Politik

DF svarer Joachim B. Olsen igen: Vi ER borgerlige

Selvom forholdet mellem LA og DF ikke er godt, er alternativet værre, lyder det fra Peter Skaarup.

DF bakker helt grundlæggende ikke op om regeringens økonomiske politik.

Så kontant lød meldingen fra Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, tirsdag, efter det stod klart, at regeringen må opgive at få sin store skattereform igennem.

Men Dansk Folkeparti ER et borgerligt parti, lyder det nu fra støttepartiets gruppeformand, Peter Skaarup.

- Vi skal ikke reducere det at være et borgerligt parti til, at det er et parti, som kun går ind for skattelettelser. Sådan har vi det ikke i Dansk Folkeparti. Vi mener, det handler om at stå vagt om vores land, og det er borgerligt nok for os, siger Peter Skaarup til TV 2.

- Jeg synes i virkeligheden, at det, Joachim B. Olsen prøver på, er at fjerne opmærksomheden fra Liberal Alliances egne problemer, tilføjer han.

Åbenlyst at forholdet kunne være bedre

Liberal Alliance og resten af regeringen havde håbet på at lande en skattereform, hvor både de lavtlønnede og folk med højere indkomster fik skattelettelser.

Dansk Folkeparti har dog krævet markante udlændingestramninger – et såkaldt paradigmeskifte – for at komme regeringen i møde, men tirsdag erkendte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at det ikke er muligt at opfylde støttepartiets krav.

Derfor frakobler regeringen nu de to forhandlingsspor, så parterne kan lande en skatteaftale, der er markant mindre end foreslået, og som formentlig kun letter skatten i bunden.

Det er dog langt fra nok for Joachim B. Olsen.

- Der er mange ting i det at være borgerlig. Men i Danmark mener jeg, at det er svært at kalde sig borgerlig, hvis man ikke mener, at skattetrykket i Danmark skal sænkes. Når man er det land med det højeste skattetryk overhovedet, så må det være en kerneborgerlig dagsorden, at skatten bliver sænket, så borgerne kan disponere over en større del af de penge, de tjener, siger LA-ordføreren og fortsætter: 

- Jeg tror, det er åbenlyst for enhver, at forholdet mellem os og DF kunne være bedre.

Alternativet er helt skævt

Med det anstrengte forhold er spørgsmålet, hvad der overhovedet binder partierne i blå blok sammen.

Selvom Dansk Folkeparti ikke har udsigt til sit ønskede paradigmeskifte, mener Peter Skaarup, at udlændinge er et af elementerne.

Han siger, at alternativet til VLAK-regeringen er en socialdemokratisk regering med støtte fra Enhedslisten, Alternativet og SF.

- Og det er helt skævt. Der åbner man grænserne i stedet for at lukke dem. Vi vil jo det sidste, siger Peter Skaarup.

Forhandlingerne om en mindre skattepakke forventes at fortsætte i den kommende tid. 

Regeringen har fortsat som ambition at få lettet skatten for alle i arbejde og ikke kun i bunden. På den anden side vil Dansk Folkeparti fortsat arbejde for et paradigmskifte i udlændingepolitiken.

Skattelettelser er blevet udskudt igen og igen

  1. 2015

    1. Skattelettelser i det første regeringsgrundlag

      Umiddelbart efter folketingsvalget skriver den nye V-regering i regeringsgrundlaget, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint.

       

      Udgangspunktet er, at forhandlingerne skal finde sted i foråret 2016.

  2. 2016

    1. Løkke udskyder forhandlingerne

      I januar 2016 siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen har høje ambitioner for en skattereform, men at de planlagte forhandlinger udskydes fra foråret til sommeren.

       

      Regeringen mener, det er bedst, hvis forhandlingerne om en skattereform tager afsæt i en ny 2025-plan, der præsenteres til august.

       

      Liberal Alliance er på dette tidspunkt ikke med i regeringen, men støttepartiets leder, Anders Samuelsen, vil efter udskydelsen ikke længere garantere regeringens overlevelse.

