Politik

Flertal vil ændre regler for børneattest efter sag om sexvideo

Unge kan blive stemplet som pædofile, hvis de har krænket jævnaldrende med digitalt indhold. Nu overvejer flere partier lovændring om børneattest.

Over 1000 børn og unge er blevet sigtet for via Facebook Messenger at have delt videoer fra 2015, der viser seksuelle handlinger mellem én pige og flere drenge. 

Dermed har de overtrådt straffelovens paragraf om deling af børneporno, og dét vil, hvis de bliver dømt, fremgå på den såkaldte børneattest de næste 10 år.

Bliver dét udfaldet af retssagen, vil Dansk Folkeparti, Venstre, Radikale Venstre og Enhedslisten ifølge Politiken ændre reglerne. For langt de fleste er nemlig jævnaldrende eller kun lidt ældre end de 15-årige, der optræder i videoen, og en anmærkning på børneattesten kan ødelægge mulighederne for en række uddannelser og jobs, der har med børn at gøre.

Åben for ny paragraf i straffeloven

Hos Radikale Venstre ser man gerne, at der bliver lavet en helt ny paragraf i straffeloven, der udelukkende omhandler digitale krænkelser.

- Al sympati er selvfølgelig med ofrene. De lider stor skade, som kan forfølge dem resten af livet. Men det er ikke hensigtsmæssigt, at jævnaldrende krænkere bliver stemplet som pædofile. Det er ikke den forbrydelse, der er begået her, og de færreste vil mene, at det gør dem uegnede til at passe vores børn, siger retsordfører Zenia Stampe til Politiken.

Dansk Folkeparti afviser heller ikke idéen om en ny paragraf målrettet digitale krænkelser.

- Hidtil har vi ikke set noget behov for det. Men i lyset af den udvikling, vi har set, mener jeg godt, at vi kan se på behovet for en selvstændig paragraf. Man kan specificere, når det handler om digitale sexkrænkelser, eller hvordan det nu skal formuleres. Den debat kan vi godt tage. Men jeg ser ingen grund til, at krænkelserne ikke skal fremgå af børneattesten, siger retsordfører Peter Kofod Poulsen til avisen.

- Det vil ødelægge mit liv

En af dem, der allerede er blevet afhørt i sagen, er 19-årige Mira Bech. Hun fik et chok, da der tikkede en besked ind i hendes e-boks fra Nordjyllands Politi, der indkaldte hende til afhøring.

- De skrev ikke, hvad jeg skulle afhøres om, og jeg havde ingen idé om det. Da jeg kom op på politistationen, og de sagde, at det var for den sexvideo, var jeg i chok. Jeg kunne ikke engang huske videoen, siger Mira Bech. 

Hun erkender, at hun så videoen, da hun modtog den for to år siden. Men hun synes, det er uretfærdigt, at hun risikerer at blive straffet for en video, som mange har set.

- Det er helt sindssygt. Det vil ødelægge mit liv. Jeg skal jo læse videre, og jeg føler, det er meget tilfældigt, at det lige er mig, der risikerer at blive straffet.