BLOG: Regeringens skæve skatteaftale er død og tak for det

16x9
Arkivfoto. Foto: Ida Marie Odgaard / Scanpix Denmark

Er der noget, Danmark ikke har brug for lige nu, så er det de "historisk store skattelettelser", som Liberal Alliance havde lovet.

Så skete det endelig. Det gik op for regeringen, at den ikke har flertal for de skattelettelser, som den har snakket så meget om. Det er jeg ærligt talt glad for. 

Der er nemlig masser af udfordringer, vi skal have styr på, og topskattelettelser til de rigeste står ikke på min liste. Man skal vist være mere end almindeligt liberal for at mene, at det er det vigtigste problem at håndtere lige nu.

Men det efterlader godt nok en regering, som lyder lidt frivilligt morsom, når både Løkke og Samuelsen har travlt med at tale om alle deres resultater. Sandheden er jo, at de er sat skakmat, fordi de ikke har flertal for deres egen politik.

Nu kan vi måske komme i gang med at tage hånd om landets egentlige problemer i stedet. Jeg kommer gerne med en stribe forslag til, hvor vi kan tage fat.

Det bør være enhver regerings fornemste opgave at sikre bedre uddannelser. Men den siddende regering gør det modsatte. Den skærer ned på uddannelserne og udsulter samtidig kommunerne økonomisk, så folkeskolen må leve under et urimeligt økonomisk pres. Vi kunne starte med at droppe omprioriteringsbidraget, som jo betyder nedskæringer over hele linjen. Der er brug for det modsatte, og vi bør starte med at styrke folkeskolen og erhvervsuddannelserne.

Samtidig skal vi skabe grobund for fremtidens gode arbejdspladser. Det kræver, at vi satser på uddannelse og forskning. Her er der blandt andet brug for flere penge til forskning i energi og grønne løsninger, hvor Danmarks førerposition er blevet kraftigt svækket gennem flere år.

I det hele taget kan vi på miljøområdet for få penge få en dobbelt gevinst. Vi kan tage hånd om alvorlige miljøproblemer, samtidig med at vi giver danske virksomheder de bedste muligheder for at skabe job og eksportindtægter. Men her gør regeringen også det stik modsatte. Den skærer ned.

Men intet område er vel så overset af regeringen som klimaet.

Vi bør satse massivt på grøn omstilling. Alene det beløb, regeringen bruger på at afskaffe beskatningen af en arbejdsgiverbetalt telefon, kunne bruges til at finansiere mindst to store havvindmølleparker, der hver for sig kunne dække cirka 10 procent af Danmarks elforbrug. Det ville være visionært. Og det ville både gøre en forskel for klimaet og for antallet af grønne arbejdspladser.

Jeg kunne blive ved. Listen over ting, Danmark har mere brug for end topskattelettelser er uendelig. Derfor er der god grund til at glæde sig over, at de endelig er lagt i graven.