Politik

Efter hærværk og afpresning af bageri - parti vil have staten til at betale forsikring

Staten skal dække udgifterne, når forretninger udsættes for hærværk som følge af afpresning og krav om beskyttelsespenge, lyder det fra SF.

Ali Parnian står tilbage med en dyr regning, efter maskerede mænd lørdag aften ødelagde hans bageri, 'Kajs Bageri', i Tingbjerg i København. Det skete ifølge ham selv, fordi han nægter at betale beskyttelsespenge til gerningsmændene.

Han fortæller, at det ikke har været muligt at få traditionelle forsikringer til at dække skaderne, og derfor må han selv betale for omkostningerne ved skaderne.

Men sådan skal det ikke være, lyder det fra SF.

Partiet foreslår derfor en statslig forsikringsordning, der skal dække udgifterne i forbindelse med hærværk, der begås som følge af afpresning og krav om beskyttelsespenge.

- Hvis ikke de forretningsdrivende kan få en almindelig forsikring, så skal staten træde til. Det er vigtigt, man ikke er bange for at starte sin egen forretning, lyder det fra SF’s retsordfører, Karsten Hønge.

Forslaget kan ikke stå alene

Hærværkssagen mod Ali Parnians bageri er ikke den første, der angiveligt skyldes afpresning fra rockere eller bandemedlemmer. Blandt andet blev en række tatovører i Odense i 2017 udsat for trusler om, at deres forretninger ville blive smadret, hvis ikke de betalte beskyttelsespenge til banden Black Army.

Og et svar til Folketinget viser, at der fra 2006-2015 var 93 sager om beskyttelsespenge i Danmark.

Men Karsten Hønge er overbevist om, at der er endnu flere sager. Han mener, der er et mørketal, fordi mange ikke tør anmelde afpresningssagerne af frygt for konsekvenserne. Ifølge ham vil en statslig forsikring afhjælpe det, fordi de forretningsdrivende i så fald ikke skal bekymre sig om, hvorvidt de kan få erstatning for de skader, banderne vil påføre deres butikker.

- Hvis staten garanterer, at de har en forsikring, skal de ikke være bange for at sige fra over for bandemedlemmerne, og så skal de heller ikke være bange for at nægte at betale beskyttelsespenge.

Men det handler jo ikke kun om økonomi. Det skaber utryghed blandt kunderne, når eksempelvis en bager udsættes for hærværk – hvordan skal en statslig forsikring komme utrygheden til livs?

- Det er klart, at forslaget ikke kan stå alene. Vi har også flere hårdere forslag, såsom hårdere straffe, at flere skal smides ud af landet, at der skal være mere synligt og nært politi og andre initiativer, siger Karsten Hønge.

Hvordan vil I i de givne sager sikre, at der er tale om hærværkssager på baggrund af afpresning og beskyttelsespenge?

- Det skal politiets efterforskning afgøre. Det er ikke nok, at eksempelvis Ali Parnian siger det. Så det skal være politiet, der vurderer, at der er tale om afpresning, og så skal forsikringsselskabet anerkende det.

I udspillet foreslår SF også, at det skal være lettere at give dobbelt straf i sager om bandekriminalitet, ligesom det skal være lettere at udvise kriminelle udlændinge fra Danmark. 

Staten skal dække udgifterne, når forretninger udsættes for hærværk som følge af afpresning og krav om beskyttelsespenge, lyder det fra SF.

Venstre: Vi skal passe på

Hos Venstre udtrykker retsordfører Preben Bang Henriksen sympati for både bageren i Tingbjerg samt forslaget fra SF. Alligevel vil Venstre ikke bakke op om en statslig forsikringsordning.

Det er der flere årsager til. 

Hvis der laves en statslig forsikringsfond ved afpresning og hærværk, mener Preben Bang Henriksen, at staten næsten også vil være forpligtet til at hjælpe ofre for al mulig anden kriminalitet.

- Hvis vi skal ind og drøfte en statslig erstatningsordning, som vi for øvrigt allerede har i dag med personskade, vold og lignende, så tror jeg, vi bliver nødt til at kigge på hele straffelovgivningen og ikke bare enkelte dele. Vi skal passe på ikke at lovgive på basis af enkeltstående hændelser, siger Preben Bang Henriksen til TV 2.

Men er det ikke et grundlæggende problem, hvis en bager som ham ikke kan finde et forsikringsselskab, som vil forsikre ham?

- Det grundlæggende problem består i, at vi har bander, der går rundt og afpresser. Og det grundlæggende problem har regeringen forsøgt at imødekomme ved at forhøje straffen for afpresning og ved, at den dømte risikerer ikke at må vise sig i kommunen de næste ti år.

- Jeg kan ikke gå ind og kritisere nogle forsikringsselskaber for, hvilke aftaler, de vil lave.

DF: Skal se om det er et brancheproblem

Dansk Folkeparti er skeptisk over for forslaget. Partiets retsordfører Peter Kofod Poulsen vil først og fremmest finde ud af, hvor udbredt problemet er.

- Vi er nødt til at finde ud af, om det er et generelt problem, eller om det kun er et problem i nogle af de her sager, der eksponeres i medierne, siger han.

Han mener ikke, det er det offentliges opgave at betale i forsikringssager.

- Vi er nødt til at se, om det er et brancheproblem. Der er et stort privat marked, så vi skal se, om markedet fungerer optimalt. For det er et problem, hvis folk ikke kan blive forsikret i Danmark.  Det håber jeg ikke er et billede, der tegner sig, siger Peter Kofod Poulsen, som i modsætning til Venstre mener, politikerne godt kan opfordre forsikringsselskaberne til at tilbyde erstatning i hærværkssager.

Enhedslisten er åbne over for forslag

Retsordfører fra Enhedslisten, Rune Lund, er enig med Dansk Folkeparti i, at man først og fremmest er nødt til at kende til problemets omfang.

Men i modsætning til både Venstre og Dansk Folkeparti er han ikke negativ over for udspillet.

- Vi lytter gerne til SF, og vi vil også gerne se nærmere på et konkret forslag. Vi vil se, hvordan det skal organiseres og laves. Men umiddelbart er det vigtigt at få dannet sig et overblik over problemets omfang først, lyder det fra Rune Lund, som dog helst så, at gerningsmændene betaler for hærværket.

- De skal fanges, så de kan komme til at betale. Det er dem, der har begået en grov forbrydelse, og den skal de bøde for.

Men hvad hvis man ikke fanger dem? 

- Lige nu og her har vi den lovgivning, vi har, og de regler for erstatning, vi har. Så nu gælder det for politiet om at fange de skyldige, siger Rune Lund.