning af De Radikale i København har fået tid til at tænke over det kaotiske forløb, som hun selv kalder ”den perfekte storm”.

- Man kan have ret, men aldrig få ret. Det har jeg sluttet fred med, siger Anna Mee Allerslev i ’Talkshowet Lippert’ på TV 2 News.

- Jeg har tit argumenteret for, at politikere skal være bedre end andre mennesker. Når man får vist så stor tillid, må der ikke være tvivl om, at man altid er på den rigtige side – både med moralen og reglerne.

Bryllup med 300 gæster

Den 25. oktober trak Anna Mee Allerslev sig med øjeblikkelig virkning fra sin post som beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune og som politisk leder for Radikale Venstres borgerrepræsentation i hovedstaden.

Det bedste, jeg kunne gøre for partiet, var at tie stille og holde mig væk

Anna Mee Allerslev

Et par måneder før var hun, foran 300 gæster, blevet gift med kæresten Christian Tarp på Københavns Rådhus – uden at betale 65.000 kroner, som leje af lokalet normalt koster. Og i månederne op til brylluppet havde Anna Mee Allerslev brugt rådhusets embedsværk til at besvare 84 spørgsmål om alt fra kagetallerkner til lydanlæg.

- I den konkrete sag har min dømmekraft tydeligvist svigtet mig. Jeg tænkte ikke over, at det var forkert, siger Anna Mee Allerslev nu.

Og så var der historierne om Øens Murerfirma, hvor hun gratis lånte et festlokale til sin 30-års fødselsdag og hjalp ejeren Jan Elving med at rykke Teknik- og Miljøforvaltningen i en privat byggesag på Amager.

Sager, der i avisen BT blev serveret med beskyldninger om mulige vennetjenester.

Renset i sag om murerfirma

Anna Mee Allerslev har siden betalt for rådhussalen og festlokalet, praksis for lån af lokaler er blevet ændret på Københavns Rådhus, og mandag blev hun renset i sagen om Øens Murerfirma.

Hun havde et venskabeligt forhold, baseret på professionel kontakt, til ejeren, Jan Elving, og var ikke inhabil, lyder vurderingen fra advokatfirmaet Horten.

Jeg er ung og kvinde. Nogle siger endda også, at det kan være provokerende at være radikal

Anna Mee Allerslev

Alligevel fortryder den 33-årige ekspolitiker ikke, at hun trak sig.

- Lige da jeg trak mig, havde jeg et ansvar for, at det kom til at handle om radikal politik, siger Anna Mee Allerslev.

- Det bedste, jeg kunne gøre for partiet, var at tie stille og holde mig væk. Og det var også det bedste for mig.

Fokuserede blindt på regler og jura

I bagklogskabens soleklare lys er Anna Mee Allerslev klar over, at hun håndterede sagen forkert. Hun fokuserede blindt på regler og jura.

- Selvfølgelig skulle jeg hurtigere have sagt til mig, at det er lige meget, om vi venter på en rapport eller har fulgt reglerne. Det handler også om moral.

Men var det godt, at historien kom frem, og at reglerne på rådhuset derfor blev ændret?

- Det er et stort spørgsmål. Jeg ville selvfølgelig ønske, at den var kommet frem på en anden måde, siger Anna Mee Allerslev.

Altså efter kommunalvalget?

- Ja, efter valget. Men faktisk synes jeg, at det er godt, at regler er blevet lavet om. Vi har aldrig haft en diskussion om det. Sådan havde det bare altid været.

Sagen eller personen?

Anna Mee Allerslev trak sig fra politik inden kommunalvalget den 21. november, hvor hun ellers forsøgte at få genvalg som borgmester.

Men medierne ledte efter en historie, som var ”spændende og interessant”. Og så var der også noget andet, vurderer hun.

- Jeg er ung og kvinde. Nogle siger endda også, at det kan være provokerende at være radikal, siger Anna Mee Allerslev i ’Talkshowet Lippert’ på TV 2 News.

Beskyldt for korruption

Mens mediestormen rasede, måtte Anna Mee Allerslev stå model til hårde beskyldninger fra sit eget parti.

Den daværende formand for Hovedstadens Radikale Venstre, Bo Nissen Knudsen, trak sig på grund af hendes opførsel. Hun havde både løjet og opført sig intrigant, lød det.

Og Charlotte Fischer, radikalt regionsrådsmedlem, beskyldte Anna Mee Allerslev for korruption.

- Jeg må også konstatere, at det skygger for den valgkamp, som vi er i gang med. Jeg mener, at det skal gå hurtigt. Hun skal trække sig, sagde hun i oktober.

I dag ville Anna Mee Allerslev ønske, at den tidligere kollega havde ringet i stedet for at gå ud i pressen.

- Jeg har kendt Charlotte i mange år og har altid holdt af hende personligt og respekteret hende som politiker. Jeg ved ikke, hvad der skete i Charlottes hoved, men jeg ved, at hun – hvor underligt det end lyder – har gjort det af et godt hjerte, siger hun.

Støtte fra Morten Østergaard?

Da sagerne om Anna Mee Allerslevs ageren først begyndte at rulle, skrev hun på Facebook, at BT ville bringe en ”useriøs historie” om hendes bryllup.

Jeg elsker stadig dansk politik og følger stadig med.

Anna Mee Allerslev

Det fik partileder Morten Østergaard (R) til at skrive, at avisen kunne ”rende og hoppe”, for hun havde som altid ”styr på det hele”. En bemærkning han senere trak tilbage og beskrev som ”lige lov kæk”.

Men Anna Mee Allerslev er dog sikker på, at Morten Østergaard stadig støtter hende.

- Det var tydeligt for enhver, at Morten stolede på mig og støttede mig. Både professionelt og privat. Uanset hvordan kommunikationen ellers har været, siger hun.

- Han har været en støtte hele vejen og er det stadig.

Da det stod klart for den 33-årige politiker, at hun var ”nødt til at gå af”, som hun selv udtrykker det, var Morten Østergaard den første, som hun ringede til.

- Det var mig selv, der tog beslutningen, og mig, som ringede til Morten Østergaard.

Afviser ikke comeback i dansk politik

Anna Mee Allerslev gjorde kometkarriere i dansk politik, da hun som 26-årig blev borgmester i København. Og det var et "farvel for denne gang", da hun den 25. oktober trak sig fra den politiske scene.

- Lige nu tænker jeg meget over, hvad der er vigtigt for mig i mit arbejdsliv og vigtigt for mig i livet. Det lyder lidt filosofisk og klichéagtigt, siger Anna Mee Allerslev.

- Jeg elsker stadig dansk politik og følger stadig med.

Kan du se dig selv være kandidat til et eller andet i fremtiden?

- Det har jeg faktisk ikke overvejet endnu. Det ærlige svar er, at jeg stadig tænker rigtig meget om, hvad det er, at jeg gerne vil.

Se hele interviewet med Anna Mee Allerslev i ’Talkshowet Lippert’ på TV 2 News klokken 18.20 eller på TV 2 Play.