Politik

Samuelsen afviser enhver snak om nederlag

LA-lederen opgiver ikke kampen for historisk store skattelettelser, selvom det ikke kunne lade sig gøre i denne omgang.

- En elefant må spises i små bidder. Vi ville gerne sluge en hel elefant, men det kunne ikke lade sig gøre i denne omgang.

Det var omtrent det tætteste, et talstærkt korps af politiske journalister kom på en indrømmelse af et nederlag fra Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, tirsdag eftermiddag på Christiansborg.

Forud var ellers gået et pressemøde, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gjorde det krystalklart, at de "historisk store skattelettelser", LA flere gange har lovet, ikke kommer til at ske i denne omgang.

Vil ikke true regeringen igen

I stedet vil regeringen arbejde for en mindre skattereform, og selvom LA's projekt altså er kuldsejlet, hæfter Anders Samuelsen sig alligevel ved den mindre sejr.

- Først og fremmest glæder jeg mig over, at vi får de første skattelettelser så tidligt på året. Vi ønsker stadig at lette skatten for ganske almindelige mennesker, men det må vi konstatere, at der åbenbart ikke er et flertal for, siger han.

Liberal Alliance har flere gange stået meget stejlt over for først Venstre-regeringen, og senest overfor resten af VLAK-regeringen, i kampen for skattelettelser. Hver gang er det dog endt med, at Liberal Alliance måtte give sig, og Anders Samuelsen bekræfter, at man ikke kommer til at true regeringen igen.

- Vi kunne jo alle se, at det forløb, der udspillede sig før jul, ikke var særligt kønt, siger han.

Men selvom hans parti gentagne gange har garanteret, at der ville komme historisk store lettelser, nægter LA-lederen at tale om et nederlag.

- Et nederlag er, når skatten stiger. Vi sejrer ikke så meget, som vi gerne ville, men vi har jo ikke 90 mandater, siger han.

Ingen snak om at forlade regeringen

I 2016, da Liberal Alliance kæmpede for topskattelettelser, truede de med at vælte Venstre-regeringen. Før jul, da de kæmpede for historisk store skattelettelser, truede de med at vælte regeringen. Men nu, hvor partiets store skatteprojekt er røget af bordet, taler Anders Samuelsen i stedet om små sejre.

Og det ser TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe, som en helt ny kurs for partiet.

- De har altid været dygtige til at sige, at de var politikere på en anden måde, og at de ikke ville sidde i regering for enhver pris. Men nu er det i stedet de små skridt, som LA igen og igen har kritiseret Venstre og de konservative for, og som LA har kaldt uambitiøst, siger han.

Al snak om at forlade regeringen er da også forstummet fra Anders Samuelsen.

- Skulle jeg forlade en regering, der hele tiden sænker skatterne?, spørger han retorisk, da han bliver spurgt til det på Christiansborg.

Dagene, hvor Liberal Alliance fungerede som en helt anden type af parti, er forbi, vurderer TV 2s politiske redaktør. Video: Esben Christensen

Politikere som alle andre

Anders Samuelsen siger selv, at der er tale om skattelettelser på 3,5 milliarder kroner, men det er penge fra en aftale, der allerede var forhandlet på plads, men som blot ikke var skrevet under endnu. Men det er altså alligevel nok til at tilfredsstille den tidligere så stejle Anders Samuelsen, pointerer Anders Langballe.

- Op til jul var der ingen slinger i valsen: Hvis man ikke fik historisk store skattelettelser, ville man vælte Løkke. Men nu er den hældt ned af bordet, og nu mener man pludselig noget helt andet.

- Man står tilbage med en oplevelse af, at den stil, LA har slået sig op på, er forbi. Nu er det blevet et stort parti og politikere som alle andre, konstaterer Anders Langballe.