Politik

4000 arbejdspladser på vej til provinsen - men i én region føler de sig snydt

I Nordjylland mener regionsrådsformanden, at regeringen endnu en gang forbigår dem.

Det bliver især Region Midtjylland og Region Syddanmark, der kan se frem til at få mange nye arbejdspladser, når regeringen onsdag middag præsenterer sin nye plan for udflytning af statslige arbejdspladser.

I Nordjylland er der til gengæld noget mindre at glæde sig over, viser en opgørelse fra Finansministeriet.

Skuffelse i Nordjylland

Samlet set kommer 4024 arbejdspladser til provinsen, og her får Region Midtjylland, Region Syddanmark og Region Sjælland omkring 1000 hver. Til gengæld bliver der kun 399 nye arbejdspladser i det nordjyske, ifølge Finansministeriets opgørelse.

Den fordeling vækker ikke begejstring hos Ulla Astmann, der er regionsrådsformand i Region Nordjylland.

- Jeg er skuffet over, at antallet til Region Nordjylland ikke er større. Hvis man endelig vil have vækst og balance i hele Danmark, så synes jeg også, at man skal fordele antallet af de statslige arbejdspladser mere ligeligt, siger Ulla Astman til Ritzau.

Hun mener, at Region Nordjylland ved første udflytningsrunde i 2015 også fik væsentligt færre arbejdspladser end Region Syddanmark og Region Sjælland.

- Med al respekt for de øvrige regioner og deres behov, så synes jeg, det er en skæv fordeling, man har lavet, siger hun.

1800 nye udflytninger

Regeringen kalder selv den nye udflytningsplan for "historisk". Reelt er der dog kun tale om, at 1824 statsansatte onsdag får at vide, at deres arbejdsplads flytter fra hovedstaden.

Når regeringen alligevel når frem til omkring 4000, skyldes det, at der medtages cirka 1500 (500 flytninger – 1000 nye) arbejdspladser i den allerede planlagte ændring på skatteområdet samt oprettelsen af 600 stillinger i Forsvaret uden for København i forbindelse med det kommende forsvarsforlig.

En mærkesag

Udflytning har været en mærkesag for regeringen. Under første runde i 2015 blev det besluttet, at 3900 arbejdspladser skulle flyttes uden for hovedstadsområdet og fordeles over hele landet med Udlændingestyrelsen i Næstved og Landbrugsstyrelsen i Sønderborg som nogle af de største.

Første runde er stadig ikke fuldstændig gennemført. De nyeste tal fra september sidste år viser, at af de i alt 3900 arbejdspladser er 2546 flyttet ud af hovedstaden.

For eksempel er ingen af de 375 arbejdspladser i Udlændingestyrelsen flyttet til Næstved.

Tre ud af fire flytter ikke med

Det er snarere arbejdspladser end ansatte, der er rykket ud. Kun 23 procent af de oprindelige medarbejdere er enten flyttet med eller pendler til den nye placering.

En analyse fra Danmarks Statistik viser, at der i dag er 1600 flere statsligt ansatte bosiddende i Vestdanmark, end da man startede udflytningen - og tilsvarende godt 1600 færre, der bor i Østdanmark.

Flere af de byer, der har fået en del af de statslige arbejdspladser, er ikke i tvivl; Udflytningen har været en stor gevinst.

Tro på fremtiden i Sønderborg

Det mener de ikke mindst i Sønderborg, hvor det er lykkedes kommunen at få en stor del af byens arbejdsløse HK'ere ansat i Landsbrugsstyrelsen, der er kommet til byen.

- Der er ingen tvivl om, at det har givet en endnu bedre tro på fremtiden. Det betyder noget med de her arbejdspladser, siger Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen (S), til TV 2.

Det var kun få medarbejdere, som flyttede med styrelsen fra indre København til Augustenborg ved Sønderborg. I Sønderborg Kommune har de derfor investeret både tid, tanker og økonomi i at opkvalificere særligt kommunens ledige HK'ere.

Ved at tale med Landbrugsstyrelsen om, hvad de søgte, lavede Sønderborg Kommune et målrettet kursus for kommunens ledige, fortæller jobcenterchef Anne Kirk.

Flere bosætter sig

142 ledige deltog i kurset, og 117 har fået job. Over halvdelen af dem kunne efterfølgende skifte understøttelse ud med en lønseddel fra netop Landbrugsstyrelsen. Ledighedsprocenten i Sønderborg er nu lavere end landsgennemsnittet.

Også i Viborg er der jubel. Byen fik flere end 400 statslige arbejdspladser i første runde af udflytningen. I starten blev der snakket om, at kun 10 procent havde bosat sig i Viborg Kommune, og at de fleste pendlede fra Aarhus, men:

- De sidste informationer, vi har, er, at nu bor cirka 40 procent af de her mennesker i kommunen, siger borgmester Ulrik Wilbek (V).

Også uddannelser flyttes ud

Ud over udflytningen af arbejdspladser vil regeringen også oprette mellem 500 og 1000 nye uddannelsespladser fordelt i 10 byer. Det bekræfter Finansministeriet over for TV 2.

Der er tale om Rønne, Hobro, Holstebro, Skjern, Hedensted, Fredericia, Svendborg, Kalundborg, Helsingør og Nykøbing-Falster, erfarer TV 2.

Der er tale om 10 nye uddannelsesstationer, hvor de studerende kan tage dele af uddannelsen. Det bliver små lokalafdelinger af eksisterende uddannelser i områder, hvor der er en efterspørgsel efter arbejdskraft inden for et bestemt felt.

Regeringen præsenterer, hvilke arbejdspladser der skal flytte, på et pressemøde onsdag klokken 13.