Politik

Samuelsen reagerer på kritik fra baglandet - og han forstår frustrationerne

Trods kritik fra baglandet fastholder Liberal Alliances leder, at partiet får mere indflydelse i end uden for regeringen.

Rundt om i Liberal Alliances bagland er der frustration over, at regeringen har droppet sin stort anlagte skattereform.

Det har de også bemærket på Christiansborg, hvor partileder Anders Samuelsens onsdag reagerede på krav om, at Liberal Alliance helt skal forlade regeringen.

- Jeg kan godt forstå, at der en frustration i forhold til, hvad man havde håbet på at opnå, siger Anders Samuelsen til TV 2.

Hælder til exit

Liberal Alliance har tidligere fremsat ultimative krav om topskattelettelser, truet med at vælte den daværende V-regering og lovet historiske skattelettelser inden jul.

Ingen af delene er blevet til virkelighed, og tirsdag meddelte statsminister Lars Løkke Rasmussen, at en kommende skatteaftale ikke bliver nær så stor som ønsket.

Den erkendelse har skabt frustration i Liberal Alliances bagland, hvor flere mener, at det er på tide at drøfte, om ikke Liberal Alliance skal forlade regeringen.

 - Lige nu hælder jeg til, at vi skal træde ud af regeringen, siger Rune Hjortkjær Meldgaard (LA) til TV 2.

Han er formand for Liberal Alliances lokalforening i Aarhus, ligesom han også sidder i partiets hovedbestyrelse.

I netop hovedbestyrelsen er der møde på fredag, og her vil Rune Hjortkjær Meldgaard drøfte et muligt exit.

- Der er jo nogle fordele ved at være med i regeringen, men vi gik også med, fordi vi gerne vil have nogle skattelettelser. Det var jo ligesom vores hovedargument for at gå med i regeringen, siger han.

. Video: Morten Nielsen

En fejl at love historiske skattelettelser

I Egedal mener lokalformand Tommy Højegaard (LA), at det er fint, at Liberal Alliance tidligere har markeret, at partiet vil have skattelettelser.

Men ifølge ham var det en klar fejl, da partitoppen i december lovede, at der kom historiske af slagsen inden jul. Han vil dog ikke lægge sig fast på, om Liberal Alliance bør træde ud af regeringen.

- Der skal være en selvransagelse i vores kommunikation. Og vi skal da tage op til overvejelse, om det var rigtigt at gå i regering, når vi nu ikke kan få gennemført nogle af de ting, som vi virkelig har presset på for, siger Tommy Højegaard til TV 2.

. Video: Morten Nielsen

I Esbjerg er lokalforeningen ikke i tvivl om, at Liberal Alliance skal ud af regeringen, men her vil formanden ikke uddybe beslutningen over for TV 2.

Liberal Alliances Ungdom holder sig dog ikke tilbage.

- Når jeg ser på det, kan jeg ikke se et borgerligt flertal. Jeg synes, LA bør træde ud af regeringen og sige, at man er for god og for liberal til det makværk og skabe en højlydt og klar borgerlig stemme. Som det er nu, er der jo ikke nogen, der taler klar borgerlig politik, siger LAU-formand Søren Nielsen til TV 2.

Samuelsen står fast

Trods kritikken fastholder Anders Samuelsen, at det er den rigtige beslutning at blive i regeringen, fordi han mener, indflydelsen her er størst.

Adspurgt om sit partis sejre fremhæver han blandt andet afgiftslettelser for erhvervslivet, afskaffelse af blasfemiparagraffen, samt at beskatningen af fri telefon sløjfes.

Han nævner også registreringsafgiften, som ad flere omgange er blevet sænket. Det skete dog også, da Liberal Alliance var støtteparti for regeringen, men der er en forskel, mener partilederen.

- Den blev sænket betydeligt mere, mens vi har siddet i regering, siger han.

Regeringen skal nu forhandle med Dansk Folkeparti om en skatteaftale, der forventes at lette skatten i bunden, samt at gøre noget ved det såkaldte samspilsproblem, som betyder, at det for nogle ikke kan betale sig at spare op til pension.

Skattelettelser er blevet udskudt igen og igen

 1. 2015

  1. Skattelettelser i det første regeringsgrundlag

   Umiddelbart efter folketingsvalget skriver den nye V-regering i regeringsgrundlaget, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint.

    

   Udgangspunktet er, at forhandlingerne skal finde sted i foråret 2016.

