Politik

Langballe om droppede skattelettelser: - Regeringen står ydmyget tilbage

I stedet for at give danskerne ambitiøse reformer må statsministeren sande, at effekten af reformerne knap nok kan måles, mener Anders Langballe.

- Jeg har forsøgt at sige tingene så ærligt, som man i vores branche kan sige tingene.

Sådan lød den afsluttende kommentar fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag eftermiddag, efter han på et halvt time langt pressemøde i Statsministeriet redegjorde for, hvorfor regeringen nu har valgt at droppe de "historisk store skattelettelser", som han, Anders Samuelsen (LA) og resten af regeringen ellers havde sat næsen op efter.

Og ifølge TV 2s politiske redaktør Anders Langballe er den selvironiske kommentar det tætteste, man kommer på en indrømmelse af et nederlag i den politiske branche.

- For sagen er den, at regeringen står ydmyget tilbage, lyder konklusionen fra Anders Langballe.

Da V-LA-K regeringen blev dannet i november 2016, beskrev de tre partier i regeringsgrundlaget en lang række ambitiøse reformer - herunder en stort anlagt skattereform, der skulle give danskerne flere penge mellem hænderne, som det lød.

- Statsministeren har sagt til hudløshed, hvordan disse reformer skulle give dansk økonomi flyvehøjde. Nu står han tilbage med en skatteaftale så lille, at dens effekt på flyvehøjden formentlig næppe kan måles, siger Anders Langballe.

Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om to ud af tre elementer i en skatteaftale. Det drejer sig blandt andet om én milliard kroner årligt, som er skaffet via den aftale om at indføre et kontanthjælpsloft og en lavere integrationsydelse, som blå blok blev enige om i 2015. Derudover drejer det sig om den besparelse på cirka 2,5 milliarder kroner, som blev skaffet i forbindelse med en aftale i sommeren 2017 om at få danskerne til at blive længere på arbejdsmarkedet.

Højspændt forhandlingsforløb

Men efter et højspændt forløb under finanslovsforhandlingerne, hvor henholdsvis Liberal Alliances politiske leder, Anders Samuelsen, stod i ét ringhjørne og Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl i det andet, måtte regeringen sande, at det ikke blev muligt at lande en skatteaftale inden jul.

Forhandlingerne om skat blev knyttet for tæt sammen med forhandlingerne om en ny udlændingeaftale, hvor støttepartiet Dansk Folkeparti har ønsket væsentlige stramninger på området; dét, som formand Thulesen Dahl har kaldt et "paradigmeskifte i udlændingepolitikken".

Det er disse to forhandlinger, som Lars Løkke Rasmussen på tirsdagens pressemøde nu endeligt ønsker at adskille.

- Der er ingen tvivl om, at tanken om de markante udlændingestramninger har gjort ondt på regeringspartierne, især Venstre. DF's ønske om at dæmpe flygtninges bidrag til det danske samfund og arbejdsmarked har flere i regeringens bagland haft meget svært ved at se sig selv i, siger Anders Langballe.

Efter statsministerens pressemøde har partilederne fra henholdsvis Liberal Alliance og Dansk Folkeparti været ude at reagere på meldingen.

Kristian Thulesen Dahl er glad for, at blå blok nu kan komme videre, men har ikke tænkt sig at opgive kampen om et paradigmeskifte i udlændingepolitikken.

Imens mener LA's Anders Samuelsen ikke, at den kuldsejlede skattereform er et nederlag for partiet.

Skattelettelser er blevet udskudt igen og igen

 1. 2015

  1. Skattelettelser i det første regeringsgrundlag

   Umiddelbart efter folketingsvalget skriver den nye V-regering i regeringsgrundlaget, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint.

    

   Udgangspunktet er, at forhandlingerne skal finde sted i foråret 2016.

 2. 2016

  1. Løkke udskyder forhandlingerne

   I januar 2016 siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen har høje ambitioner for en skattereform, men at de planlagte forhandlinger udskydes fra foråret til sommeren.

    

   Regeringen mener, det er bedst, hvis forhandlingerne om en skattereform tager afsæt i en ny 2025-plan, der præsenteres til august.

