Danskerne vil støtte forbud mod omskæring af børn - råd skal vende sagen, mener partier

83 procent af danskerne siger i en ny Megafon-måling, at de støtter et forbud mod omskæring af drengebørn.

Dansk Folkeparti (DF) vil have Det Etiske Råd til at tage stilling til spørgsmålet om, hvorvidt omskæring af drengebørn skal forbydes.

I Danmark har Det Etiske Råd aldrig taget stilling til omskæring, men det skal rådet, hvis det står til DF-sundhedsordfører Liselott Blixt.

- De skal vende hver en sten. De skal gå lidt grundigere til værks, end vi politikere har tid til. Vi kan få nogle nye synspunkter alt efter, hvem det er, der sidder der. Og når vi får deres anbefalinger, kan vi også få en debat om det, og det er vigtigt, at vi får det talt igennem, siger hun.

Hos Alternativet bakker sundhedsordfører Pernille Schnoor op om forslaget om at involvere Det Etiske Råd.

- Jeg synes, der er rigtig mange svære problemstillinger inden for sundhedsområdet. Vi har organdonation og aktiv dødshjælp, og der er mange ting, vi sundhedsordførere og politikere i folketinget skal tage stilling til af etisk svære problemstillinger, siger hun.

Uenighed i Etisk Råd

83 procent af danskerne siger i en ny Megafonmåling, at de støtter et forbud mod omskæring af drengebørn.

Men flere medlemmer i rådet er bekymrede for at puste til fremmedhad eller for at diskriminere muslimer og jøder, der har tradition for omskæring.

- Jeg synes ikke, at man skal lave forbud mod drengeomskæring. Det er ikke, fordi jeg synes, det er en god ide, at man skærer i små drengebørn, men jeg mener ikke, at et forbud er vejen frem. Det er påfaldende, at man går så meget op i, hvad der sker med 2000 børn, hvor jeg godt ved, at det ikke altid er uproblematisk at få skåret forhuden af, men det er nu ikke et stort indgreb, når vi samtidig lader folk ryge og drikke foran deres børn, siger Signild Vallgårda, der er professor på Københavns Universitet og medlem af Det Etiske Råd.

Hun bakker dog op om, at emnet skal tages op i rådet.

- Jeg mener, vi skal tage det op, når der er så mange, der synes, at vi skal få det diskuteret og komme med argumenter for og imod, siger hun.

Mia Amalie Holstein, der er velfærdspolitisk chef i Cepos og medlem af Det Etiske Råd, tager også gerne en debat i rådet om omskæring af drenge.

- I min optik er det et af de her emner, som det er rigtig vigtigt at tage stilling til. For mig er det et overgreb på små børn, og et svigt at vi tillader drenges omskæring. Det skal til debat, og det skal vi bidrage med i Det Etiske Råd. Vi kommer ikke ud med én samlet anbefaling men med forskellige vinkler og holdninger, og det, synes jeg, vil være et vigtigt bidrag til den debat, siger Mia Amalie Holstein.