Politik

Joachim B. Olsen: DF er ikke et borgerligt parti

Luften er iskold mellem LA og DF efter kaotisk forhandlingsforløb. DF kan ikke betegnes som et borgerligt parti, siger Joachim B. Olsen.

Uenighederne mellem VLAK-regeringen og dens støtteparti Dansk Folkeparti, har været til at tage og føle på den seneste tid.

Tirsdag har statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), så endegyldigt opgivet at få en markant skattereform, der indeholdt skattelettelser for alle lønmodtagere, gennemført med Dansk Folkeparti.

Og det får nu finansordføreren for Liberal Alliance, Joachim B. Olsen, til at komme med en opsigtsvækkende konstatering:

- Vi står der, hvor vi må sige, at Dansk Folkeparti helt grundlæggende ikke bakker op om regeringens økonomiske politik, siger han.

DF er ikke et borgerligt parti

Det er særligt Liberal Alliance, der, siden valget i 2015, har stået hårdt på, at skatten skulle sænkes - også for dem, der tjener mest. Partiet har lovet de største skattelettelser ”i mands minde”. Et løfte der altså nu er opgivet, fordi Dansk Folkeparti har afvist at hjælpe regeringen med at gennemføre skattelettelserne, med mindre regeringen samtidig ville være med til at gennemføre et ”paradigmeskifte” i udlændingepolitikken. Og her har regeringen og støttepartiet ikke kunnet nå til enighed.

Forløbet får Joachim B. Olsen til at fastslå, at Dansk Folkeparti, på trods af at partiet altid har befundet sig i blå blok og peget på Venstres formand som statsminister, ikke kan betegnes som et borgerligt parti.

- Der er mange ting i det at være borgerlig. Men i Danmark mener jeg, at det er svært at kalde sig borgerlig, hvis man ikke mener, at skattetrykket i Danmark skal sænkes. Når man er det land med det højeste skattetryk overhovedet, så må det være en kerneborgerlig dagsorden, at skatten bliver sænket, så borgerne kan disponere over en større del af de penge, de tjener, siger LA-ordføreren og fortsætter: 

- Jeg tror, det er åbenlyst for enhver, at forholdet mellem os og DF kunne være bedre.

LA-ordføreren forklarer om forholdet til Dansk Folkeparti.

Uholdbart

Det er ikke kun Liberal Alliance, der har langet ud efter Dansk Folkepartis ageren i forløbet. Kritikken er også gået den anden vej. I et interview med Jyllands-Posten i weekenden kaldte Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, VLAK-regeringskonstellationen for ”uholdbar”. Og Liberal Alliance bærer størstedelen af skylden, mener han.

- LA sad i slutfasen (af forhandlingerne i december, red.) og ville have indflydelse på marginalen. Det er virkeligt mageløst. LA har åbenbart ikke fundet ud af, om de er et regeringsparti eller et støtteparti til en regering. De har ikke fuldblods kastet sig ind i rollen som regeringsparti. Det gør det utroligt svært at forhandle, sagde DF-formanden, og ville samtidig ikke garantere, at han efter næste valg vil kunne støtte en fortsættelse af VLAK-regeringen.

- Jeg skal nok få rigelig lejlighed til at forholde mig til det i perioden op til et folketingsvalg, når det er udskrevet. Det er sandsynligvis om godt et år. Her og nu siger jeg bare, at læren indtil videre er, at det er uholdbart.

Skattelettelser er blevet udskudt igen og igen

 1. 2015

  1. Skattelettelser i det første regeringsgrundlag

   Umiddelbart efter folketingsvalget skriver den nye V-regering i regeringsgrundlaget, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint.

    

   Udgangspunktet er, at forhandlingerne skal finde sted i foråret 2016.

 2. 2016

  1. Løkke udskyder forhandlingerne

   I januar 2016 siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen har høje ambitioner for en skattereform, men at de planlagte forhandlinger udskydes fra foråret til sommeren.

    

   Regeringen mener, det er bedst, hvis forhandlingerne om en skattereform tager afsæt i en ny 2025-plan, der præsenteres til august.

