Politik

Trusler er hverdag for Støjberg, men hun bærer selv en del af ansvaret, mener chefredaktør

Ekstra Bladets chefredaktør mener, at Inger Støjberg selv er ansvarlig for de trusler, hun modtager, på grund af hendes tone i udlændingedebatten.

Hun er blevet kaldt naziluder, danskerluder og andre skældsord direkte op i sit åbne ansigt mange gange.

Hun har også prøvet, at folk har spyttet på hendes varer i indkøbskurven, når hun har været ude for at handle ind, eller smadret hendes jordbær, før hun har nået at betale for dem.

Og så var der episoden i november, da hun besøgte Udrejsecenter Sjælsmark, hvor hun måtte evakueres af sine livvagter, da stemningen blev ophedet, og frustrerede og vrede beboere med højlydte stemmer og hamrende knytnæver forsøgte at trænge ind ad døren til det rum, hun var i.

Trusler – og trusler på livet – er stort set hverdag for udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.

Men måske bærer ministeren selv en del af skylden for truslerne? Det siger Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, efter Berlingske har bragt et længere interview med Inger Støjberg, der fortæller om, hvordan det er at leve med dødstrusler og livvagter 24 timer i døgnet.

- 'Det gør mig trist, at der er områder, hvor jeg ikke kan færdes i mit eget land' siger Inger Støjberg. Det gør også mig trist, men det gør mig lige så trist, at Støjberg fejrer flygtningestramninger med kage, skrev Poul Madsen på Twitter som reaktion på Berlingskes artikel.

Chefredaktørens opslag henviste til, da Inger Støjberg i marts sidste år delte et billede af sig selv på Facebook, hvor hun fejrede regeringens udlændingestramning nummer 50 med en lagkage.

Han mener, at Inger Støjberg kunne komme en del af truslerne til livs ved at ændre den tone, hun bruger til at udtrykke sin politik.

- Troede debat sluttede efter Muhammed-tegninger

Men langt fra alle er enige med Poul Madsen. Heriblandt folketingsmedlem for socialdemokraterne Mattias Tesfaye.

I et svar til chefredaktøren på Twitter sammenligner han det med, at man beder kvinder om at dække sig til, så de ikke bliver voldtaget.

En holdning socialdemokraten uddyber til TV 2:

- Det er ikke, fordi hun er skarp i replikken, at hun får trusler. Hun får trusler, fordi der er nogle mennesker, som er nogle galninge, der skal imødekommes med demokratiske argumenter, trækkes tilbage og opspores af vores myndigheder og i sidste ende stilles for en dommer, siger Mattias Tesfaye.

Han mener ikke, at chefredaktøren kan tillade sig at sammenkoble Inger Støjbergs politik med det faktum, at hun udsættes for trusler dagligt. For hvis man opfordrer folk til at holde deres meninger og holdninger tilbage i frygten for, hvad man får af reaktioner, så risikerer man, at de ikke længere tør ytre sig, siger han.

- Efter Jyllands-Posten bragte Muhammed-tegningerne, var der også en diskussion om, hvorvidt avisen selv bar en del af ansvaret for, at de efterfølgende skulle bevogtes af myndighederne. Jeg troede, en af lektierne fra den debat var, at Jyllands-Posten ikke skulle skamme sig over at bringe de tegninger, lyder det fra Mattias Tesfaye til TV 2.

- Desværre er vi åbenbart ikke færdige med den diskussion. Der er stadig en chefredaktør på en stor dansk avis, der mener, at hvis vi skal truslerne mod politikerne til livs, så skal de ændre, hvad de siger.

- Politikerne skal selv gøre noget

Men det handler ikke om, at Inger Støjberg ikke skal have lov til at ytre sig, siger Poul Madsen til TV 2.

- Selvfølgelig må politikerne sige, hvad de vil. De skal imødegå de mest åndssvage udtalelser fra folk derude, men de skal lade være med at fejre, at det nu er lykkedes at holde folk ude af det her land, som er i nød, siger Poul Madsen til TV 2.

- Jeg er optaget af, hvordan vi undgår truslerne. Hvad er det for et samfund, vi er nødt til at konstruere, for at vi kan komme derhen, siger Poul Madsen, som altså mener, at politikerne selv kan påvirke reaktionerne ved at justere deres retorik.

- Vi er nødt til at se på, om politikerne kan gøre noget for at forandre den situation.

Mængden af trusler på Facebook og de sociale medier har nået et niveau, hvor Inger Støjberg ikke længere registrerer dem, siger hun til Berlingske.