 2. 2016

  1. Løkke udskyder forhandlingerne

   I januar 2016 siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen har høje ambitioner for en skattereform, men at de planlagte forhandlinger udskydes fra foråret til sommeren.

    

   Regeringen mener, det er bedst, hvis forhandlingerne om en skattereform tager afsæt i en ny 2025-plan, der præsenteres til august.

    

   Liberal Alliance er på dette tidspunkt ikke med i regeringen, men støttepartiets leder, Anders Samuelsen, vil efter udskydelsen ikke længere garantere regeringens overlevelse.

  2. Vil sænke topskatten, men ikke for alle

   I forbindelse med præsentationen af V-regeringens 2025-plan foreslår Lars Løkke Rasmussen at sænke topskatteprocenten med fem procentpoint, men kun for årsindkomster op til en million kroner.

    

   I samme ombæring spiller regeringen ud med at indføre et nyt jobfradrag, der også skal lette skatten for lavere indkomster.

    

   Kort tid efter slår Anders Samuelsen fast, at skatten skal ned for alle. Også for dem, der tjener over en million. Han truer i samme ombæring med at vælte regeringen.

  3. Skatteforhandlinger udskydes igen

   I oktober 2016 beslutter Lars Løkke Rasmussen igen at udskyde forhandlingerne om en skattereform, så finanslovsforhandlingerne kan føres separat.

    

   Anders Samuelsen holder fast i, at topskatten skal sænkes for alle topskatteydere, men siger også, at det er en god idé at dele tingene op.

  4. Nyt regeringsgrundlag uden konkrete mål for skattelettelser

   Da den nye VLAK-regering præsenteres, er der i regeringsgrundlaget ingen konkrete mål for en skattereform.

    

   De tre partier er dog enige om, at topskatten skal "spille en langt mindre rolle", og at skatten i bunden skal sænkes.

 3. 2017

  1. Regeringen dropper topskattelettelser

   Den 13. august i år melder Anders Samuelsen ud, at regeringen dropper sine planer om at sænke topskatten. Det har ellers været et hovedkrav fra Liberal Alliance, men Dansk Folkeparti vil ikke være med.

    

   Den 29. august præsenterer VLAK-regeringen sit skatteudspil. Her er der ingen topskattelettelser, men via eksempelvis en afskaffelse af loftet over beskæftigelsesfradraget vil regeringen sænke skatter for milliarder.

    

   Dansk Folkeparti er kritisk, og formand Kristian Thulesen Dahl siger, at planerne hovedsageligt gavner dem, der tjener mest.

  2. DF opfordrer regeringen til at udskyde skattereform

   Efter at have forhandlet igennem længere tid, opfordrer Dansk Folkeparti regeringen til at udskyde skattereformen.

    

   Forhandlingerne om skat har kørt parallelt med forhandlingerne om næste års finanslov, men partiformand Kristian Thulesen Dahl vil have udskudt skatteforhandlingerne, så finansloven kan komme på plads først.

    

   Finansminister Kristian Jensen (V) afviser imidlertid pure det ønske. Han mener stadig, at det kan lykkes at komme til enighed om hele pakken.

    

   Det er i forvejen usædvanligt, at der den 5. december endnu ikke er fundet flertal for næste års finanslov. Det plejer at være på plads i november.

  3. LA truer med ikke at stemme for egen finanslov

   Fredag den 9. december indgår regeringen en finanslov med Dansk Folkeparti, men i forbindelse med det, skriver Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, på Facebook, at den kun bliver vedtaget inden jul, hvis også der kommer en skatteaftale.

    

   Partiets leder, Anders Samuelsen, lover i samme ombæring "de største skattelettelser i historien".

    

   DF-formand Kristian Thulesen Dahl afviser at have lovet regeringen historisk store skattelettelser, og at det skal være inden jul. 

    

   Lars Løkke Rasmussen slår fast, at regeringen "selvfølgelig" stemmer for sin egen finanslov, men Liberal Alliance trække ikke sin trussel tilbage.

  4. LA dropper truslerne og stemmer for finansloven

   Tirsdag den 19. december siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, at hans parti stemmer for finansloven. Han dropper samtidigt kravet om, at der skal være en skatteaftale på plads inden jul.

   Han fortæller, at han har aftalt med statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen umiddelbart efter Folketingets juleferie indkalder til fortsatte forhandlinger om en ”ambitiøs skatteaftale” og en udlændingeaftale.