    

   Liberal Alliance er på dette tidspunkt ikke med i regeringen, men støttepartiets leder, Anders Samuelsen, vil efter udskydelsen ikke længere garantere regeringens overlevelse.

  2. Vil sænke topskatten, men ikke for alle

   I forbindelse med præsentationen af V-regeringens 2025-plan foreslår Lars Løkke Rasmussen at sænke topskatteprocenten med fem procentpoint, men kun for årsindkomster op til en million kroner.

    

   I samme ombæring spiller regeringen ud med at indføre et nyt jobfradrag, der også skal lette skatten for lavere indkomster.

    

   Kort tid efter slår Anders Samuelsen fast, at skatten skal ned for alle. Også for dem, der tjener over en million. Han truer i samme ombæring med at vælte regeringen.

  3. Skatteforhandlinger udskydes igen

   I oktober 2016 beslutter Lars Løkke Rasmussen igen at udskyde forhandlingerne om en skattereform, så finanslovsforhandlingerne kan føres separat.

    

   Anders Samuelsen holder fast i, at topskatten skal sænkes for alle topskatteydere, men siger også, at det er en god idé at dele tingene op.

  4. Nyt regeringsgrundlag uden konkrete mål for skattelettelser

   Da den nye VLAK-regering præsenteres, er der i regeringsgrundlaget ingen konkrete mål for en skattereform.

    

   De tre partier er dog enige om, at topskatten skal "spille en langt mindre rolle", og at skatten i bunden skal sænkes.

 3. 2017

  1. Regeringen dropper topskattelettelser

   Den 13. august i år melder Anders Samuelsen ud, at regeringen dropper sine planer om at sænke topskatten. Det har ellers været et hovedkrav fra Liberal Alliance, men Dansk Folkeparti vil ikke være med.

    

   Den 29. august præsenterer VLAK-regeringen sit skatteudspil. Her er der ingen topskattelettelser, men via eksempelvis en afskaffelse af loftet over beskæftigelsesfradraget vil regeringen sænke skatter for milliarder.

    

   Dansk Folkeparti er kritisk, og formand Kristian Thulesen Dahl siger, at planerne hovedsageligt gavner dem, der tjener mest.

  2. DF opfordrer regeringen til at udskyde skattereform

   Efter at have forhandlet igennem længere tid, opfordrer Dansk Folkeparti regeringen til at udskyde skattereformen.

    

   Forhandlingerne om skat har kørt parallelt med forhandlingerne om næste års finanslov, men partiformand Kristian Thulesen Dahl vil have udskudt skatteforhandlingerne, så finansloven kan komme på plads først.

    

   Finansminister Kristian Jensen (V) afviser imidlertid pure det ønske. Han mener stadig, at det kan lykkes at komme til enighed om hele pakken.

    

   Det er i forvejen usædvanligt, at der den 5. december endnu ikke er fundet flertal for næste års finanslov. Det plejer at være på plads i november.

  3. LA truer med ikke at stemme for egen finanslov

   Fredag den 9. december indgår regeringen en finanslov med Dansk Folkeparti, men i forbindelse med det, skriver Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, på Facebook, at den kun bliver vedtaget inden jul, hvis også der kommer en skatteaftale.

    

   Partiets leder, Anders Samuelsen, lover i samme ombæring "de største skattelettelser i historien".

    

   DF-formand Kristian Thulesen Dahl afviser at have lovet regeringen historisk store skattelettelser, og at det skal være inden jul. 

    

   Lars Løkke Rasmussen slår fast, at regeringen "selvfølgelig" stemmer for sin egen finanslov, men Liberal Alliance trække ikke sin trussel tilbage.

  4. LA dropper truslerne og stemmer for finansloven

   Tirsdag den 19. december siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, at hans parti stemmer for finansloven. Han dropper samtidigt kravet om, at der skal være en skatteaftale på plads inden jul.

   Han fortæller, at han har aftalt med statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen umiddelbart efter Folketingets juleferie indkalder til fortsatte forhandlinger om en ”ambitiøs skatteaftale” og en udlændingeaftale.