Politik

Analytiker kalder det en 'nødlanding' - så lidt er der nu udsigt til skatten falder

- Det er en fattig erstatning for det, der var på tegnebrættet, siger TV 2s politiske analytiker.

Efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag aflyste en "ambitiøs skattereform", står han tilbage med småpenge til at indfri det centrale løfte, som han gav til danskerne før, under og efter valget i 2015.

Det skriver Jyllands-Posten.

Det skyldes, at forhandlingerne om lavere skat på arbejde nu er begrænset til de allerede aftalte besparelser fra kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen. Det er knap en milliard kroner årligt. 

Men Løkkes jobfradrag, som VLAK-regeringen præsenterede i august, koster fem gange så meget, nemlig 4,8 milliarder kroner om året, når forslaget er indfaset.

- Når man sænker ambitionsniveauet så meget, som man gør nu, så batter det ikke ret meget. Derfor er det nu en fattig erstatning for det, der var på tegnebrættet, siger TV 2s politiske analytiker, Peter Lautrup Larsen.

Virksomheder mangler arbejdskraft

Efter Løkkes kursskifte vil regeringen nu forsøge at lette skatten for de laveste indkomster med de knap en milliard kroner. Ifølge Cepos betyder det, at en HK'er kan se frem til en skattelettelse tæt på 88 kroner om måneden. 

Aflysningen af de mere ambitiøse skattelettelser skete for at kunne nå til enighed med Dansk Folkeparti om mindre skattelettelser. 

Og med den manøvre forsvandt næsten 90 procent af det øgede udbud af arbejdskraft, som skattelettelser ville skabe, siger Cepos' cheføkonom, Mads Lundby Hansen.

- Det er særdeles ærgerligt, at Dansk Folkeparti blokerer for en større skattereform. Det har dansk økonomi brug for, blandt andet fordi danske virksomheder mangler arbejdskraft, siger han.

Nødlanding for dansk økonomi

TV 2s politiske analytiker er enig og går så langt som at tale om "en nødlanding". 

- Det er selvfølgelig god borgerlig politik at give skattelettelser. Men det var også for at holde fat i opsvinget og give det flyvehøjde og flyvelængde. Nu er vi i stedet endt i en nødlanding, forklarer Peter Lautrup Larsen.

Skattelettelser har været et af regeringens hovedprojekter, siden blå blok overtog magten i 2015.