Lokalbestyrelse: LA skal trække sig fra regeringen

Både LA's Ungdom og lokalbestyrelsen i Esbjerg opfordrer Anders Samuelsen til at trække partiet ud af regeringen.

Grundet den seneste udvikling omkring skattereformen opfordrer Liberal Alliances bestyrelse i Esbjerg partiet til at trække sig fra regeringen.

Det skriver lokalformanden Rene Christensen-Dokbua i en lukket, intern gruppe for partimedlemmerne på Facebook med næsten 5000 medlemmer.

TV 2 har set opslaget, og selvom Rene Christensen-Dokbua bekræfter beslutningen over for redaktionen, ønsker han ikke at uddybe sagen nærmere.

Tirsdag fortalte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde, at regeringen dropper ambitionen om "historisk store skattelettelser". I stedet vil regeringen forsøge at nå til enighed med støttepartiet Dansk Folkeparti om en mindre skattereform.

Det er særligt Liberal Alliance, der siden valget i 2015 har stået hårdt på, at skatten skulle sænkes - også for dem, der tjener mest. Partiet har lovet de største skattelettelser ”i mands minde”. Et løfte der altså nu er opgivet, fordi Dansk Folkeparti har afvist at hjælpe regeringen med at gennemføre skattelettelserne, med mindre regeringen samtidig ville være med til at gennemføre et ”paradigmeskifte” i udlændingepolitikken.

Samuelsen afviser nederlag

Selvom Liberal Alliances store projekt om historiske skattelettelser altså er kuldsejlet, mener politisk leder Anders Samuelsen alligevel, at partiet har opnået en mindre sejr.

- Først og fremmest glæder jeg mig over, at vi får de første skattelettelser så tidligt på året. Vi ønsker stadig at lette skatten for ganske almindelige mennesker, men det må vi konstatere, at der åbenbart ikke er et flertal for, lød det fra Anders Samuelsen, som ikke har opgivet håbet helt.

- En elefant må spises i små bidder. Vi ville gerne sluge en hel elefant, men det kunne ikke lade sig gøre i denne omgang, forklarede han. 

Liberal Alliance vil stadig kæmpe for større skattelettelser, men erkender, at det ikke lod sig gøre i denne omgang, siger Anders Samuelsen. Video: Esben Christensen

LA’s ungdom vil også ud af regering

Det er ikke kun lokalbestyrelsen i Esbjerg, som mener, Liberal Alliances tid i regeringen er forbi.

Spørger man partiets ungdomsorganisation, så er grænsen nået for, hvad Liberal Alliance kan stå model til som en del af en borgerlig regering.

- Når jeg ser på det, kan jeg ikke se et borgerligt flertal. Jeg synes, LA bør træde ud af regeringen og sige, at man er for god og for liberal til det makværk, og skabe en højlydt og klar, borgerlig stemme. Som det er nu, er der jo ikke nogen, der taler klar, borgerlig politik, siger Liberal Alliances Ungdoms formand, Søren Nielsen, til TV 2.

LA's ungdom: Samuelsen bør trække partiet ud af regeringen Video: Mads Buur Bach & Mads Buur Bach

Ifølge ham bliver der i øjeblikket ført socialdemokratisk politik med et socialdemokratisk flertal.

- Løkke har sagt, at han ikke vil være statsminister for enhver pris, og Samuelsen har sagt, at hvis man skal føre rød politik, kan man lige så godt lade de røde om det. Så jeg synes, man bør revurdere, om man har et borgerligt flertal og tage den derfra, siger Søren Nielsen.

Skattelettelser er blevet udskudt igen og igen

 1. 2015

  1. Skattelettelser i det første regeringsgrundlag

   Umiddelbart efter folketingsvalget skriver den nye V-regering i regeringsgrundlaget, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint.

    

   Udgangspunktet er, at forhandlingerne skal finde sted i foråret 2016.

 2. 2016

  1. Løkke udskyder forhandlingerne

   I januar 2016 siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen har høje ambitioner for en skattereform, men at de planlagte forhandlinger udskydes fra foråret til sommeren.