    2. Vil sænke topskatten, men ikke for alle

      I forbindelse med præsentationen af V-regeringens 2025-plan foreslår Lars Løkke Rasmussen at sænke topskatteprocenten med fem procentpoint, men kun for årsindkomster op til en million kroner.

       

      I samme ombæring spiller regeringen ud med at indføre et nyt jobfradrag, der også skal lette skatten for lavere indkomster.

       

      Kort tid efter slår Anders Samuelsen fast, at skatten skal ned for alle. Også for dem, der tjener over en million. Han truer i samme ombæring med at vælte regeringen.

    3. Skatteforhandlinger udskydes igen

      I oktober 2016 beslutter Lars Løkke Rasmussen igen at udskyde forhandlingerne om en skattereform, så finanslovsforhandlingerne kan føres separat.

       

      Anders Samuelsen holder fast i, at topskatten skal sænkes for alle topskatteydere, men siger også, at det er en god idé at dele tingene op.

    4. Nyt regeringsgrundlag uden konkrete mål for skattelettelser

      Da den nye VLAK-regering præsenteres, er der i regeringsgrundlaget ingen konkrete mål for en skattereform.

       

      De tre partier er dog enige om, at topskatten skal "spille en langt mindre rolle", og at skatten i bunden skal sænkes.

  3. 2017

    1. Regeringen dropper topskattelettelser

      Den 13. august i år melder Anders Samuelsen ud, at regeringen dropper sine planer om at sænke topskatten. Det har ellers været et hovedkrav fra Liberal Alliance, men Dansk Folkeparti vil ikke være med.

       

      Den 29. august præsenterer VLAK-regeringen sit skatteudspil. Her er der ingen topskattelettelser, men via eksempelvis en afskaffelse af loftet over beskæftigelsesfradraget vil regeringen sænke skatter for milliarder.

       

      Dansk Folkeparti er kritisk, og formand Kristian Thulesen Dahl siger, at planerne hovedsageligt gavner dem, der tjener mest.

    2. DF opfordrer regeringen til at udskyde skattereform

      Efter at have forhandlet igennem længere tid, opfordrer Dansk Folkeparti regeringen til at udskyde skattereformen.

       

      Forhandlingerne om skat har kørt parallelt med forhandlingerne om næste års finanslov, men partiformand Kristian Thulesen Dahl vil have udskudt skatteforhandlingerne, så finansloven kan komme på plads først.

       

      Finansminister Kristian Jensen (V) afviser imidlertid pure det ønske. Han mener stadig, at det kan lykkes at komme til enighed om hele pakken.

       

      Det er i forvejen usædvanligt, at der den 5. december endnu ikke er fundet flertal for næste års finanslov. Det plejer at være på plads i november.

    3. LA truer med ikke at stemme for egen finanslov

      Fredag den 9. december indgår regeringen en finanslov med Dansk Folkeparti, men i forbindelse med det, skriver Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, på Facebook, at den kun bliver vedtaget inden jul, hvis også der kommer en skatteaftale.

       

      Partiets leder, Anders Samuelsen, lover i samme ombæring "de største skattelettelser i historien".

       

      DF-formand Kristian Thulesen Dahl afviser at have lovet regeringen historisk store skattelettelser, og at det skal være inden jul. 

       

      Lars Løkke Rasmussen slår fast, at regeringen "selvfølgelig" stemmer for sin egen finanslov, men Liberal Alliance trække ikke sin trussel tilbage.

    4. LA dropper truslerne og stemmer for finansloven

      Tirsdag den 19. december siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, at hans parti stemmer for finansloven. Han dropper samtidigt kravet om, at der skal være en skatteaftale på plads inden jul.

      Han fortæller, at han har aftalt med statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen umiddelbart efter Folketingets juleferie indkalder til fortsatte forhandlinger om en ”ambitiøs skatteaftale” og en udlændingeaftale.