Politik

Bagland vil have LA ud af regeringen: - Det er en sort dag

Der er oprør i baglandet, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har aflyst en stor skattereform.

Mange af Liberal Alliances lokalformænd vil ud af trekløver-regeringen.

De kalder det et klokkeklart nederlag for partiet, at der ikke kommer en stor skattereform.

- Der er en dyb frustration i baglandet, siger TV 2s analytiker Peter Lautrup Larsen og peger på alle de lokale partisoldater, der indtil nu har forsvaret Anders Samuelsen. 

- Sådan en lokalformand har måske siddet hele december til julefrokoster i firmaet og over for familie og forsvaret Anders Samuelsen. Og nu skal han så forsvare et nyt standpunkt? Det orker han ikke. Nu er den politiske pris blevet for høj. 

Sort dag for blå politik

En af dem er Rune Hjortkær Meldgaard, der til DR siger, at han ved partiets hovedbestyrelsesmøde fredag i Nyborg vil foreslå, at Liberal Alliance forlader regeringen.

Og Michael Andersen, der er lokalformand i Hedensted, bakker op.

- Det er en sort dag for blå politik. Jeg mener, at smertegrænsen nu er nået i forhold til regeringsdeltagelse, siger Michael Andersen til DR. 

Også lokalformænd fra Esbjerg, Egedal og Herning er kritikere.

Skattelettelser for småpenge

De mange meldinger fra LA's bagland kommer dagen efter, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) aflyste en "ambitiøs skattereform", som var et af de centrale løfter, han gav danskerne før, under og efter valget i 2015.

Sammenlignet med det løfte er de skattelettelser, der blev annonceret på pressemødet tirsdag, væsentligt mindre - nemlig en milliard kroner hentet fra allerede aftalte besparelser fra kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen. 

- Det er selvfølgelig god borgerlig politik at give skattelettelser. Men det var også for at holde fat i opsvinget og give det flyvehøjde og flyvelængde. Nu er vi i stedet endt i en nødlanding, siger TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup Larsen.

Sprang ud i nederlaget 

Det betød allerede samme dag, at Liberal Alliances bestyrelse i Esbjerg opfordrede partiet til at trække sig fra VLAK-regeringen.

Det skrev lokalformand Rene Christensen-Dokbua tirsdag aften i en lukket Facebook-gruppe for partimedlemmer med næsten 5000 medlemmer.

Den slags reaktioner tegner konturerne af et desillusioneret bagland. 

- LA er nede på halvdelen af den vælgertilslutning, de havde ved folketingsvalget (i 2015, red.), og det her gør det jo ikke bedre, siger Peter Lautrup Larsen.

- Men man tog springet ud i nederlaget. Og så håber LA's partitop og ministre, at det at spise elefanten i mindre bidder, som Samuelsen selv kalder det, vil skabe mere troværdighed om partiet og dets regeringsdeltagelse.

Stort genopbygningsarbejde

Selv afviser partiformand Anders Samuelsen (LA), at Liberal Alliance led nederlag - til trods for, at partiet i årevis har satset benhårdt på skattelettelser, og selv om Anders Samuelsen lige før jul netop stillede ”historisk store skattelettelser” i udsigt. 

Men troværdigheden er efterhånden slidt.

- Det er klart, at der venter et genopbygningsarbejde, siger Peter Lautrup Larsen.