    

   Regeringen mener, det er bedst, hvis forhandlingerne om en skattereform tager afsæt i en ny 2025-plan, der præsenteres til august.

    

   Liberal Alliance er på dette tidspunkt ikke med i regeringen, men støttepartiets leder, Anders Samuelsen, vil efter udskydelsen ikke længere garantere regeringens overlevelse.

  2. Vil sænke topskatten, men ikke for alle

   I forbindelse med præsentationen af V-regeringens 2025-plan foreslår Lars Løkke Rasmussen at sænke topskatteprocenten med fem procentpoint, men kun for årsindkomster op til en million kroner.

    

   I samme ombæring spiller regeringen ud med at indføre et nyt jobfradrag, der også skal lette skatten for lavere indkomster.

    

   Kort tid efter slår Anders Samuelsen fast, at skatten skal ned for alle. Også for dem, der tjener over en million. Han truer i samme ombæring med at vælte regeringen.

  3. Skatteforhandlinger udskydes igen

   I oktober 2016 beslutter Lars Løkke Rasmussen igen at udskyde forhandlingerne om en skattereform, så finanslovsforhandlingerne kan føres separat.

    

   Anders Samuelsen holder fast i, at topskatten skal sænkes for alle topskatteydere, men siger også, at det er en god idé at dele tingene op.

  4. Nyt regeringsgrundlag uden konkrete mål for skattelettelser

   Da den nye VLAK-regering præsenteres, er der i regeringsgrundlaget ingen konkrete mål for en skattereform.

    

   De tre partier er dog enige om, at topskatten skal "spille en langt mindre rolle", og at skatten i bunden skal sænkes.

 3. 2017

  1. Regeringen dropper topskattelettelser

   Den 13. august i år melder Anders Samuelsen ud, at regeringen dropper sine planer om at sænke topskatten. Det har ellers været et hovedkrav fra Liberal Alliance, men Dansk Folkeparti vil ikke være med.

    

   Den 29. august præsenterer VLAK-regeringen sit skatteudspil. Her er der ingen topskattelettelser, men via eksempelvis en afskaffelse af loftet over beskæftigelsesfradraget vil regeringen sænke skatter for milliarder.

    

   Dansk Folkeparti er kritisk, og formand Kristian Thulesen Dahl siger, at planerne hovedsageligt gavner dem, der tjener mest.

  2. DF opfordrer regeringen til at udskyde skattereform

   Efter at have forhandlet igennem længere tid, opfordrer Dansk Folkeparti regeringen til at udskyde skattereformen.

    

   Forhandlingerne om skat har kørt parallelt med forhandlingerne om næste års finanslov, men partiformand Kristian Thulesen Dahl vil have udskudt skatteforhandlingerne, så finansloven kan komme på plads først.

    

   Finansminister Kristian Jensen (V) afviser imidlertid pure det ønske. Han mener stadig, at det kan lykkes at komme til enighed om hele pakken.

    

   Det er i forvejen usædvanligt, at der den 5. december endnu ikke er fundet flertal for næste års finanslov. Det plejer at være på plads i november.

  3. LA truer med ikke at stemme for egen finanslov

   Fredag den 9. december indgår regeringen en finanslov med Dansk Folkeparti, men i forbindelse med det, skriver Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, på Facebook, at den kun bliver vedtaget inden jul, hvis også der kommer en skatteaftale.

    

   Partiets leder, Anders Samuelsen, lover i samme ombæring "de største skattelettelser i historien".

    

   DF-formand Kristian Thulesen Dahl afviser at have lovet regeringen historisk store skattelettelser, og at det skal være inden jul. 

    

   Lars Løkke Rasmussen slår fast, at regeringen "selvfølgelig" stemmer for sin egen finanslov, men Liberal Alliance trække ikke sin trussel tilbage.

  4. LA dropper truslerne og stemmer for finansloven

   Tirsdag den 19. december siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, at hans parti stemmer for finansloven. Han dropper samtidigt kravet om, at der skal være en skatteaftale på plads inden jul.

   Han fortæller, at han har aftalt med statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen umiddelbart efter Folketingets juleferie indkalder til fortsatte forhandlinger om en ”ambitiøs skatteaftale” og en udlændingeaftale.