Politik

Thulesen Dahl: Vi drosler ikke ned på vores ambitioner

Dansk Folkeparti er klar til at lave en lille skatteaftale - og vil kæmpe videre for et "paradigmeskifte" i udlændingepolitikken,

Nu kan blå blok komme videre. 

Sådan lyder reaktionen fra Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, efter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag opgav regeringens ambition om at få vedtaget historisk store skattelettelser.

I stedet vil regeringen forsøge at forhandle en mindre aftale på plads med støttepartiet, som alene omhandler de cirka 3,5 milliarder kroner, som er skaffet via politiske aftaler om førtidspension, integrationsydelse og pensioner, og som er indgået tidligere i valgperioden. En aftale, der er meget langt fra at være så ambitiøs, som den regeringen spillede ud med.

- Det er en måde at komme videre på. Jeg har selv anvist den løsning. Altså en lille aftale om de ting på skatteområdet, som vi har skaffet penge til og aftalt tidligere. Det er vi helt parate til, siger DF-formanden. 

Løkke vil ikke bytte skat for udlændinge

Forhandlingerne om en stor skatteaftale har været fastlåst i månedsvis. Dansk Folkeparti har gang på gang kritiseret regeringens udspil, som ifølge støttepartiet i for høj grad ville tilgodese lønmodtagere med høje indkomster.

Samtidig har Dansk Folkeparti slået fast, at hvis de skal lægge stemmer til markante skattelettelser, skal de til gengæld have et "paradigmeskifte" i udlændingepolitikken - heriblandt hjemsendelser af personer på midlertidigt ophold og stop for integrationsindsatsen for visse grupper af flygtninge.

Det "paradigmeskifte" har regeringen ifølge støttepartiet ikke kunnet levere, og derfor har Dansk Folkeparti altså nægtet at indgå en aftale om store skattelettelser. Og selv om Kristian Thulesen Dahl nu melder sig klar til at lave en "lille" skatteaftale uden at få udlændingestramninger samtidig, slår han fast, at han fortsat er opsat på at få vedtaget det ønskede "paradigmeskifte".

- Betyder det så, at vi drosler vores ambitioner ned på udlændingeområdet? Nej, det gør det ikke. Uanset om regeringen måtte drosle sine ambitioner ned på skatteområdet, så fastholder vi vores.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen forklarede på sit pressemøde tirsdag, at udlændingestramninger fremover ikke skal kobles sammen med forhandlinger om skattelettelser. 

- Helt ærligt; jeg vil jo ikke bytte en hvilken-som-helst krone i skattelettelser for et hvilket-som-helst udlændingepolitisk indgreb. Det er jo det, det handler om, sagde Løkke.

Skattelettelser er blevet udskudt igen og igen

 1. 2015

  1. Skattelettelser i det første regeringsgrundlag

   Umiddelbart efter folketingsvalget skriver den nye V-regering i regeringsgrundlaget, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint.

    

   Udgangspunktet er, at forhandlingerne skal finde sted i foråret 2016.

 2. 2016

  1. Løkke udskyder forhandlingerne

   I januar 2016 siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen har høje ambitioner for en skattereform, men at de planlagte forhandlinger udskydes fra foråret til sommeren.

    

   Regeringen mener, det er bedst, hvis forhandlingerne om en skattereform tager afsæt i en ny 2025-plan, der præsenteres til august.

    

   Liberal Alliance er på dette tidspunkt ikke med i regeringen, men støttepartiets leder, Anders Samuelsen, vil efter udskydelsen ikke længere garantere regeringens overlevelse.

  2. Vil sænke topskatten, men ikke for alle

   I forbindelse med præsentationen af V-regeringens 2025-plan foreslår Lars Løkke Rasmussen at sænke topskatteprocenten med fem procentpoint, men kun for årsindkomster op til en million kroner.

    

   I samme ombæring spiller regeringen ud med at indføre et nyt jobfradrag, der også skal lette skatten for lavere indkomster.

    

   Kort tid efter slår Anders Samuelsen fast, at skatten skal ned for alle. Også for dem, der tjener over en million. Han truer i samme ombæring med at vælte regeringen.

  3. Skatteforhandlinger udskydes igen

   I oktober 2016 beslutter Lars Løkke Rasmussen igen at udskyde forhandlingerne om en skattereform, så finanslovsforhandlingerne kan føres separat.

    

   Anders Samuelsen holder fast i, at topskatten skal sænkes for alle topskatteydere, men siger også, at det er en god idé at dele tingene op.

  4. Nyt regeringsgrundlag uden konkrete mål for skattelettelser

   Da den nye VLAK-regering præsenteres, er der i regeringsgrundlaget ingen konkrete mål for en skattereform.

    

   De tre partier er dog enige om, at topskatten skal "spille en langt mindre rolle", og at skatten i bunden skal sænkes.

 3. 2017

  1. Regeringen dropper topskattelettelser

   Den 13. august i år melder Anders Samuelsen ud, at regeringen dropper sine planer om at sænke topskatten. Det har ellers været et hovedkrav fra Liberal Alliance, men Dansk Folkeparti vil ikke være med.

    

   Den 29. august præsenterer VLAK-regeringen sit skatteudspil. Her er der ingen topskattelettelser, men via eksempelvis en afskaffelse af loftet over beskæftigelsesfradraget vil regeringen sænke skatter for milliarder.

    

   Dansk Folkeparti er kritisk, og formand Kristian Thulesen Dahl siger, at planerne hovedsageligt gavner dem, der tjener mest.

  2. DF opfordrer regeringen til at udskyde skattereform

   Efter at have forhandlet igennem længere tid, opfordrer Dansk Folkeparti regeringen til at udskyde skattereformen.

    

   Forhandlingerne om skat har kørt parallelt med forhandlingerne om næste års finanslov, men partiformand Kristian Thulesen Dahl vil have udskudt skatteforhandlingerne, så finansloven kan komme på plads først.

    

   Finansminister Kristian Jensen (V) afviser imidlertid pure det ønske. Han mener stadig, at det kan lykkes at komme til enighed om hele pakken.

    

   Det er i forvejen usædvanligt, at der den 5. december endnu ikke er fundet flertal for næste års finanslov. Det plejer at være på plads i november.

  3. LA truer med ikke at stemme for egen finanslov

   Fredag den 9. december indgår regeringen en finanslov med Dansk Folkeparti, men i forbindelse med det, skriver Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, på Facebook, at den kun bliver vedtaget inden jul, hvis også der kommer en skatteaftale.

    

   Partiets leder, Anders Samuelsen, lover i samme ombæring "de største skattelettelser i historien".

    

   DF-formand Kristian Thulesen Dahl afviser at have lovet regeringen historisk store skattelettelser, og at det skal være inden jul. 

    

   Lars Løkke Rasmussen slår fast, at regeringen "selvfølgelig" stemmer for sin egen finanslov, men Liberal Alliance trække ikke sin trussel tilbage.

  4. LA dropper truslerne og stemmer for finansloven

   Tirsdag den 19. december siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, at hans parti stemmer for finansloven. Han dropper samtidigt kravet om, at der skal være en skatteaftale på plads inden jul.

   Han fortæller, at han har aftalt med statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen umiddelbart efter Folketingets juleferie indkalder til fortsatte forhandlinger om en ”ambitiøs skatteaftale” og en udlændingeaftale.