Ejendomsspekulant afsløret med skjult kamera - nu skal ministeren forklare sig
Socialdemokratiet mener, at kontrollen med skattesvindlere er for dårlig. Partiets skatteordfører erkender dog, at de også selv har et ansvar.
Hvordan kan en ejendomsspekulant ved hjælp af et simpelt trick snyde skattevæsnet for millioner?
Det spørgsmål skal skatteminister Karsten Lauritzen (V) nu svare på, efter at Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, mandag har kaldt ham i samråd.
- Lemfældig kontrol
Indkaldelsen kommer, efter at TV 2 med skjult kamera søndag afslørede, hvordan en ejendomsspekulant fra Hellerup havde flyttet sin kones adresse til en villa, som de var ved at sælge, for at slippe for en skatteregning på fire millioner kroner. Men konen flyttede aldrig, indrømmede ejendomsspekulanten på skjult kamera.
Den slags er ulovligt. Ifølge den såkaldte parcelhusregel er det nemlig ikke nok blot at flytte på papiret.
Men risikoen for at blive opdaget er minimal, og Skat indrømmer, at det ikke er et kontrolområde, der bliver prioriteret.
- Der er en meget lemfældig kontrol på området, og det er en provokation, når man ser jeres indslag. Det viser tydeligt, at det er for nemt at svindle, siger Jesper Petersen til TV 2.
Svært for Skat at kontrollere
Der er ikke offentliggjort tal over omfanget af svindel med parcelhusreglen, og hvor meget det koster statskassen.
Men ifølge skatteadvokat Eduardo Vistisen kan det være fristende for mange at flytte bopæl på papiret for at undgå at blive beskattet.
- Det her er et af de få områder, hvor Skat ikke får det fulde datamateriale fra andre end lige præcis skatteyderen. Ved udbetaling af løn for eksempel fortæller en arbejdsgiver Skat, præcis hvad man har tjent. Men omkring boliger er der ikke nogen, der fortæller Skat, om man har boet i boligen eller ej. Derfor er det sværere for Skat at finde ud af, og derfor kan der også være et større incitament til at fifle med det, siger Eduardo Vistisen.
Socialdemokratiet har også selv et ansvar
Antallet af medarbejdere i Skat er gennem de seneste mange år gradvist blevet reduceret. Også under Helle Thorning-Schmidts (S) tid som statsminister fra 2011 til 2015.
Direkte adspurgt erkender Jesper Petersen da også, at hans eget parti har et ansvar for, at kontrollen i Skat ikke er tilstrækkelig.
- Kursen er startet med fusionen i skat og den voldsomme spareplan, der blev startet af Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen tilbage i midten af 00’erne. Men vi gjorde ikke nok for at rette op og ændre den kurs, siger Jesper Petersen.
Efter flere skandalesager besluttede regeringen i juni sidste år, at Skat skal nedlægges og erstattes af syv nye styrelser.