Politik

Arbejdsplads flyttes fra et sted i provinsen til et andet sted i provinsen

Mange medarbejdere bor allerede i områder, som er en del af udkantsdanmark, siger tillidsrepræsentant.

Hvorfor skal vi udflyttes, når vores arbejdsplads allerede ligger uden for København?

Det spørgsmål stiller de 21 medarbejdere hos Lønmodtagernes Garantifond (LG) i Hillerød sig, efter de har fået besked om, at deres arbejdsplads ved udgangen af i år skal pakkes sammen og køres til Frederikshavn.

Udflytningen er en del af regeringens plan, der blev fremlagt onsdag, men tillidsrepræsentanten for AC'erne i LG forstår ikke, hvorfor Nordsjælland skal byttes ud med Nordjylland.

- Vi ligger jo på højde med Frederiksværk, som faktisk får tilført arbejdspladser. Det virker ret specielt, at LG skal være en del af den her løsning, siger tillidsrepræsentant Anne-Marie Borritz til TV 2.

- Vi har mange yngre medarbejdere, som pendler fra København, og mange medarbejdere som bor i Nordsjælland og i Odsherred. Og Odsherred må også siges at være udkantsdanmark. For dem er der nødvendigvis ikke så meget andet at få. Jeg synes, det her er ret skævt, tilføjer hun.

Chokerede medarbejdere

De ansatte hos LG i Hillerød arbejder blandt andet med udbetaling af løn og feriepenge til medarbejdere i virksomheder, der er gået konkurs.

LG administreres af ATP, der er en selvejende institution, men er alligevel underlagt statens instrukser.

Det er derfor, regeringen kan beslutte at flytte arbejdspladsen til Frederikshavn, hvor ATP i forvejen har kontorer.

Men netop fordi LG ikke er en statslig arbejdsplads, havde medarbejderne ikke regnet med, at de ville være en del af en udflytningen, lyder det fra tillidsrepræsentanten.

- De er chokerede og siger, at det er lidt uvirkeligt. De har følelsen af, at tæppet er blevet revet væk under dem, siger Anne-Marie Borritz, der ikke umiddelbart tror, at nogen medarbejdere flytter med til Frederikshavn.

Ikke første gang nordsjællandsk arbejdsplads udflyttes

Ved første udflytningsrunde i 2015 blev det besluttet, at flytte Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum fra Hørsholm til Djursland.

Det skabte en del debat, fordi Hørsholm – ligesom Hillerød – ligger uden for København.

Museet er for øjeblikket i gang med flytningen, som forventes færdig til sommer, men museumsinspektør Julie Fabricius Friis regner ikke med, at nogen medarbejdere flytter med.

Hun vil ikke blande sig diskussionen om, hvorvidt det er rimeligt at flytte LG fra Hillerød til Frederikshavn, men har et råd til dem, der netop har fået besked om, at deres arbejdsplads skal pakkes i flyttekasser.

- Når man er chokeret, skal man ikke tage nogle beslutninger om fremtiden. Man skal lige lade 14 dage gå, før man gør noget som helst, siger Julie Fabricius Friis til TV 2.

- Og så skal HR-afdelingerne sørge for at tage sig ordentligt af medarbejdere og chefer, som i denne situation er i samme båd, tilføjer hun.

Løkke: Et Danmark i bedre balance

Regeringen kan gennemføre udflytningerne uden at have et flertal bag sig, fordi der er tale om en administrativ beslutning uden krav om lovændring.

På pressemødet onsdag forklarede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), hvorfor regeringen mener, det er nødvendigt at flytte arbejdspladser.

- Vi har set en tendens, hvor de store byer løber med det hele. Denne regering ønsker, at alle dele af landet skal have muligheder inden for rækkevidde. At vi får et Danmark i balance, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Samlet etableres 4024 arbejdspladser i 49 byer uden for hovedstaden. De store byer Aarhus, Odense, Aalborg og Roskilde får med i alt 1191 en pæn del af dem.

Regeringen kalder selv den nye udflytningsplan for "historisk". Reelt er der dog kun tale om, at 1824 statsansatte har fået at vide, at deres arbejdsplads flytter fra hovedstaden.

Når regeringen alligevel når frem til omkring 4000, skyldes det, at der medtages cirka 1500 (500 flytninger plus 1000 nye job) arbejdspladser i den allerede planlagte ændring på skatteområdet samt oprettelsen af 600 stillinger i Forsvaret uden for København i forbindelse med det kommende forsvarsforlig.

Region Midtjylland, Region Syddanmark og Region Sjælland får omkring 1000 hver, mens Region Nordjylland med 399 føler sig forbigået.

Den største udflytning er Miljøstyrelsen, hvor 440 stillinger flyttes fra København til Odense. Onsdag ville ingen fra Miljøstyrelsen udtale sig, men torsdag har TV 2 fået en skriftlig kommentar fra direktør Lars Hindkjær.

- Vi har fået den vel nok hidtil største opgave i regeringens udflytningsprogram, som fra i dag vil have ledelsens første prioritet. Direktionen vil i den kommende tid sammen med den øvrige ledelse og medarbejderne koncentrere kræfterne om at finde de bedst mulige løsninger både for opgaverne, for medarbejderne og for den ny styrelse og arbejdsplads i Odense.