    

   Liberal Alliance er på dette tidspunkt ikke med i regeringen, men støttepartiets leder, Anders Samuelsen, vil efter udskydelsen ikke længere garantere regeringens overlevelse.

  2. Vil sænke topskatten, men ikke for alle

   I forbindelse med præsentationen af V-regeringens 2025-plan foreslår Lars Løkke Rasmussen at sænke topskatteprocenten med fem procentpoint, men kun for årsindkomster op til en million kroner.

    

   I samme ombæring spiller regeringen ud med at indføre et nyt jobfradrag, der også skal lette skatten for lavere indkomster.

    

   Kort tid efter slår Anders Samuelsen fast, at skatten skal ned for alle. Også for dem, der tjener over en million. Han truer i samme ombæring med at vælte regeringen.

  3. Skatteforhandlinger udskydes igen

   I oktober 2016 beslutter Lars Løkke Rasmussen igen at udskyde forhandlingerne om en skattereform, så finanslovsforhandlingerne kan føres separat.

    

   Anders Samuelsen holder fast i, at topskatten skal sænkes for alle topskatteydere, men siger også, at det er en god idé at dele tingene op.

  4. Nyt regeringsgrundlag uden konkrete mål for skattelettelser

   Da den nye VLAK-regering præsenteres, er der i regeringsgrundlaget ingen konkrete mål for en skattereform.

    

   De tre partier er dog enige om, at topskatten skal "spille en langt mindre rolle", og at skatten i bunden skal sænkes.

 3. 2017

  1. Regeringen dropper topskattelettelser

   Den 13. august i år melder Anders Samuelsen ud, at regeringen dropper sine planer om at sænke topskatten. Det har ellers været et hovedkrav fra Liberal Alliance, men Dansk Folkeparti vil ikke være med.

    

   Den 29. august præsenterer VLAK-regeringen sit skatteudspil. Her er der ingen topskattelettelser, men via eksempelvis en afskaffelse af loftet over beskæftigelsesfradraget vil regeringen sænke skatter for milliarder.

    

   Dansk Folkeparti er kritisk, og formand Kristian Thulesen Dahl siger, at planerne hovedsageligt gavner dem, der tjener mest.

  2. DF opfordrer regeringen til at udskyde skattereform

   Efter at have forhandlet igennem længere tid, opfordrer Dansk Folkeparti regeringen til at udskyde skattereformen.

    

   Forhandlingerne om skat har kørt parallelt med forhandlingerne om næste års finanslov, men partiformand Kristian Thulesen Dahl vil have udskudt skatteforhandlingerne, så finansloven kan komme på plads først.

    

   Finansminister Kristian Jensen (V) afviser imidlertid pure det ønske. Han mener stadig, at det kan lykkes at komme til enighed om hele pakken.

    

   Det er i forvejen usædvanligt, at der den 5. december endnu ikke er fundet flertal for næste års finanslov. Det plejer at være på plads i november.

  3. LA truer med ikke at stemme for egen finanslov

   Fredag den 9. december indgår regeringen en finanslov med Dansk Folkeparti, men i forbindelse med det, skriver Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, på Facebook, at den kun bliver vedtaget inden jul, hvis også der kommer en skatteaftale.

    

   Partiets leder, Anders Samuelsen, lover i samme ombæring "de største skattelettelser i historien".

    

   DF-formand Kristian Thulesen Dahl afviser at have lovet regeringen historisk store skattelettelser, og at det skal være inden jul. 

    

   Lars Løkke Rasmussen slår fast, at regeringen "selvfølgelig" stemmer for sin egen finanslov, men Liberal Alliance trække ikke sin trussel tilbage.

  4. LA dropper truslerne og stemmer for finansloven

   Tirsdag den 19. december siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, at hans parti stemmer for finansloven. Han dropper samtidigt kravet om, at der skal være en skatteaftale på plads inden jul.

   Han fortæller, at han har aftalt med statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen umiddelbart efter Folketingets juleferie indkalder til fortsatte forhandlinger om en ”ambitiøs skatteaftale” og en udlændingeaftale.