Politik

Samuelsen undskylder: - Jeg bøjer nakken. Jeg har fejlet

Politisk leder for Liberal Alliance Anders Samuelsen undskylder, efter det ikke lykkedes at gennemføre historiske skattelettelser.

- Undskyld. Det er 100 procent og ene og alene mit ansvar.

Sådan lyder det fra Liberal Alliances politiske leder, udenrigsminister Anders Samuelsen, i et opslag på Facebook efter partiet har været i massivt politisk stormvejr de seneste dage.

Liberal Alliance har tidligere fremsat ultimative krav om topskattelettelser, truet med at vælte den daværende V-regering og lovet historiske skattelettelser. Men ingen af delene er blevet til virkelighed, og tirsdag meddelte statsminister Lars Løkke Rasmussen, at en kommende skatteaftale ikke bliver nær så stor som ønsket.

- Jeg tager tævene, og de er fortjente. Kritikken er 100 procent i orden. Det har ganske enkelt ikke været værdigt - og jeg beklager dybt overfor jer alle. Uden forbehold. Jeg bøjer nakken. Jeg har fejlet, lyder det fra Anders Samuelsen i opslaget, hvor han følger op med 10 punkter, hvor han skriver, at Liberal Alliance nok skal komme igen.

- Vi skal kæmpe videre nu. Det vil jeg fortsat gøre - på trods af de fortjente øretæver, spot og latterliggørelse, afslutter han.

LA-politikere vil have partiet ud af regeringen

Stormvejret og de fejlslagne forsøg på at gennemføre skattelettelser har skabt frustration i Liberal Alliances bagland, hvor flere mener, at det er på tide at drøfte, om ikke Liberal Alliance skal forlade regeringen.

Vi står i et stormvejr, og så er det sådan, at det blæser mest på lederen

Christina Egelund, politisk ordfører for Liberal Alliance

Blandt andet er lokalafdelingerne i Esbjerg, Egedal, Herning, Hedensted og Aarhus kritiske.

- Lige nu hælder jeg til, at vi skal træde ud af regeringen, lød det blandt andet fra Rune Hjortkjær Meldgaard, som er formand for Liberal Alliances lokalforening i Aarhus og sidder i partiets hovedbestyrelse.

Liberal Alliances Ungdom holder sig ikke tilbage.

- Når jeg ser på det, kan jeg ikke se et borgerligt flertal. Jeg synes, LA bør træde ud af regeringen og sige, at man er for god og for liberal til det makværk og skabe en højlydt og klar borgerlig stemme. Som det er nu, er der jo ikke nogen, der taler klar borgerlig politik, har LAU-formand Søren Nielsen sagt til TV 2.

Politisk ordfører: - Vi bliver i regeringen

Anders Samuelsen har onsdag aften ikke selv ønsket at uddybe sin undskyldning overfor TV 2 eller svare på baglandets kritik. 

Til gengæld siger partiets politiske ordfører, Christina Egelund, at Liberal Alliance ikke vil trække sig fra regeringen. 

- For mig handler det om, hvor Liberal Alliance har mest politisk indflydelse, og det er jeg ikke et sekund i tvivl om, at vi har i regeringen, siger hun og tilføjer, at hun godt forstår medlemmernes frustration.

- Det er åbenlyst for enhver, at Liberal Alliance står i vanskelig situation. Vi står i et stormvejr, og så er det sådan, at det blæser mest på lederen, lyder det fra Christina Egelund.

Bagland er skyld i undskyldning

Spørger man politisk redaktør på TV 2 Anders Langballe, så er det netop den interne kritik i partiet, der er skyld i, at Anders Samuelsen nu undskylder. 

- Undskyldningen er dels til vælgerne, men det er også til partiets bagland. Der er stigende utilfredshed med Liberal Alliances deltagelse i regeringen, fordi baglandet mener, man ikke får noget ud af det, siger Anders Langballe.

Ifølge ham er det Anders Samuelsen selv, som står bag den linje, partiet har ført under de seneste udlændinge- og skatteforhandlinger. Partiet meddelte før jul, at de ville trække sig fra regeringen, hvis ikke der blev vedtaget en ny skattereform – men det krav trak Anders Samuelsen tilbage.

- Det er vigtigt for Anders Samuelsen at komme igennem det her forløb, så han påtager sig ansvaret. Han har brug for, over for de andre i partitoppen, at sige, at fejlen er hans for at ryste noget af kritikken, som er bredt i partiet, af sig, lyder det fra Anders Langballe.

Afstemning

Bør Liberal Alliance trække sig fra regeringen?

Men vil han trække sig som politisk leder?

Men det er ikke kun regeringen, som bør trække sig, lyder det fra en række af Liberal Alliances lokalformænd rundt om i landet.

John Dalgaard, som er lokalformand for partiet i Lejre, kalder over for Jyllands-Posten situationen for en katastrofe og er en af dem, der mener, at Anders Samuelsen ikke bør fortsætte som politisk leder.

- Hans troværdighed har lidt et alvorligt knæk, og det er altafgørende, siger John Dalgaard til avisen.

Men med onsdagens undskyldning på Facebook er det højst usandsynligt, at Anders Samuelsen er ved at vinke farvel til sin post som partileder, siger TV 2s politiske redaktør.

- Som jeg forstår det, så slår han ret klart fast, at han har tænkt sig at blive som leder. Han har tænkt sig at fortsætte, men han har vurderet, at det var nødvendigt klart og tydeligt at sige, at det var ham ene alene, der var skyld i de kæmpeproblemer, de står i, siger Anders Langballe.

Fredag er der møde i partiets hovedbestyrelse - her vil partimedlemmerne diskutere Liberal Alliances fremtidige linje.

- Vi ved, at flere af deltagerne direkte vil kræve, at Liberal Alliance trækker sig ud af regeringen. Vi ved også, at nogle vil rette kritikken direkte mod Anders Samuelsen og hans lederskab af partiet, siger Anders Langballe.

Anders Samuelsen undskylder den sidste tids kaos i Liberal Alliance på Facebook. Undskyldningen er til partiets bagland, vurderer politisk redaktør Anders Langballe.