Politik

BLOG: Klimakrisen kræver, at vi alle sammen ændrer livsstil

BLOG: Kritikken af Alternativets forslag om klimaafgifter er desværre symptomatisk for en generelle tilgang til klimakrisen.

 En seriøs grøn omstilling kræver, at vi får alle niveauer i spil – også det individuelle.

Alternativet har åbnet for, at vi ikke bare skal have en klimaafgift på oksekød, men også på en stribe andre forbrugsvarer, fx svinekød, ost, ris, hummer. Simpelthen fordi, at vi mener, at varers pris skal afspejle den negative indflydelse deres CO2-udledning har på vores planet og fremtidige generationers livsvilkår.

Det har ført til kritik. Eksempelvis fra Socialdemokratiet og klimaordfører Jens Joel, der tilsyneladende ikke mener, at klimatiltag bør foregå på individuelt niveau og samtidig påstår at tiltag som klimaafgifter vil øge uligheden.

Det tyder desværre på, at de ikke har forstået, hvor klimaskadelig danskernes – ja, hele den rige verdens – livsstil og forbrug er. Og at vi ikke løser ulighedskrisen, hvis ikke vi løser klimakrisen.

Vores individuelle adfærd

Alle har ret til et sundt liv på en sund planet. Den mulighed fratager vi folk, når vi i den rige verden lever og forbruger, som vi gør i dag. Den grad af bæredygtig omstilling, vi har brug for, kræver den måske største samfundsøkonomiske og adfærdsmæssige omvæltning nogensinde. Vi har kun ganske få år til at vende udviklingen, hvis vi skal undgå rigtig meget død og ødelæggelse som følge af klimakrisen.

Det er slet ikke nok kun at ville lave klimatiltag på det kollektive niveau, for det er i høj grad vores individuelle adfærd, der tilsammen har gjort, at vi nu står midt i en katastrofal klimakrise. Det er os mennesker, der som uansvarlige forbrugere har skabt klimakrisen. Derfor er det fuldstændigt afgørende, at vi får alle niveauer i samfundet i spil, hvis vi skal have en beboelig planet i fremtiden. Der er brug for en seriøs omstilling af hele den verden, vi kender. Vi skal ændre alt: Vores forbrug, vaner og kost. At spise lidt mindre kød og lidt mere grønt er da det mindste, vi kan gøre. Og det er faktisk vores ansvar at gøre det, fordi kød er en af de allerstørste klimasyndere overhovedet. Derfor kommer vi simpelthen ikke udenom, at vi skal til at spise mindre kød og mere grønt.

Den grønne omstilling

I Alternativet foreslår vi derfor at sætte priserne ned på klimavenlige varer som frugt og grønt, og priserne op på klimaskadelige varer som kød. For det er videnskabeligt bevist, at den slags tiltag virker adfærdsregulerende. Ideen om, at klimaafgifter på kød skulle skabe ulighed holder altså ikke, for formålet er jo, at vi alle sammen skal købe mindre af det. Og at dem, der så alligevel vælger at købe kød en gang i mellem, til gengæld bidrager mere til den grønne omstilling gennem de mere præcise priser, hvor vi indregner klimabelastningen i produktets pris.

I Alternativet ser vi det som et afgørende krav til al politik, vi laver, at det skaber et samfund, der er både grønt, socialt og økonomisk bæredygtigt. Vores fuldt finansierede finanslovsudspil, ’ En fremtid i balance’ der omfordeler 150 milliarder fra sort til grøn og fra rig til fattig, vil give LO-arbejderen, dagpengemodtageren og pensionisten mellem 1.300 og 3.500 kroner ekstra om året. De eneste to familietyper, der vil få færre penge, er direktørfamilien og de privatansatte funktionærer. For langt de fleste danskere, og særligt de mindre bemidlede, vil der altså være flere penge at handle for. Man kan sagtens kombinere en ambitiøs klimapolitik, der tager klimakrisen alvorligt, med en ansvarlig socialpolitik. Det er lige præcis det, Alternativets politik beviser.