Politik

Lokalpolitiker forlader LA i protest: - Vi har fuldkommen mistet vores troværdighed

Intern kritik af Anders Samuelsen tager til. Han har begået "basale fejl", lyder det fra lokalpolitiker, der nu melder sig ud af partiet.

Liberal Alliance er ikke længere repræsenteret i Regionsrådet i Region Syddanmark.

Partiets eneste medlem i Regionsrådet, Marianne Mørk Mathiesen, har mandag morgen besluttet at melde sig ud. I protest mod partiets ageren og kompromisser på Christiansborg, fortæller hun til TV 2 Fyn.

- Det helt afgørende er, at vi fuldkommen har mistet vores troværdighed. Dråben var den sidste udmelding om, at vi igen opgav en sag, vi har stået stejlt på. Det var dråben; at vi endnu engang laver en kolbøtte og endnu engang efter en fejlslagen ledelsesvurdering, siger hun. 

Basale fejl

Siden valget i 2015 har Liberal Alliance på Christiansborg, med partileder Anders Samuelsen i spidsen, lovet markante skattelettelser. Man har forsøgt at true sig til lettelser i topskatten og har lovet, at lettelserne ville blive "historisk store".

De skattelettelser har det dog ikke været muligt at skaffe flertal for i Folketinget, og det førte i sidste uge til, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) meddelte, at regeringen nu helt dropper at gennemføre en ambitiøs skattereform. En beslutning, som Anders Samuelsen trods trusler og garantier om det modsatte, nu bakker op om.

Siden da er den interne kritik af LA-lederen blusset op. Nogle lokalformænd - og LA Ungdom - kræver partiet ud af regeringen. Andre, at der bliver skiftet ud i ledelsen.

Også Marianne Mørk Mathiesen mener, at forløbet bør få konsekvenser for Samuelsen.

- Han har skabt et parti fra nul og gjort det til det, det er i dag. Men i det sidste års tid har han som leder lavet basale fejl. Og han burde have brugt lejligheden i tirsdags (Løkkes (V) udmelding om, at regeringen droppede at få gennemført en ambitiøs skattereform, red.) til at have trukket sig som leder for at hellige sig posten som udenrigsminister. Derved havde han kunnet bevare sin troværdighed, siger hun til TV 2 Fyn.

Undskyld

Onsdag i sidste uge beklagede Anders Samuelsen så i en længere Facebook-opdatering forløbet, som partilederen erkender ikke har "været værdigt":

- UNDSKYLD! Det er 100 procent og ene og alene mit ansvar. Jeg tager tævene, og de er fortjente. Kritikken er 100 procent i orden. Det har ganske enkelt ikke været værdigt - og jeg beklager dybt overfor jer alle. Uden forbehold. Jeg bøjer nakken. Jeg har fejlet.

Over for TV 2 afviste Anders Samuelsen dog i sidste uge, at forløbet vil få konsekvenser for ham som leder.

- I en situation som den her vil der altid være nogle kritiske røster, og det har jeg fuld respekt for. Jeg har noteret mig, at der er tre stykker, der har lagt navn til, at de synes, der skal være en ny leder. Så det er jo ikke det, der er spørgsmålet. Det relevante spørgsmål er, hvordan vi kommer videre herfra.

Her kan du dykke ned i hele historien om et parti og en partileder, der i løbet af mindre end et årti gik fra 0,0 i meningsmålingerne til en plads i regeringen. Men som nu har måttet sande, at trusler og kompromisløshed ikke nødvendigvis er den bedste måde at opnå politiske resultater på.