Politik

Baglandet kritiserer Samuelsen - men LA's leder slår fast, at han bliver

Anders Samuelsen kan ikke se noget problem i, at han skal lede partiet, selvom han er meget i udlandet.

I Liberal Alliances bagland er flere lokalforeningsformænd utilfredse med partileder Anders Samuelsen, men det får ikke hovedpersonen til at overveje, om han er den rette på posten.

Det siger han efter et gruppemøde i partiet torsdag formiddag.

- I en situation som den her vil der altid være nogle kritiske røster, og det har jeg fuld respekt for. Jeg har noteret mig, at der er tre stykker, der har lagt navn til, at de synes, der skal være en ny leder. Så det er jo ikke det, der er spørgsmålet, siger Anders Samuelsen til TV 2.

Undskylder stormvejr

Liberal Alliances leder undskyldte onsdag aften på sin Facebook-profil, at hans parti den seneste tid har befundet sig i et ”massivt stormvejr”.

Regeringspartiet har været med til at skabe en kaotisk situation i blå blok og har både truet med ikke at stemme for sin egen finanslov og lovet historisk store skattelettelser inden jul.

I begge tilfælde endte Liberal Alliance med at trække i land, og tirsdag opgav regeringen så helt at få sin stort anlagte skattereform igennem i den kommende tid.

Det er det forløb, som har skabt uro i partiets bagland, som ellers normalt er meget loyale over for ledelsen på Christiansborg.

Kræver Samuelsens afgang

I en rundspørge blandt lokalformændene, som Jyllands-Posten har foretaget, svarer 11 ud af 54 adspurgte, at de mener, Liberal Alliance skal eller bør overveje at forlade regeringen. 28 bakker fortsat op om regeringsdeltagelsen, mens 15 ikke vil sige noget.

Enkelte taler endda om, at Anders Samuelsen bør gå af som leder. En af dem er John Dalgaard, der er formand for lokalforeningen i Lejre.

- Det er en katastrofe. Ganske enkelt. Mere er der ikke at sige. Jeg ser det som et stort nederlag. Troværdigheden er helt væk, siger John Dalgaard til Jyllands-Posten.

I Mariagerfjord mener lokalforeningsformand Henning Børgesen ikke, at Anders Samuelsen skal træde tilbage, men han siger, at partiet bør forlade regeringen, så Anders Samuelsen ikke længere skal være udenrigsminister.

- Han bruger alt for meget krudt på udenrigspolitik, siger Henning Børgesen til TV 2.

- Lige nu taber vi stemmer, så jeg siger, kom nu hjem, Anders, pas dit arbejde. Det der udenrigspolitik kører udmærket. Vi har et fint forhold ude i verden, og der er mange, der vil kunne klare den post, tilføjer han.

Opfordringen fra Henning Børgesen minder om den, daværende SF-formand og udenrigsminister Villy Søvndal fik i 2012. Her mente fremtrædende SF’ere, at han brugte for meget tid væk fra partiet.

. Video: Morten Nielsen

Samuelsen: Vi lever ikke i 1970

Anders Samuelsen afviser enhver snak om at forlade regeringen og siger efter gruppemødet torsdag, at det ikke er noget problem, at han både er partileder og udenrigsminister.

- Vi lever altså ikke i 1970, hvor der ikke var internet, eller med ringe mobiltelefoner. Vi kan sagtens køre ledelse på den måde, som vi gør i dag, siger Anders Samuelsen.

Flere fremtrædende medlemmer af Liberal Alliances folketingsgruppe bakker fuldt op om Anders Samuelsen som både partiets leder og udenrigsminister.

En af dem er økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, der samtidig kommer med en stikpille til den del af baglandet, der har udtalt sig kritisk.

- Jeg har stor respekt for dem, der tager diskussionen internt, siger han til TV 2.

Skattelettelser er blevet udskudt igen og igen

 1. 2015

  1. Skattelettelser i det første regeringsgrundlag

   Umiddelbart efter folketingsvalget skriver den nye V-regering i regeringsgrundlaget, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint.

    

   Udgangspunktet er, at forhandlingerne skal finde sted i foråret 2016.

 2. 2016

  1. Løkke udskyder forhandlingerne

   I januar 2016 siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen har høje ambitioner for en skattereform, men at de planlagte forhandlinger udskydes fra foråret til sommeren.

