Politik

BLOG: Kære Løkke, lad det nu ikke gå ligesom sidst

Det kan være en god idé at sprede arbejdspladser over hele landet, men det må ikke blive et skridt frem og to tilbage.

Udflytning eller indflytning? Jeg er faktisk ikke så optaget af, hvad vi kalder det. For mig er det vigtigere at sikre, at det reelt kommer til at gøre en forskel, når vi flytter tusindvis af arbejdspladser.

Vi skal have et Danmark i balance. Et Danmark der hænger sammen. Derfor kan det være en rigtig god idé at sprede arbejdspladser og uddannelser over hele landet. Men det bliver ligesom et skridt frem og to tilbage. Der er lukket massevis af uddannelser og skoler. Der siver stadig arbejdspladser væk fra provinsen. Og den nære velfærd halter.

Jeg er helt med på, at der er behov for at fordele arbejdspladserne bedre, hvis vi skal sikre et Danmark der hænger sammen. Men sporene skræmmer desværre. Og sporene går helt tilbage til Lars Løkke Rasmussens kommunalreform, som har fået store konsekvenser for de små samfund. Arbejdspladserne og centrale velfærdsinstitutioner som politi, biblioteker, skoler og sygehuse er flyttet ind til de større byer i takt med, at kommunerne er blevet større, og amterne blev til regioner.

Samtidig betyder de vedvarende besparelser på uddannelse, at de statslige arbejdspladser langsomt siver væk fra de områder, regeringen ellers siger, den gerne vil styrke.

De besparelser går hårdt ud over uddannelsernes kvalitet og velfærden i hele Danmark.

Konsekvensen var, at sidst Løkke flyttede statslige arbejdspladser, endte det reelt i en nulløsning, fordi andre statslige arbejdspladser forsvandt i samme tempo, som de nye kom til.

I SF bakker vi op om udflytninger, hvor det giver mening. Hvor den faglige begrundelse er i orden. Det gør nemlig åbenlyst en forskel, når arbejdspladser til højtuddannede flyttes til Tønder, Bogense eller Hjørring.

Men hvis vi vil skabe et Danmark i balance, skal vi gøre mere for at styrke de små byer, som de seneste år måske har oplevet at miste en skole, en landbetjent, en købmand eller en kommunal forvaltning.

Vi vil gerne være med til at ruste byer i hele landet, styrke den lokale velfærd og livet i byerne. Derfor foreslår vi eksempelvis at lave lokale velfærdscentre, hvor borgerne kan få mange af de servicefunktioner, som langsomt er forsvundet.

Her kan en lokal politibetjent have kontortid en dag om ugen, og de næste dage kan kontoret bruges af en medarbejder fra jobcentret eller en fra borgerservice. Samtidig kan der være et lille bibliotek og en mulighed for at låne lokaler til legestue, fællesspisning, foredrag eller noget helt fjerde. 

Jeg tror, at vi på den måde kan lægge de første sten på vejen til at vende udviklingen, så det igen bliver mere trygt at bo i de små byer.

Hvis der virkelig er politisk vilje til at styrke hele Danmark, så lad os dog gøre det ordentligt denne gang.