Politik

DF nuancerer omstridt forslag: - Selvfølgelig må Mohammed godt passe sit arbejde om aftenen

- Der skal være en rimelighed i det, siger DF-ordfører og sætter flere ord på det forslag om udgangsforbud for unge, der har vakt voldsom kritik.

Kritikken er haglet ned over Dansk Folkeparti, efter partiets udlændingeordfører Martin Henriksen torsdag i BT foreslog at indføre et udgangsforbud for unge under 18 år i landets ghettoområder.

- Det er sgu for langt ude!, lød reaktionen fra Liberal Alliances Joachim B. Olsen.

- Udgangsforbud for unge efter kl 20... Er vi i Danmark?, skrev en forundret kulturminister Mette Bock (LA).

- Undskyld, men det virker altså en smule vanvittigt, sagde Socialdemokratiets integrationsordfører Mattias Tesfaye.

Martin Henriksen erkender, at det ser ud til at blive særdeles svært for partiet at skaffe flertal for forslaget i Folketinget.

- Når man kigger på de reaktioner, der har været, skal jeg da ærligt indrømme, at det ser ud som om, at det godt bliver lidt vanskeligt at få vedtaget. Men jeg tror nu også, at reaktionen ville være en anden, hvis man lyttede til nuancerne i vores forslag, siger han til TV 2.

Skal ikke gælde alle

Martin Henriksen understreger, at hans forslag ikke skal forstås som et generelt forbud mod at unge i ghettoområder kan færdes frit.

- Det vil kun være i et ekstremt tilfælde, hvis der for eksempel bliver skudt på tilfældige mennesker, og politiet vurderer, at det kan vi ikke stå model til. Men nej, det her er ikke et forslag, som skal gælde for alle hele tiden. Selvfølgelig må Mohammed gå ned og passe sit arbejde på den lokale tankstation. Og selvfølgelig må en ung pige gå til lektielæsning i en lokal forening om aftenen. Der skal være en rimelighed i det, lyder det fra Martin Henriksen.

Udgangsforbuddet er et af i alt syv forslag, som Dansk Folkeparti har spillet ud med, efter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin nytårstale lagde op til at gennemføre nye tiltag for at gøre op med problemerne i landets ghettoer.

- Vi skal ikke længere lappe på årtiers fejlslagen politik. Vi skal sætte et nyt mål om at afvikle ghettoerne helt, lød det fra statsministeren.

Kommuner kan udstede forældrepålæg i dag

Martin Henriksen, hvordan forestiller du dig i praksis, at sådan en ordning skal håndhæves? Det lyder som et bureaukratisk helvede, hvis der skal en medarbejder fra kommunen ud og kontrollere hver dag klokken 20, om børnene er kommet hjem?

- Sagen er jo den, at siden 2007 har kommunerne faktisk haft mulighed for at pålægge forældre, at deres børn skal være hjemme på bestemte tidspunkter. Så grundtanken er jo ikke ny, men bygger videre på et eksisterende system. Et system, som desværre ikke rigtigt er blevet brugt ude i kommunerne. Vi forestiller os, at der skal sættes nye kriterier ind: Hvis for eksempel et barn har et familiemedlem, der er bandemedlem, skal barnet ikke være ude om aftenen og blive inspireret af sin storebror.

Jurister har problematiseret forslaget og blandt andet sået tvivl om, hvorvidt det er på kant med Grundlovens bestemmelser om den personlige frihed?

 - Der har jo siden 2007 været bestemmelser i lovgivningen, som giver myndighederne mulighed for at sige til forældre, at de skal holde deres børn hjemme på bestemte tidspunkter. Og hvis ikke de gør det, kan de blive sanktioneret økonomisk. Det er sådan set bare det, vi vil bygge videre på. Og jeg er ikke bekendt med, at det skulle være i strid med Grundloven, siger Martin Henriksen.

I nytårstalen slog Lars Løkke Rasmussen fast, at regeringen vil præsentere et udspil "mod parallelsamfund" i "starten af det nye år".