BLOG: Politiet svigter de udsatte boligområder

16x9
. Foto: Jeppe Bj√łrn Vejl√ł / Scanpix Denmark

Allerede f√łrste fredag i det nye √•r var den gal igen n√¶r Udrejsecenter K√¶rshovedgaard, hvor udviste og udl√¶ndinge p√• t√•lt ophold i Danmark opholder sig, fordi de n√¶gter at rejse ud af landet.

Et yngre par i bil blev if√łlge medierne antastet af en mand ikke langt fra udrejsecenteret. Bilen standsede ‚Äď men straks efter sprang endnu to mand op af gr√łften, og fors√łgte at tr√¶nge ind i bilen. Parret, der havde l√•st d√łrene, blev selvf√łlgelig forskr√¶kket og k√łrte v√¶k i h√łj fart. Episoden er ikke den f√łrste ‚Äď og vidner om et stigende problem for beboere i omr√•det af udrejsecenteret. Ogs√• de handlende oplever stigende problemer med de unge m√¶nd fra K√¶rshovedgaard. De stj√¶ler med arme og ben ‚Äď og n√•r de handlende ringer efter politiet, g√•r der stadigt l√¶ngere tid, inden politiet n√•r frem.

Og det er desv√¶rre ikke kun ved Udrejsecenteret i det vestjyske, at der er problemer. I flertallet af de s√•kaldte udsatte boligomr√•der ‚Äď eller ghettoer ‚Äď er der ogs√• udfordringer.   ¬†

Desv√¶rre har dansk politi tilsyneladende nedprioriteret sin tilstedev√¶relse i de udsatte boligomr√•der. Og hvorfor d√©t sker, skal vi have justitsminister S√łren Pape til at svare p√•. For if√łlge det seneste politiforlig skal politiets tilstedev√¶relse i de udsatte boligomr√•der som minimum v√¶re p√• niveau med den indsats, politiet udrettede i perioden for det foreg√•ende politiforlig. Man skal selvf√łlgelig kunne f√łle sig tryg, uanset hvor man bor. Og retter man henvendelse til politiet, skal man opleve, at ens henvendelse bliver taget seri√łst, samt at hj√¶lpen kommer hurtigt.

Af samme grund har DF haft fokus p√• netop dette omr√•de i forbindelse med seneste politiforlig, da vi er n√łdt til at have gjort op med hyper-kriminelle familier og deres meget store andel i det samlede kriminalitetsbillede i ghetto-omr√•derne. Og er man ikke dansk statsborger og laver kriminalitet, s√• er det ud af vagten og hjem.

Vi retter nu henvendelse til justitsministeren, så han kan tage affære i sagen, så vi sikrer, at hensigten med seneste politiforlig også bliver omsat til virkelighed. Og at der sættes ind over for de kriminelle elementer.

Problemstillingen blev dokumenteret af BL - Danmarks Almene Boliger, der netop har offentliggjort en rapport om de udsatte boligomr√•der. Rapporten konkluderede, at boligforeningerne i boligomr√•derne f√łler sig nedprioriteret og svigtet af politiet, der reagerer for sent, n√•r borgere ringer og anmelder et kriminelt forhold eller n√•r beboerne f√łler sig utrygge, fordi kriminelle unge h√¶rger eller holder en hel bydel i skak.

Diskussionen om kriminaliteten i udsatte boligomr√•der er igen aktuel efter statsminister Lars L√łkke Rasmussens nyt√•rstale, hvor regeringens √łnsker om en st√łrre indsats mod ghettoer spillede en stor rolle.

Nu skal jeg v√¶re den f√łrste til at anerkende, at vi fra politisk hold har √łget opgaverne for politiet de senere √•r. Men det samme er bevillingerne. Og der st√•r ikke noget i politiforliget fra 2016 om, at politiet skal nedprioritere indsatsen i de udsatte boligomr√•der. Tv√¶rtimod. Der st√•r, at politiets indsats skal v√¶re ligesom i det foreg√•ende politiforlig. Derfor m√• det forventes, at indsatsen nu forst√¶rkes i takt med, at politiet har f√•et flere bevillinger.

Og man må sige, at rapporten fra BL dokumenterer, at politiets tilstedeværelse i udsatte boligområder spiller en rolle i de udsatte boligområder. Mere politi er lig med mindre kriminalitet og tryggere beboere.

S√• vi m√• s√łrge for, at politiet fremover er mere synligt tilstede i ghettoerne ‚Äď dels for at mindske kriminaliteten dels for at beboere kan f√łle sig trygge i egen bydel. L√¶ngere er den ikke.