Alvorligt syg afghaner sendt hjem - nu erkender Støjberg fejl i flere sager
Afghanske Naser Hosseini kan ikke selv skaffe sin livsnødvendige medicin i Afghanistan. Alligevel er han blevet udvist af Danmark.
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) erkender nu, at hendes ministerium kan have givet fejlagtigt afslag til 11 alvorligt syge udlændinge, der havde søgt om humanitært ophold i Danmark.
Ifølge Støjberg er syv af de syge asylansøgere allerede blevet tvangsudsendt fra Danmark. De skal nu findes og have deres sager behandlet igen.
Det kom frem torsdag i svar til Folketinget, før Inger Støjberg skulle i samråd om sagen.
Sender livsvigtig medicin til Afghanistan
En af de personer, regeringen har tvangshjemsendt på trods af en svær sygdom, er Naser Hosseini. Det vides endnu ikke, om hans sag skal genbehandles.
Den afghanske mand lider af en hjertesygdom og er derfor afhængig af sin hjertemedicin. Han bor på nuværende tidspunkt i Kabul, hvor han ikke kan skaffe den livsvigtige medicin.
Han har heller ikke mulighed for at få foretaget en blodundersøgelse, som han har behov for hver tredje uge.
Da Naser Hosseini ikke selv kan skaffe den livsnødvendige medicin i Afghanistan, forsøger formanden for frivilligforeningen Vores Asylbørn, Nina Parivash Ziari, at hjælpe ved at sende medicin til Afghanistan.
Selv hvis det lykkes, er situationen stadig kritisk:
- Han kan ikke få den nødvendige behandling på sygehuset i Kabul, og desuden skal han betale for de blodprøver, han får foretaget. Så der er også det økonomiske aspekt. Derudover kan de ikke finde ud af at dosere hans medicin. Når han spørger, hvad han skal tage af medicin, svarer de, at det må han selv bestemme. Så han doserer sig selv, hvilket også er sindssygt farligt, siger Nina Parivash Ziari til TV 2.
- Vi kan også se på hans blodprøver, at tallene har været livstruende lave og livstruende høje undervejs. Så det er også derfor, at jeg er rigtig bekymret for, at det når at gå galt, før ministeriet får taget sig sammen.
Ministerium forsvarede udvisning
Det var en samlet rød opposition, der torsdag havde kaldt Inger Støjberg i samråd. Kritikerne mener, at ministeren har misinformeret Folketinget.
Kritikken kommer, efter at Inger Støjberg i april sidste år forsvarede en udvisning uden at informere om en dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fra december 2016.
Kort fortalt handler dommen om, at det ikke længere er tilstrækkeligt ved hjemsendelse af en alvorligt syg person, at der generelt er adgang til den nødvendige medicin og behandling i hjemlandet.
Hvis der er tvivl, skal myndighederne fremover nøje undersøge, om der også reelt er adgang til behandlingen. Den undersøgelse skal blandt andet tage højde for afstand til medicin og behandling samt prisen.
Netop det mener kritikere ikke, at regeringen har overholdt.
Støjbergs rolle i fokus
Ét af de helt centrale spørgsmål ved dagens samråd er spørgsmålet om ministerens opmærksomhed på dommen fra EU's Menneskerettighedsdomstol, lyder det fra Alternativets udlændinge- og integrationsordfører, Josephine Fock.
- Man kan godt få en mistanke om, at embedsværket i virkeligheden har reageret ud fra den her meget stramme linje, som regeringen kører - og derfor ikke har taget højde for den her dom. Derfor er det enormt vigtigt for os at finde ud af, om det er ministeren, som har sagt til embedsværket, at de ikke skal kigge på den her dom, eller om det er embedsværket selv. Det skal vi selvfølgelig have svar på, siger Josephine Fock til TV 2.