Politik

BLOG: Her er tre udfordringer vi skal have styr på

BLOG: Endelig døde, så langt øjet rækker, de borgerliges ønske om massive skattelettelser.

Det skal vi glæde os over, fordi det åbner for en debat om, hvad vi kan bruge overskuddet i økonomien på.

I mine øjne skal vi selvfølgelig tage fat om de problemer, vi står foran. Vi skal fremtidssikre det danske samfund så godt som muligt.

Jeg har tre bud på, hvilke udfordringer vi bør tage fat om først.

Vi står foran en massiv mangel på faglært arbejdskraft i de kommende år. I 2025 vil vi mangle 60.000 faglærte. Det gælder blandt andet murere, tømrere og elektrikere. Der er kun otte år til, og det tager fire år at uddanne en håndværker. Med andre ord: Det haster.

I øjeblikket går det den forkerte vej, og regeringen sparer endda på erhvervsuddannelserne. Det er vi nødt til at lave om på. Hvis samfundet skal fremtidssikres, skal vi uddanne flere faglærte, og det kræver, at vi gør det mere attraktivt at gennemføre en faglig uddannelse.

Den anden store udfordring er væksten i de store folkesygdomme. Følgerne af rygning, overvægt og en dramatisk stigende stresskurve er store. Det gælder både for den enkelte borger og for samfundet. Tænk hvad det ville betyde af bedre liv, mere arbejdskraft og sparede udgifter, hvis vi for alvor gjorde noget ved disse tre store udfordringer.

Endelig er det hovedrystende, at Danmark i disse år rutsjer baglæns i forhold til at have førertrøjen på som det land i verden, der leverer de bedste teknologiske og logistiske svar på de miljøudfordringer ikke alene vi, men hele verden står overfor.

Da Anders Fogh Rasmussen blev statsminister, gennemførte hans regering voldsomme nedskæringer på den grønne indsats. Fogh sagde senere, at det nok var en fejl. Nu gentager fejlen sig med en ny Venstre-statsminister i spidsen. Det skal vi have rettet op på, så vi i stedet kan styrke den fantastiske position, Danmark har på dette område. 

Pengene kan bruges så meget klogere end på de skattelettelser, regeringen drømte om. Det håber jeg, at selv en statsminister kan se.