    

   Regeringen mener, det er bedst, hvis forhandlingerne om en skattereform tager afsæt i en ny 2025-plan, der præsenteres til august.

    

   Liberal Alliance er på dette tidspunkt ikke med i regeringen, men støttepartiets leder, Anders Samuelsen, vil efter udskydelsen ikke længere garantere regeringens overlevelse.

  2. Vil sænke topskatten, men ikke for alle

   I forbindelse med præsentationen af V-regeringens 2025-plan foreslår Lars Løkke Rasmussen at sænke topskatteprocenten med fem procentpoint, men kun for årsindkomster op til en million kroner.

    

   I samme ombæring spiller regeringen ud med at indføre et nyt jobfradrag, der også skal lette skatten for lavere indkomster.

    

   Kort tid efter slår Anders Samuelsen fast, at skatten skal ned for alle. Også for dem, der tjener over en million. Han truer i samme ombæring med at vælte regeringen.

  3. Skatteforhandlinger udskydes igen

   I oktober 2016 beslutter Lars Løkke Rasmussen igen at udskyde forhandlingerne om en skattereform, så finanslovsforhandlingerne kan føres separat.

    

   Anders Samuelsen holder fast i, at topskatten skal sænkes for alle topskatteydere, men siger også, at det er en god idé at dele tingene op.

  4. Nyt regeringsgrundlag uden konkrete mål for skattelettelser

   Da den nye VLAK-regering præsenteres, er der i regeringsgrundlaget ingen konkrete mål for en skattereform.

    

   De tre partier er dog enige om, at topskatten skal "spille en langt mindre rolle", og at skatten i bunden skal sænkes.

 3. 2017

  1. Regeringen dropper topskattelettelser

   Den 13. august i år melder Anders Samuelsen ud, at regeringen dropper sine planer om at sænke topskatten. Det har ellers været et hovedkrav fra Liberal Alliance, men Dansk Folkeparti vil ikke være med.

    

   Den 29. august præsenterer VLAK-regeringen sit skatteudspil. Her er der ingen topskattelettelser, men via eksempelvis en afskaffelse af loftet over beskæftigelsesfradraget vil regeringen sænke skatter for milliarder.

    

   Dansk Folkeparti er kritisk, og formand Kristian Thulesen Dahl siger, at planerne hovedsageligt gavner dem, der tjener mest.

  2. DF opfordrer regeringen til at udskyde skattereform

   Efter at have forhandlet igennem længere tid, opfordrer Dansk Folkeparti regeringen til at udskyde skattereformen.

    

   Forhandlingerne om skat har kørt parallelt med forhandlingerne om næste års finanslov, men partiformand Kristian Thulesen Dahl vil have udskudt skatteforhandlingerne, så finansloven kan komme på plads først.

    

   Finansminister Kristian Jensen (V) afviser imidlertid pure det ønske. Han mener stadig, at det kan lykkes at komme til enighed om hele pakken.

    

   Det er i forvejen usædvanligt, at der den 5. december endnu ikke er fundet flertal for næste års finanslov. Det plejer at være på plads i november.

  3. LA truer med ikke at stemme for egen finanslov

   Fredag den 9. december indgår regeringen en finanslov med Dansk Folkeparti, men i forbindelse med det, skriver Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, på Facebook, at den kun bliver vedtaget inden jul, hvis også der kommer en skatteaftale.

    

   Partiets leder, Anders Samuelsen, lover i samme ombæring "de største skattelettelser i historien".

    

   DF-formand Kristian Thulesen Dahl afviser at have lovet regeringen historisk store skattelettelser, og at det skal være inden jul. 

    

   Lars Løkke Rasmussen slår fast, at regeringen "selvfølgelig" stemmer for sin egen finanslov, men Liberal Alliance trække ikke sin trussel tilbage.

  4. LA dropper truslerne og stemmer for finansloven

   Tirsdag den 19. december siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, at hans parti stemmer for finansloven. Han dropper samtidigt kravet om, at der skal være en skatteaftale på plads inden jul.

   Han fortæller, at han har aftalt med statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen umiddelbart efter Folketingets juleferie indkalder til fortsatte forhandlinger om en ”ambitiøs skatteaftale” og en udlændingeaftale.