Politik

BLOG: Regeringen går tilbage til en fuser med deres udflytninger

BLOG: I huj og hast flytter regeringen statslige arbejdspladser fra hovedstaden og ud i landet.

Men det er halsløs gerning, når regeringen haster deres underfinansierede udflytning igennem.

Det virker ærlig talt som om regeringen ikke vil lære af erfaringerne fra den første runde udflytninger. Jeg frygter derfor, det ender ligesom sidst. For den første omgang udflytninger var en fuser, hvor sagsbehandlingstiden steg kraftigt i en række styrelser, fordi det er helt nye medarbejdere og en ny ledelse, der sidder med opgaverne. I sidste ende går det ud over de borgere, som ikke kan få deres sager behandlet. Vi har set det med økologiske landmænd, arbejdsskaderamte og mange andre. Med anden runde udflytninger, er jeg alvorligt bange for regeringen går tilbage til en fuser.

For regeringen flytter jo statslige arbejdspladser og ikke statsansatte til provinsen. Det er nemlig meget få ansatte, der flytter med, når deres arbejdsplads pludselig ikke længere ligger i hovedstaden, men mange kilometer væk fra der, hvor de har deres liv. Et eksempel er Landbrugsstyrelsen, hvor kun 30 ud af 315 medarbejdere flyttede med til Als.

Hvorfor regeringen ikke bruger mere krudt på at få folk til at flytte med, når arbejdspladserne rykker, går over min forstand. Det vil for eksempel være oplagt at give de i forvejen hårdt prøvede medarbejdere en jobgaranti, så de ikke risikerer pludselig at stå i nye omgivelser uden et job.

Hastværk er lastværk

Regeringen har travlt med udflytningerne. Så travlt, at de ikke kunne vente på den grundige evaluering af første runde udflytninger, som Statsrevisorerne er i gang med og som forventes færdiggjort til sommer. Der ville ellers nok være erfaringer at hente og lære af – for ærlig talt: Der er rigtig mange problemer forbundet med det her.

I Enhedslisten har vi ikke noget principielt imod, at man flytter arbejdspladser ud i landet. Men hvorfor har regeringen så travlt? Det her er både forhastet og underfinansieret. Og så ender det i praksis som en skjult nedskæringsmanøvre over tid.

Nye arbejdspladser – i de store byer

Ja, vi har et delt Danmark. Sagen er bare den, at det er regeringens egne reformer, der har pustet til centraliseringen – særligt med kommunalreformen, hvor man om noget samlede arbejdspladser og aktiviteter i de større byer. Det fortsætter regeringen med. For hvis meningen med udflytningerne er at skabe liv og arbejdspladser i vores udkantsområder, så kan man undre sig over, at det er Aarhus og Odense, der løber med langt de fleste arbejdspladser i denne omgang.

Desuden er udflytning af arbejdspladser en særdeles dyr løsning, hvis det handler om at kompensere for, at deres politik omkring kommunalreformen har slået fejl. Når regeringen samtidig vil flytte en række uddannelsespladser til yderområderne lyder det umiddelbart godt, hvis man ser bort fra, at de generelt skærer på uddannelsesinstitutionerne i yderområderne. Det virker halvhjertet bagefter at drysse lidt uddannelsespladser udover få byer.

Hvis regeringen nu oprigtigt havde omsorg for yderområderne, skulle de droppe de besparelser, som udpiner de eksisterende uddannelsesinstitutioner og i stedet forsøge at leve op til deres egne ambitioner.