Politik

LA's ungdom: Samuelsen bør trække partiet ud af regeringen

Liberal Alliance har ofret sin identitet for at sidde i regering, mener ungdomspartiet.

Grænsen er ved at være nået for, hvad Liberal Alliance kan stå model til som en del af en borgerlig regering.

For i øjeblikket er der ikke meget borgerligt over regeringens politik.

Sådan lyder det fra partiets ungdomsorganisation, Liberal Alliances Ungdom (LAU), efter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag fortalte, at regeringen dropper ambitionen om "historisk store skattelettelser". I stedet vil regeringen forsøge at nå til enighed med støttepartiet Dansk Folkeparti om en mindre skattereform.

- Når jeg ser på det, kan jeg ikke se et borgerligt flertal. Jeg synes, LA bør træde ud af regeringen og sige, at man er for god og for liberal til det makværk, og skabe en højlydt og klar, borgerlig stemme. Som det er nu, er der jo ikke nogen, der taler klar, borgerlig politik, siger LAU-formand Søren Nielsen til TV 2.

Samuelsen afviser enhver snak om nederlag

Selvom Liberal Alliances store projekt om historiske skattelettelser altså er kuldsejlet, mener partileder Anders Samuelsen alligevel, at partiet har opnået en mindre sejr.

- Først og fremmest glæder jeg mig over, at vi får de første skattelettelser så tidligt på året. Vi ønsker stadig at lette skatten for ganske almindelige mennesker, men det må vi konstatere, at der åbenbart ikke er et flertal for, siger han.

Liberal Alliance vil stadig kæmpe for større skattelettelser, men erkender, at det ikke lod sig gøre i denne omgang, siger Anders Samuelsen. Video: Esben Christensen

Sådan ser ungdomsformanden dog ikke på det. Ifølge ham bliver der i øjeblikket ført socialdemokratisk politik med et socialdemokratisk flertal.

- Løkke har sagt, at han ikke vil være statsminister for enhver pris, og Samuelsen har sagt, at hvis man skal føre rød politik, kan man lige så godt lade de røde om det. Så jeg synes, man bør revurdere, om man har et borgerligt flertal og tage den derfra, siger Søren Nielsen.

Har ofret identitet og sine rødder

Ungdomsorganisationen har flere gange under forhandlingerne undret sig moderpartiets linje og kritiseret, at LA ikke stod mere ultimativt fast på sine krav og principper.

Ifølge Søren Nielsen har partiet ofret meget af sin identitet og sine rødder for at være i regering. Men det borgerlige dna er der stadig, fastholder han.

- Det er bare ikke noget, man taler om, fordi man har for travlt med at ændre kommaer i lovarbejde. Det er sådan set fint nok, man mister bare utroligt meget, og så er det svært at overbevise om, at den liberale politik er den rigtige, siger LAU-formanden.

Han anerkender, at den parlamentariske situation ikke ændrer sig alene ved, at Liberal Alliance træder ud af regeringen. Den borgerlige fløj er stadig afhængig af Dansk Folkepartis stemmer. Så hvad skal det nytte at forlade regeringen?

Der er ikke borgerligt flertal i dag, men i stedet for at fokusere på det parlamentariske flertal, bør man fokusere på det demokratiske flertal og arbejde på at overbevise befolkningen. Det kræver, at man står uden for og kan tale klart om borgerlig politik. Det er en lang sej kamp, men man skal ikke give op, fastslår Søren Nielsen.