BLOG: Borgerlige dyder

16x9
Peter Skaarup Foto: Nils Meilvang / Scanpix

BLOG: Kort tid efter at statsministeren på regeringens vegne valgte at droppe regeringens plan om historiske skattelettelser, var Liberal Alliances Joachim B. Olsen ude og kritisere Dansk Folkeparti. 

Ingen skulle være i tvivl om, at årsagen til regeringens retræte i skatte-spørgsmålet skyldtes DF’s krav om samtidige stramninger i udlændingepolitikken. Joachim B. Olsen mente ikke, at DF kunne betegnes som et borgerligt parti, når vi ikke ville sikre skattelettelser til den bedrestillede del af samfundet.          

Nu er det det bedste forsvar jo et angreb! Og hvem, der bærer skylden for regeringens retræte – vil jeg lade være op til den enkelte at vurdere. Men at gi’ Dansk Folkeparti skylden, fordi vi slet ikke er et borgerligt parti er altså noget sludder.

Gyldendals ordbog fra 2009 beskriver borgerlige partier, som partier, der ikke tilslutter sig den socialistiske- marxistiske ideologi. Og det kan vi i hvert fald sætte flueben ved. Men det samme kan man jo sige om De Radikale – og det illustrerer jo meget godt, hvor absurd denne diskussion er!

Men nu har Joachim B. Olsen jo vækket bjørnen, så lad mig supplere med vores egen opfattelse af os selv.    

DF er et nationalt-konservativt parti – og som sådan i udgangspunktet borgerligt. Men tiden er for længst løbet fra de mange ideologiske skyttegrave.

Da DF blev stiftet, byggede det på alt det bedste fra det gamle Konservative Folkeparti - baseret på Gud, konge og fædreland samt lov og orden! Klassiske borgerlige værdier. Men vi ville også have plads til gode socialdemokratiske dyder – som et effektivt værn om velfærdssamfundet, lighed, solidaritet og omsorg for de udsatte, syge og ældre. Men vi fejrer ikke 1. maj – til gengæld fester vi stort Grundlovsdag. Vi er bestemt ikke socialister – vi synes, de røde mangler det hvide kors i fanen!

Gør det DF til et borgerligt parti..? Det mener vi selv – og så er det jo dét vi er! Men at borgerlighed i LA’s univers er reduceret til skattelettelser – og helst til de mest velbjærgede - er for os at se en forsimpling af borgerlighed.

Vi opfatter os som danske, et dansk parti. Med utrættelig fokus på hvad der er bedst for Danmark. Og der adskiller vi os fra både røde og borgerlige, der er bundne af deres forældede ideologier og begejstring for EU, FN mv. Dét er vi ikke. Vi er meget lidt ideologiske – og sådan tror vi faktisk også, danskerne er!