Flertal vil skærpe straffen for at skrive sms'er under kørsel
Det er enormt farligt ikke at koncentrere sig om at køre bil, lyder argumentet for skærpelsen fra transportministeren.
Det skal koste et klip i kørekortet at sidde med mobiltelefonen i hånden, når du kører bil.
Sådan lyder det fra et flertal i Folketinget, der nu lægger op til at skærpe straffen.
I dag koster det 1500 kroner i bøde at blive taget med hånden på mobilen, men oven i den straf vil regeringen og Dansk Folkeparti nu lægge et klip i kørekortet.
Derudover vil partierne udvide forbuddet, så det ikke kun gælder mobiltelefoner, men alle håndholdte kommunikationsapparater.
- Det er enormt farligt for andre trafikanter, hvis man ikke koncentrerer sig om at køre bil, når man kører bil. Det er fantastisk egoistisk at kigge andre steder hen end på vejen, når man kører rundt med halvanden ton metal for enden af speederen, siger transportminister Ole Birk Olesen (LA).
V: Det er dødsensfarligt
Transportministeren vil nu forberede lovforslaget, der kan fremsættes til efteråret. Og det er der brug for, siger Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen.
Han mener, at en bøde på 1500 kroner er for lidt.
- Uopmærksomhed i trafikken er årsag til rigtig mange ulykker, og hvis folk sidder og sms’er, snapchatter og måske endda ser film under kørslen, så er det dødsensfarligt. Der skal også være et klip i kørekortet, så folk tænker sig om en ekstra gang, siger Kristian Pihl Lorentzen til TV 2.
Tre klip i kørekortet på tre år resulterer i en betinget frakendelse af kørekortet og krav om en teori- og køreprøve for at beholde det.
Færre får bøder
Ønsket om en strafskærpelse kommer samtidig med, at antallet af forseelser er faldende.
I 2015 var der omkring 42.000, der blev taget med håndholdt mobil, men i 2017 var tallet nede på 20.000.
Alligevel mener Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen, at en strengere straf er nødvendig.
- Det er 20.000 for meget. Det kan skyldes manglende kontrol ude på vejene, og så kan det selvfølgelig også skyldes, at folk er blevet klogere. Nu håber vi så, at vi kan få de sidste 20.000 ombord, så vi undgår mange af de her ulykker, siger Kim Christiansen til TV 2.
Han er formand for Færdselssikkerhedskommissionen og påpeger, at vi for øjeblikket er langt fra målsætningen om, at der i 2020 maksimalt må være 120 trafikdræbte og 1000 alvorligt tilskadekomne. I 2016 mistede flere end 200 personer livet i trafikken.
Ifølge Sikker Trafik er der uopmærksomhed i hver tredje dødsulykke i trafikken.