Politik

Politikere melder fra til Puigdemont: - Han har begået højforræderi

Venstres, De Konservatives og Liberal Alliances udenrigsordførere afviser alle at mødes med den catalanske separatistleder.

Den catalanske separatistleder Carles Puigdemont har begået højforræderi i Spanien. 

Det mener Liberal Alliances udenrigsordfører, Henrik Dahl, og derfor vil han ikke møde Puigdemont, som tirsdag møder flere folketingsmedlemmer på Christiansborg.

- Nej. Det vil jeg ikke. Den danske stats samtalepartner er den spanske regering i Madrid, siger Henrik Dahl. 

- Han har begået højforræderi, siger Henrik Dahl.

Blander sig uden om "spanske forhold"

Resten af regeringens udenrigsordførere i Venstre og De Konservative bakker op.

- Nej. Det skal jeg ikke. Hvis jeg gjorde det, ville jeg blande mig i spanske forhold. Det synes jeg ærlig talt ikke, at vi skal gøre fra det danske Folketings side, siger Venstres Michael Aastrup Jensen. 

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, undskylder sig med møder ude i byen.

- Jeg har et meget fuldt skema. Jeg vil ikke sætte noget andet til side. Havde jeg haft en fri kalender, tror jeg bestemt, at jeg var smuttet op for at høre ham, siger Søren Espersen.

S: Spansk regering skal med

Også i oppositionen har Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, et fuldt skema. 

- Jeg skal ikke møde ham. Det er først og fremmest, fordi jeg har andre møder, så kalenderen er fyldt op tirsdag, siger Nick Hækkerup.

- Men hvis jeg skulle møde ham, så skulle der også være mulighed for at høre den spanske regerings vurdering af sagen. Det bliver meget ensidigt, når man kun hører den ene side, understreger han. 

Lever i eksil

Det er folketingsmedlem Magni Arge fra det færøske parti Tjóðveldi, der har inviteret Puigdemont. Han forlader for første gang sit eksil i Belgien for at deltage i en debat på Københavns Universitet mandag.

Puigdemont har levet i eksil i Belgien siden oktober. De spanske myndigheder har udstedt en arrestordre på ham for hans rolle i Cataloniens folkeafstemning 1. oktober om uafhængighed fra Spanien. 

Puigdemont anholdes, hvis han vender hjem til Spanien.

Stemte for selvstændighed

Anført af Puigdemont afholdt regeringen i Catalonien folkeafstemningen, selv om den er ulovlig ifølge Spaniens forfatningsdomstol. 

Under halvdelen af catalanske vælgere deltog. Her stemte ni af ti for løsrivelse. Kort efter vedtog det catalanske parlament med snævert flertal at erklære Catalonien selvstændigt.

Så opløste den spanske centralregering i Madrid det regionale parlament. Lokalregeringen blev fyret, der blev udskrevet nyvalg, og centralregeringen overtog styringen af regionen.